Vahingonkorvaus, autovaurio 28-31.12.2021 Väinämöisenkatu 21
Oikaisuvaatimus kaupunkitekniikan ylläpidon päätöksestä 17.8.2022 § 32
Päätös
Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä hakijan oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan ylläpidon päätöksestä 17.8.2022 § 33.
Johtokunnan päätös on Helsingin kaupungin kannanotto yksittäiseen korvausasiaan. Mikäli hakija haluaa saada korvausasiasta kaupunkia oikeudellisesti sitovan ratkaisun, hänen tulee haastaa kaupunki Helsingin käräjäoikeuteen sillä tavoin, kun vastapuoli riita-asiassa haastetaan.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kuntalain 134 §:n 1 ja 2 momentin mukaan viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen laissa mainitulle toimielimelle.
Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.
Hakija on toimittanut kaupungin kirjaamoon 5.9.2022 oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan päätöksestä 17.8.2022 § 32, jolla yksikönjohtaja hylkäsi asianosaisen korvaushakemuksen henkilöauton takaoven peltivauriosta.
Korvauksenhakijalle on lähetetty edellä mainittu viranhaltijapäätös muutoksenhakuohjeineen 17.8.2022. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajassa kaupungin kirjaamoon.
Oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.
Oikaisuvaatimuksen perusteluista
Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii Helsingin kaupunkia korvaamaan lumiaurauksesta autolleen aiheutuneen vahingon. Hän olettaa, että hänen autonsa takaovea on kolhinut kyseisellä katuosuudella lunta aurannut pienikokoinen traktori tai muu laite. Auton on ollut kolmatta päivää pysäköitynä Väinämöisenkadulla puiston puoleisella reunalla ajalla 28. – 31.12.2021. Korvauksenhakijan toimittama valokuva, joka esittää auton vieressä suoraan kulkevia renkaan jälkiä lumiauratulla jalkakäytävällä, on otettu 31.12.2021 samasta paikasta. Hakija kertoo, että hänen autonsa oli pysäköity kuvasta ilmenevässä paikassa, jossa Staran talvikunnossapitämä katu kaartuu. Hänen mukaansa auton takaoveen on peltikolhuista päätellen törmännyt kaupungin aurauskalustoon kuuluva työkone, jolla ei ole osattu ajaa kaarretta oikein.
Hakija esittää oikaisuvaatimuksessa, että kyseinen peltilommo on voinut syntyä ainoastaan Staran kunnossapitotehtävien yhteydessä ajalla 28. – 31.12.2021, eikä Stara voi kiistää vahinkoa pelkkien rengasjälkien perusteella. Hän toteaa muun muassa, että koska kolhiintunut takaovi on ollut puiston puoleinen, ja puiston puoleista jalkakäytävää on aurattu lumityökoneella, kaupungin aliurakoitsija on kolhinut pysäköityä autoa talvikunnossapidon yhteydessä. Hakijan mielestä auton kolhiintuminen ei peltilommoista päätellen ole mitenkään voinut aiheutua kenenkään muun kadunkäyttäjän toimesta.
Näin ollen korvauksenhakija ilmoittaa vaativansa Staraa korvaamaan takaoven peltikorjauksesta aiheutuvat kustannukset, joiden määrää hän ei ole yksilöinyt. Hakijan mielestä Staran perustelut korvaushakemuksen hylkäämiselle eivät ole riittävät, ja siksi hän esittää oikaisuvaatimuksessa päätöksen oikaisua.
Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään.
Korvauksenhakijan auton vaurioitumiselle oletetulla tavalla urakoitsijan tekemästä ajovirheestä ei kutenkaan ole silminnäkijöitä. Stara ei ole saanut muita ilmoituksia autovaurioista samalla katuosuudella kyseisenä ajankohtana. Auton kolhiintumista liikennevahinkona toisaalla ja jonkun muun tahon aiheuttamana ei myöskään voida poissulkea.
Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan Staran yksityinen urakoitsija on tehnyt Väinämöisenkadulla kunnossapitotöitä työkoneella auraamalla ajorataa 30. – 31.12.2021 ja hiekoittamalla 29. – 31.12.2021. Staran työnjohto on kuullut kuljettajaa, joka kiistää aiheuttaneensa kyseiselle ajoneuvolle peltivaurioita väitetyin tavoin.
Vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahingonkärsijän on aiheutuneen vahingon määrän lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys. Edellä mainittu periaate huomioiden Staralle ei ole näytön puuttuessa syntynyt korvausvastuuta hakijaa kohtaan.
Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaisia asian ratkaisun kannalta merkityksellisiä seikkoja tai uutta näyttöä, joiden perusteella yksikönjohtajan päätös tulisi kumota ja Staran korvausvastuuta arvioida toisin.
Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Kaupunkitekniikan ylläpito Yksikönjohtaja 17.08.2022 § 32
Päätös tullut nähtäväksi 28.10.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Hallinto-oikeus ei kuitenkaan tutki kysymystä kunnan korvausvelvollisuudesta tai korvauksen määrästä. Vahingonkorvausasiassa toimivaltainen tuomioistuin on yleinen alioikeus.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943