Avustuksen myöntäminen, iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistäminen 2022, valtionperintörahat
Avustus iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseksi vuodelle 2022
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi avustusta iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseksi liitteen 1 mukaisesti 28 hakijalle yhteensä 1 300 000 euroa.
Avustusten käyttöaika on 1.5.2022–31.5.2023. Hankkeiden seurannasta ja raportoinnista annetaan tarkemmat ohjeet toukokuun 2022 aikana.
Avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.
Avustusta ei myönnetty 30 hakijalle liitteen 2 mukaisesti seuraavilla perusteilla:
Hylkäysperuste A | Hanke ei keskinäisessä vertailussa noussut avustettavaksi |
Hylkäysperuste B | Hanke ei täytä riittävästi avustukselle asetettuja kriteereitä |
Hylkäysperuste C | Hakija ei ole hakukelpoinen |
Hylkäysperuste on merkitty jokaisen kielteisen päätöksen saaneen kohdalle.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia.
Jaosto pitää tärkeänä, että iäkkäät maahanmuuttajat huomioidaan jatkossa.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat erityissuunnittelija Sara Kuusi ja suunnittelija Tiina Laukkanen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Jaosto pitää tärkeänä, että iäkkäät maahanmuuttajat huomioidaan jatkossa.
Kannattaja: Tuula Yrjö-Koskinen
Kulttuuri- ja kirjastojaosto hyväksyi Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotuksen yksimielisesti.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myöntää avustusta iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseksi liitteen 1 mukaisesti 28 hakijalle yhteensä 1 300 000 euroa.
Avustusten käyttöaika on 1.5.2022–31.5.2023. Hankkeiden seurannasta ja raportoinnista annetaan tarkemmat ohjeet toukokuun 2022 aikana.
Avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.
Avustusta ei myönnetä 30 hakijalle liitteen 2 mukaisesti seuraavilla perusteilla:
Hylkäysperuste A | Hanke ei keskinäisessä vertailussa noussut avustettavaksi |
Hylkäysperuste B | Hanke ei täytä riittävästi avustukselle asetettuja kriteereitä |
Hylkäysperuste C | Hakija ei ole hakukelpoinen |
Hylkäysperuste on merkitty jokaisen kielteisen päätöksen saaneen kohdalle.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia.
Kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti 7.12.2021, § 45 jatkaa iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämisen avustusten jakamista vuonna 2022 vuoden 2021 avustuskriteerien ja painopisteiden mukaisesti seuraavasti:
Avustettavien hankkeiden tulee edistää yhtä tai useampaa seuraavista tavoitteista:
- kulttuuritoimintaa edistävien digitaalisten ratkaisujen kehittäminen
- lähipalveluiden/alueellisen taide- ja kulttuuritoiminnan kehittäminen
- vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen kehittäminen
- taide- ja kulttuuritoimijoiden osaamisen kehittäminen ja uusien työtapojen / rakenteiden luominen
Vuoden 2022 avustusten haku avattiin 10.1.2022 ja haku päättyi 11.2.2022 klo 16.00. Määräaikaan mennessä saapui 58 hakemusta. Avustuksia haettiin yhteensä 2 665 330 eurolla. Haetun avustuksen keskiarvo oli 45 954 euroa. Suurin haettu avustus oli 181 550 euroa ja pienin 500 euroa.
Hankkeet ja niiden tavoitteet on kuvattu tarkemmin liitteessä 3 (myönnetyt) ja liitteessä 4 (ei-myönnetyt).
Arviointiprosessi sisälsi seuraavat vaiheet:
- yhteinen arviointi ja hakemusten kohdentaminen oikealle toimialalle sosiaali- ja terveystoimialan avustusvalmistelijoiden kanssa. Hakuprosessit ja hakulomakkeet olivat kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan ja sosiaali- ja terveystoimialan yhteisiä, mutta kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustukset kohdentuvat kulttuuritoiminnan edistämiseen ja sosiaali- ja terveystoimialan avustukset puolestaan liikkumisen edistämiseen.
- kulttuurin kumppanuusyksikön avustuskäsittelijöiden lisäksi asiantuntija-arvioitsijat arvioivat hakemukset. Arvioitsijoita oli yhteensä neljä ja he edustivat ikääntyneiden kulttuuripalveluiden kehittämisen kannalta tärkeitä osaamisalueita (mm. vapaaehtoistyö ja etäpalveluiden kehittäminen).
Hakemusten joukossa oli paljon hyviä hakemuksia ja hakijoita. Avustusta ehdotetaan myönnettäväksi hakijoille, joiden hankkeet vastasivat parhaiten haulle asetettuja kriteereitä. Vertailussa ja arvioinnissa on painotettu hankkeita, jotka edistävät uudenlaisilla kumppanuuksilla ja toimintamalleilla iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä. Useamman eri toimijan yhteishankkeet on luettu arvioinnissa eduksi. Tämän avustuksen hakukriteereinä on painotettu erityisesti saavutettavuutta ja iäkkäiden henkilöiden osallisuutta.
Avustusta saavilta edellytetään selvitystä avustuksen käytöstä ja sen yhteydessä vaikuttavuudenarviointia. Iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseksi rahoitettavien hankkeiden seurannasta ja raportoinnista annetaan tarkemmat ohjeet toukokuun 2022 aikana. Tarkoitus on linkittää hankkeet tiiviisti kaupunkistrategiaan ja muuhun ikääntyneiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyvään kehittämiseen.
Hakemukset ovat kulttuuri- ja kirjastojaoston varsinaisten jäsenien ja varajäsenien nähtävillä ennen kokousta klo 15.00 alkaen.
Haun taustaa
Avustus rahoitetaan kahdella erillistä Helsingin kaupungin käyttöön tulevalla perintörahalla. Yhtäältä kyse on kunnan säännöllisesti kuntien haettavissa olevien valtionperintörahojen käyttötarkoituksen laajentamisesta, josta kaupunginhallitus päätti 8.6.2020, § 351 päättäessään valtionperintörahojen hakuperusteiden ja käyttötarkoituksen vahvistamisesta. Toinen avustuksen rahoituslähde on erillinen yksittäinen kaupungille tuleva perintö, jonka käytöstä kaupunginhallitus päätti 9.11.2020, § 766 vahvistaessaan erään valtionperinnön käyttötarkoituksen.
Molemmat päätökset ovat yhteneväiset noudatettavien avustuskriteerien, avustuksen kohdentamisen sekä tavoitteiden suhteen. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan huomioidaan kulloinkin voimassa olevan kaupunkistrategia ja kaupungin hyvinvointisuunnitelma. Kulttuuriavustukset iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseksi valmistellaan täten yhtenä avustushakuna ja kokonaisuutena. Näin myös varmistetaan uuden avustusmuodon vaikuttavuus ja merkittävyys.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti osaltaan 6.10.2020, § 162 toimivallan siirtämisestä kulttuuri- ja kirjastojaostolle valtionperintönä saadun ja toimialalle osoitetun omaisuuden käytöstä.
Tätä avustushakua on valmisteltu kaupunginhallituksen kehotuksen mukaisesti kaupunginkansliassa ja sosiaali- ja terveystoimialan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteistyönä ehdottaen, että vuonna 2022 avustukset kohdennetaan iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaan toimintaan, joka lisää mahdollisuuksia osallistua liikkumiseen ja kulttuuritoimintaan. Sosiaali- ja terveystoimialan avustukset kohdennetaan liikkumisen edistämiseen ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustukset kulttuuritoiminnan edistämiseen.
Valtiontukiarviointi
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Asian valmistelun yhteydessä on kaikkien tuettavaksi esitettävien toimijoiden osalta erikseen arvioitu, täyttyvätkö SEUT 107 (1) artiklan kriteerit.
Arvioinnissa on päädytty siihen, että kaikkien tuettavaksi esitettyjen toimijoiden osalta SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty. Arvioinnissa on katsottu, että tuettu toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, sillä toiminta on alueellista, se ei todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muissa jäsenvaltioissa järjestettävästä samanlaisesta toiminnasta ja tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen. (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197). Näin ollen EU:n valtiontukisäännökset eivät tule sovellettaviksi.
Toimivalta
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 14.12.2022, § 202 ja täydentänyt 15.3.2022, § 47 avustusperiaatteita Helsingin kaupunkia velvoittavilla pakotteilla.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto on hyväksynyt tarkemmat avustusmuodot ja arviointikriteerit 20.3.2018, § 10.
Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).
Päätös tullut nähtäväksi 26.04.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sara Kuusi, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 32204
Tiina Laukkanen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37841