Puistosuunnitelma, Herttoniemen liikuntapuisto, VIO 6251/1
Herttoniemen liikuntapuiston puistosuunnitelman hyväksyminen, Herttoniemi
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Herttoniemen liikuntapuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6251/1.
Kaupunkiympäristölautakunta painotti, että urheilupuiston ympärivuotiseen käyttöön tulee kiinnittää huomiota. Jatkovalmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota olemassa olevien hiihtoedellytysten parantamiseen sekä urheilupuiston remontin yhteyden varmistetaan latujen lumetusmahdollisuus.
Käsittely
Asian aikana kuultavana olivat projektinjohtaja Camilla Lindroth ja projektipäällikkö Hannu Airola. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Olli-Pekka Koljonen: "Kaupunkiympäristölautakunta painottaa, että urheilupuiston ympärivuotiseen käyttöön tulee kiinnittää huomiota. Jatkovalmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota olemassa olevien hiihtoedellytysten parantamiseen sekä urheilupuiston remontin yhteyden varmistetaan latujen lumetusmahdollisuus.”
Kannattaja: Sami Kuusela
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Olli-Pekka Koljosen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Herttoniemen liikuntapuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6251/1.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Herttoniemen liikuntapuisto sijaitsee Herttoniemen (43.) kaupunginosassa, osa-alueella Herttoniemi (602). Puiston peruskorjauksen suunnittelu perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12444 vuodelta 2018. Puisto on siinä merkitty urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi (VU), ja kaavassa on esitetty ohjeelliset varaukset muun muassa urheilukentille ja huoltorakennuksille. Suunnittelualueeseen kuuluu myös autopaikkojen korttelialue (LPA) Siilitien vieressä. Liikuntapuisto on esitetty piirustuksessa VIO 6251/1. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 14,4 ha.
Suunnittelualue rajautuu pohjoisessa ja lännessä metsään, idässä Siilitiehen sekä kaakossa asuinkerrostalon ja Herttoniemen sairaalan tonttiin. Sairaalan toiminta tulee tulevaisuudessa päättymään ja alueelle rakennettaneen asuinkerrostaloja voimassa olevan asemakaavan 12444 mukaisesti. Etelässä alue rajautuu Herttoniemen yhteiskoulun tonttiin, Hiihtomäentiehen ja asuinkerrostalotonttiin. Korkeuserot ovat alueella huomattavia.
Nykytilanteessa Herttoniemen liikuntapuisto on pääosin 1970-luvun asussaan ja kaipaa peruskorjausta. Osa puiston rakenteista ja tekniikasta on tullut käyttöikänsä päähän ja tarvitsee uudistamista. Lähistöllä tapahtuvan täydennysrakentamisen myötä myös puiston käyttöpaine lisääntyy tulevaisuudessa.
Liikuntapuistoa reunustavilla metsä- ja kallioalueilla on runsaasti luontoarvoja, kuten arvokkaita metsäkohteita, - kallioalueita, - kääpäalueita, -matelija-alueita, - lintualueita ja - kasvikohteita.
Suunnittelualueella on myös kulttuuriarvoja. Hyppyrimäen reunalla sijaitseva muinaisjäännös Tukikohta 1914:62 on ensimmäisen maailmansodan puolustusasema, johon sisältyy hyvin säilyneitä linnoituslaitteita. Muinaisjäännöksen ympäristö on suojeltu kaavassa sekä osoitettu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Suunnittelualueen lähellä metsässä sijaitsee myös toinen I maailmansodan muinaisjäännös, Tukikohta VIII:9. Liikuntapuiston länsireunalla sijaitseva hiihtomaja on kaavassa suojeltu rakennus.
Tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa keskeisillä toiminta-alueilla. Puiston liikuntapaikkoja uudistetaan sekä tuodaan puistoon uusia liikuntatoimintoja. Lisäksi oleskelumahdollisuuksia, kulkuyhteyksiä ja hulevesien hallintaa parannetaan. Puistoon tuodaan myös tapahtumasähkö.
Suunnitelma
Nykyinen urheilukenttä ja huoltokenttä päivitetään tekonurmipintaisiksi ja aidataan, sekä katsomo uusitaan ja katsomoluiskia loivennetaan. Ison tekonurmikentän reunaan sijoitetaan kuulantyöntö-, korkeushyppy- ja pituushyppypaikka, juoksusuorat sekä neljä kentän kiertävää juoksurataa. Iso kenttä voidaan jatkossakin jäädyttää luistinkentäksi ja sen ympärille hiihtolatu. Suunnitelmaan on myös merkitty pienemmän tekonurmikentän kohdalle tilavaraus ylipainehallille talveksi.
Puistoon sijoitetaan eri tasoisille kuntoilijoille soveltuva ulkokuntoilupaikka, sekä pienpelikenttäalue, jonne sijoittuu koripallokenttä, miniareena, rantalentopallokenttä ja liikunnallinen leikkialue. Nykyiset tenniskentät uusitaan. Suunnitelmassa varaudutaan siihen, että kenttien kohdalle voidaan lisätä tekojää. Tenniksen lyöntiseinä siirtyy tenniskenttien toiseen päätyyn pingispöytien läheisyyteen. Suunnitelmassa on tutkittu myös väliaikaisen koripallon heittopaikan sijoittamista huoltopihalle. Puistoon sijoitetaan lisää penkkejä ja pyöräpysäköintiä.
Puiston tasaus muuttuu alueelle rakennettavien salaojitettavien tekonurmikenttien, pienpelikenttien ja leikkialueen läheisyydessä. Lisäksi suuren kentän katsomoluiskia loivennetaan. Puiston tasausta korjataan hieman, jotta hulevedet johtuvat nykyistä helpommin kaivoihin. Muutamia hulevesikaivoja, rumpuja ja hulevesiviemäreitä lisätään, ja alueen eteläosaan tehdään hulevesien viivytyspainanne. Puistoon rakennettavat uudet käytävät täyttävät esteettömyyden perustason vaatimukset, lukuun ottamatta pienpelikentille johtavaa 10 % nousua, jonka voi kuitenkin tarvittaessa kiertää toista esteetöntä reittiä. Puiston ympäristö (mm. kulku hyppyrimäelle) ei ole esteetön suurista korkeuseroista johtuen.
Puiston valaistusta uusitaan etenkin kenttien läheisyydessä. Puiston pääreiteille tehdään tasainen käytävävalaistus ja toiminnalliset alueet valaistaan. Valaistus suunnataan siten, että se ei häikäise eikä aiheuta turhaa valosaastetta.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta VIO 6251/1 (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta VIO 6251/1 (liite 2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12444 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnittelu on toteutettu yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ja ympäristöpalvelun kanssa.
Kohteessa suoritettiin erillinen maastokatselmus paikallisten sidosryhmien kanssa 22.5.2022.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 15.6.–29.6.2022 välisen ajan.
Tiedote puistosuunnittelun aloituksesta on lähetetty 31.5.2022 puistoon rajautuvien ja lähialueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä Herttoniemen yhteiskoululle, päiväkoti Siilille ja alueen sidosryhmille, seuroille ja asukasyhdistykselle. Lisäksi suunnitelmista tiedotettiin paikallislehdessä.
Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin verkkotilaisuudessa 22.6.2022. Tilaisuudessa oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida suunnitelmia. Puistoa koskevia kommentteja ja kysymyksiä tuli 34 kappaletta.
Vuorovaikutuksen yhteydessä saatiin toiveita, jotka on otettu huomioon suunnitelmassa lisäämällä leveämpi tenniksen lyöntiseinä kauemmas asutuksesta, lisäämällä kentälle pesäpallorajaukset, lisäämällä korkeushyppy- ja kuulantyöntöpaikka, tarkentamalla suunnitelma merkintöjä ja frisbeegolfradan väylien sijainteja.
Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 4,258 miljoonaa euroa eli noin 29,57 euroa/m² (alv 0%).
Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin R2 (toimintaviheralue), R3 (käyttöviheralue), R4 (suoja- ja vaihettumisviheralue), A3 (maisemaniitty), M2 (lähimetsä) ja M3 (ulkoilu- ja virkistysmetsä).
Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 85 000 euroa, 0,59 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Puistot ja liikunta-alueet perusparannus.
Liikuntapuiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen. Rakentaminen toteutetaan vaiheittain vuosien 2023-2030 aikana. Ensimmäisenä rakennetaan urheilukentän tekonurmi ja kunnallistekniikka.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Kaupunkiympäristölautakunta 31.01.2023 § 53
Päätös tullut nähtäväksi 16.02.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084