Tarveselvitys, uudisrakennus, perusopetus, päiväkoti ja leikkipuisto, Jaluspolku 3

HEL 2022-005311
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 46 §

Behovsutredningen för om- och utbyggnad för daghem på adressen Skotstigen 3 i Havsrastböle

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Framställning

Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade föreslå att nämnden godkänner behovsutredningen för om- och utbyggnad av ett allaktivitetshus som byggs på Skotstigen 3 i Havsrastböle i Nordsjö. Daghemmet Strandboden, som erbjuder småbarnspedagogik på svenska, flyttar in i allaktivitetshuset när det är klart. Lokalerna planeras så att daghemmet även i fortsättningen kan fungera som en självständig enhet.

Sektionen betonar att personalens och de lärandes synpunkter på hur lokalerna bör utvecklas även i fortsättningen ska beaktas i samband med den fortsatta planeringen och genomförandet av projekten, samt att det ska säkerställas att lokalerna är totalekonomiskt och ekologiskt fördelaktiga samt naturvänliga. Vid utvecklingen av lokalerna sörjer man för att det finns tillräckligt med lugna inlärningslokaler för verksamheten.

Sektionen förutsätter att stadsmiljösektorn presenterar i projektplanen grunderna för hur projektkostnaderna bildas. Vid planeringen av projektet ska man dessutom söka lösningar som är så välfungerande och ekonomiskt fördelaktiga som möjligt.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

De nuvarande lokalerna för den finskspråkiga grundskolan Merilahden peruskoulu och det finskspråkiga daghemmet Päiväkoti Merirasti på adressen Skotstigen 3 i Havsrastböle tillgodoser inte servicebehoven i området och stöder inte heller till alla delar verksamhetsmålen. Havsrastböle är ett område som genomgår stadsförnyelse och som utvecklas genom att man i området bygger ett allaktivitetshus med flera tjänster. I projektet förverkligas om- och utbyggnad av lokaler för en grundskola, daghem och lekpark samt lokaler för ungdomstjänsterna och arbetslokaler för social- och hälsovårdspersonal.

De nya lokalerna på Skotstigen 3 planeras för 276 elever i årskurserna 1–4 i den grundläggande utbildningen, 24 elever i specialundervisning, 191 barn i finskspråkig småbarnspedagogik och 63 barn i svenskspråkig småbarnspedagogik.

Skolan i fråga har för närvarande sammanlagt 766 elever och daghemmen har för närvarande sammanlagt 191 platser för barn inom den finskspråkiga småbarnspedagogiken och 63 platser för barn inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken på de verksamhetsställen som berörs av projektet. Förutom verksamhetsstället på Skotstigen 3 har skolan lokaler för 510 elever på adressen Kallviksuddsvägen 1.

De lokaler som förverkligas i projektet tas i bruk möblerade före utgången av år 2028 och kan användas för att ordna småbarnspedagogik och grundläggande utbildning som svarar på områdets föränderliga servicebehov. I samband med dimensioneringen av lokalerna har man beaktat att lokalerna ska kunna användas mångsidigt.

När om- och utbyggnaden på adressen Skotstigen 3 är klar, kan man avstå från de nuvarande lokalerna för daghemmet Päiväkoti Rastila (adress Klyvarstigen 1), daghemmet Päiväkoti Katiska (adress Stagvägen 4) och Daghemmet Strandboden (adress Bramgränden 3) i och med att deras verksamhet förläggs till de nya lokalerna på adressen Skotstigen 3. I de nya lokalerna kommer även lekparken Stagparken (på Havsrastböletorget 7) att verka. Man har redan avstått från lekparkens tidigare inomhuslokaler. Beslut om administrativa ändringar i daghemmens enhetsstruktur fattas separat.

Lokalprojektet förbättrar ordnandet av tjänster

Behovet av fostrans- och utbildningstjänster samt huruvida det finns tillräckligt med platser följs regelbundet på områdes- och stadsnivå. Vid planeringen av servicenätet har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad tagits i beaktande. I samband med planering av omfattningen av verksamhetsstället har man beaktat den långsiktiga utvecklingen inom hela serviceområdet: befolkningsprognosen, i vilken utsträckning bostäder och affärslokaler byggs samt trafikarrangemangen.

År 2020 genomfördes en granskning av servicenätet i Nordsjöområdet i samarbete mellan stadskansliet, stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. I samband med den granskades servicebehoven utifrån befolkningstillväxten i området. I den befolkningsprognos som fanns vid tidpunkten för granskningen prognostiserades Havsrastböle växa klart snabbare än i nyare prognoser och byggplatsen har dimensionerats så att den svarar på områdets servicebehov på basis av den totala tillväxten.

År 2023 bodde det i Nordsjö distrikt 2190 barn i åldern 1–6 år med finska eller andra språk som modersmål och samma år 3734 barn och unga i åldern 7–15 år med finska eller andra språk som modersmål. Enligt den senaste befolkningsprognosen ökar antalet 1–6-åringar i Nordsjö distrikt med cirka 280 barn under prognosperioden 2023–2038. I slutet av prognosperioden beräknas det i Nordsjö finnas cirka 310 färre 7–15-åringar än utfallet år 2023.

Lokalprojektet ersätter den nuvarande byggnaden med lokaler som för närvarande används av den finskspråkiga grundskolan Merilahden peruskoulu (256 elever) och det finskspråkiga daghemmet Merirastin päiväkoti (80 lokalplatser) på adressen Skotstigen 3. Dessutom kommer lokalprojektet att ersätta inomhuslokalerna för lekparken Stagparken, det finskspråkiga daghemmet Päiväkoti Katiska (86 lokalplatser), verksamheten dagtid på det finskspråkiga daghemmet Päiväkoti Rastila (25 lokalplatser) och Daghemmet Strandboden (63 lokalplatser) med svenskspråkig verksamhet. De lokaler som man ska avstå från används för närvarande av sammanlagt 254 barn. De daghemslokaler som ska ersättas finns i byggnader i dåligt skick och när dessa byggnader rivs, kan man bygga i området i enlighet med stadsförnyelsemålen. Om stadsförnyelsen förverkligas, ska det vara möjligt att senare placera en enhetlig grundskola på tomten i enlighet med den servicenätplan för området som utarbetades år 2020. För att täcka det växande behovet av tjänster för barn i småbarnspedagogikåldern omfattar byggnadsprogrammet utöver detta projekt även byggprojekt på adresserna Harbogatan 8, Kalksandsgränden 4 och Solvindsgatan 11.

De nya servicelokalerna stöder barnens vardag

De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som förverkligas i den om- och tillbyggda byggnaden skapar goda förutsättningar för skolans och daghemmens verksamhet och tillgodoser servicebehoven i Nordsjöområdet.

Lokalerna planeras för att vara tillgängliga och lämpliga för alla lärande samt för att stödja barnens uppväxt och utveckling. Utöver personal delaktiggörs barnen, ungdomarna och familjerna i planeringen av verksamheten. Lokalerna gör det möjligt att öka den sociala samhörigheten och invånarbruket i området.

Lokalerna främjar genomförandet av planen för småbarnspedagogik och läroplanen för den grundläggande utbildningen

I projektet förverkligas för den grundläggande utbildningens och småbarnspedagogikens behov pedagogiskt mångsidiga och ändamålsenligt dimensionerade lokaler som främjar verksamheten och säkerställer en god miljö för de lärande att lära sig och växa upp i. Lokalerna planeras enligt stadens dimensioneringsprinciper och planeringsanvisningar och innebär att målen i planerna för den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken kan uppnås. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av olika färdigheter som behövs och ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.

Motionssalens storlek har beräknats i samband med utvecklingen av servicenätet i samarbete mellan sektorerna och skolans betoning på motion har beaktats vid dimensioneringen av salen. Dessutom har man i förskott beaktat en eventuell framtida utvidgning av skolan. Motionssalen är större än skolans dimensioneringsbehov i detta skede.

Byggnaden och dess gård består av små separata aktivitetsområden. Byggnadens lokaler skapar en helhet som stöder pedagogiskt mångsidig verksamhet. Målet är att barnet på ett tryggt sätt ska kunna utvidga sin uppväxtmiljö både inom- och utomhus med stöd av vuxna under sin lärstig.

Gårdsområdena utrustas med lekredskap som främjar fysisk aktivitet och målen i läroplanerna, och i planeringen och utrustningen av dem beaktas säkerheten samt möjligheten till övervakning, social samhörighet och fysisk aktivitet. Dessutom ska gårdsområdena kunna användas mångsidigt för inlärning och lek. Gårdsområdena erbjuder mångsidiga lek- och motionsförhållanden för dem som använder daghemmen, lekparken, ungdomslokalerna och skolan samt för områdets invånare. Personalen och eleverna delaktiggörs i planeringen av gårdsområdena.

Vid planeringen av gårdsområdena bevaras så mycket vegetation som möjligt på tomten, beaktas verksamhetens behov i olika väderförhållanden och säkerställs fungerande förbindelser till skogar och parker i närområdet.

Lokalbehoven i byggnadsprojektet för Merilahden peruskoulu, daghemmen, ungdomslokalerna och lekparken presenteras i det bifogade lokalplanen.

De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokaler och verksamhet

Den totala ytan för de om- och utbyggda lokaler som ska användas av fostrans- och utbildningssektorn i Havsrastböle allaktivitetshus är 5638 m² lägenhetsyta (4405 m² bruksyta). Den totala framtida hyran beräknad av stadsmiljösektorn är cirka 35,70 euro/m² lägenhetsyta/månad, det vill säga cirka 2 415 000 euro per år. Projektets kostnader är högre och utrymmeseffektiviteten lägre till följd av att antalet kvadratmeter per barn är större än normalt. Detta orsakas i sin tur av en relativt sett större motionssal och utspridningen av årskurser mellan olika verksamhetsställen. Kostnaderna för samanvända motionslokaler avtalas separat.

Till kostnaderna för inledande av verksamheten hör bland annat den första inredningen samt det första materialet, utrustningen och anordningarna. För den första inredningen används möbler som även tidigare har använts inom sektorn i en omfattning på minst 30 %, vilket främjar stadens klimatneutralitetsmål och minskar behovet av anslag för fristående möbler. I detta projekt avsätts 530 000 euro för inledande av verksamheten, i vilket inte ingår kostnader för informations- och kommunikationsteknologi, som uppgår till cirka 46 000 euro, och inte heller anskaffningen av utrustning till lokalerna för hantverk med hårda material, som uppgår till cirka 65 000 euro. Den beräknade flyttkostnaden är cirka 82 500 euro och den beräknade städkostnaden är cirka 175 500 euro per år.

Att placera daghem, en grundskola, ungdomslokaler och en lekpark på samma fastighet och samanvändningen av lokalerna är en ekonomiskt fördelaktig lösning och stärker den enhetliga lärstigen. Samanvända lokaler är till exempel matsalen, hantverkslokalerna och motionssalen.

De tillfälliga lokalerna för Merilahden peruskoulu på adressen Skotstigen 3 har preliminärt planerats på adresserna Drakstigen 5 och Rödstensvägen 4. Det har preliminärt planerats att de tillfälliga lokalerna för Päiväkoti Merirasti ska ligga på adressen Harbogatan 8. Daghemmen Päiväkoti Katiska och Päiväkoti Rastila samt Daghemmet Strandboden behöver inga tillfälliga lokaler.

Den beräknade hyran för de tillfälliga lokalerna för Merilahden peruskoulu är 40 euro/m²/månad, det vill säga cirka 1 152 000 euro per år i prisnivån 09/2023. Den beräknade hyran för de tillfälliga lokalerna för Päiväkoti Merirasti är 32,04 euro/m²/månad, det vill säga cirka 316 000 euro per år i prisnivån 02/2024. De tillfälliga lokalerna kommer att behövas tills lokalprojektet är klart.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har beretts i samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Utöver de områdesvisa cheferna för småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen och tjänsterna inom det särskilda stödet har även föreståndarna för daghemmen i området och rektorn för skolan i fråga deltagit i fastställandet av områdets servicebehov.

Representanter för daghemmets och skolans personal har deltagit i beredningen av projektet och bidragit med ett pedagogiskt och verksamhetsmässigt perspektiv till lokalplaneringen. Den respons som erhölls i samband med delaktiggörandet har beaktats vid utarbetandet av planerna. Genom användarmöten delaktiggörs personalen i den fortsatta utvecklingen av planerna under projekt-, allmän- och genomförandeplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten.

Om det nya allaktivitetshuset och förändringar i verksamheten har personalen inom den finskspråkiga småbarnspedagogiken informerats den 28.2.2024 samt den 28.10.2024. Dessutom har de finskspråkiga daghemmens vårdnadshavare informerats via veckobrev senast den 28.10.2024. Personalen inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken har informerats via infobrev den 28.10.2024. Grundskolans personal informeras inte skilt, eftersom inverkan på dem och deras arbete inte är betydlig. Den 9.8.2023 ordnade lekparken Stagparken ett infotillfälle för områdets invånare. Lekparken Stagparkens verksamhet är tillfälligt avvecklad tills om- och utbyggnadsprojektet färdigställs. Lekparkens personal har flyttats till andra enheter och har därför inte informerats skilt. Dessutom ordnar enheten för lokalprojekt vid fostrans- och utbildningssektorn ett informationsmöte för personalen vid enheterna 13.11.2024.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade 11.6.2024 att godkänna behovsutredningen för ungdomslokalen i Havsrastböle allaktivitetshus.

Bedömning av konsekvenserna för barn

Genom att bygga lokaler i Nordsjöområdet kan man trygga småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen för barnen i området och erbjuda dem som närtjänster. Detta främjar en enhetlig lärstig för de barn som bor i området. Platsen för tilläggslokalerna gör det möjligt för barnen inom småbarnspedagogiken och för eleverna vid Merilahden peruskoulus verksamhetsställe att fortsätta på sin lärstig i närområdet. Förverkligandet av lokalerna och gården säkerställer en trygg och hälsosam verksamhetsmiljö för barnen. Lokalplaneringen främjar varje barns möjlighet att växa upp och lära sig i en lugn och trygg miljö. Lokalerna erbjuder möjligheter till inlärning tillsammans, men även till avskildhet och ro. Barnets övergång från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och vidare till den grundläggande utbildningen underlättas genom att olika verksamheter placeras under samma tak. Samtidigt är det möjligt för barnet att även långsiktigt verka med vuxna och barn som är bekanta för barnet. Lösningen främjar förverkligandet av barnets enhetliga lärstig.

Vid planeringen av byggnaden och dess gårdsområden säkerställer man att barn och unga har möjlighet att leka och motionera på gården och i närliggande parker, och dessutom möjliggör man en trygg förflyttning till rekreations-, motions- och kulturtjänster i närområdet.

Personalen har möjlighet att delta i planeringen av pedagogiskt ändamålsenliga och socialt trygga lokaler samt en gemensam verksamhetskultur. Utgångspunkten för planeringen av lokalerna och verksamhetskulturen är att trygga barnens och de ungas välbefinnande, uppväxt och goda förutsättningar för inlärning. Barnen erbjuds möjligheter att påverka planeringen av lokalerna när det gäller fristående möbler och gårdsområdena. Barnen delaktiggörs i samarbete med den personal som är bekant för dem.

Varje barn har en egen grupp. Gruppernas verksamhetsmässiga behov har beaktats i planeringen av verksamheten och lokalerna. Genom att verksamheten flyttar till de nya lokalerna säkerställer man även att det finns förutsättningar för att upprätthålla vänskapsförhållanden.

Befogenheter

I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om den behovsutredning som gäller lokalprojektet ska godkännas.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 07.11.2024

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Molly Ekholm, projektarkitekt, telefon: 09 310 33257

molly.ekholm@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Havsrastböle_behovsutredningsblankett
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Havsrastböle_lokalprogram
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.