Opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2022-2023, Helsingin työväenopisto

HEL 2022-005366
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 19 §

Työväenopiston opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2022 - 2023

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen suomenkielinen jaosto päätti merkitä tiedoksi Helsingin työväenopiston opetuksen suuntaviivat 2022 - 2023 (liite 1).

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana vapaan sivistystyön päällikkö Ville Ylikahri. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle esitellään vuosittain yhteenveto työväenopiston tulevan lukuvuoden suuntaviivoista.

Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto on kaupungin ylläpitämä oppilaitos, jonka toimintaa säätelee laki vapaasta sivistystyöstä. Koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista (Laki vapaasta sivistystyöstä 1998/632, 1 §).

Työväenopiston lukuvuosittaista toimintaa ohjaa kaupungin strategia ja talousarvio, sitovat toiminnalliset tavoitteet sekä kehittämishankkeisiin liittyvät konkreettiset tavoitteet. Työväenopistolla on myös vuonna 2020 päivitetty opetussuunnitelma. Ainealakohtaiset opetussuunnitelmat tarkentavat tavoitteita alakohtaisesti.

Lukuvuonna 2022-2023 työväenopisto kehittää toimintaansa kaupunkistrategian pohjalta. Lisäksi toimintaan vaikuttaa koronapandemiasta toipuminen sekä Ukrainan kriisin vaikutukset. Työväenopisto tuottaa vuonna 2022 yhteensä 104 000 tuntia ja noin 5000 kurssia. Vuoden 2023 tuntimäärä vahvistetaan budjetin yhteydessä. Keskeisimpiä kehittämisen painopisteitä tulevana lukuvuonna:

  • Työväenopisto tarjoaa suoritustietojen tallentamista valtakunnalliseen KOSKI-tietovarantoon 1.8.2022 lukien osana laajempaa osaamisperustaisen pedagogiikan ja toimintatapojen kehittämistä (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 2017/884, 9 d §; Laki vapaasta sivistystyöstä 1998/632, 6 b §).
  • Yhteiseen tietovarantoon siirtyminen mahdollistaa myös yhteistyön uuden tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) kanssa (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2020/1215, 7 §).
  • Vapaan sivistystyön roolia maahanmuuttajien kotoutumisen tukemisessa vahvistetaan entisestään (Kaupunkistrategia 2021-2025). Tavoitteena on löytää uusia asiakkaita erityisesti vieraskielisten keskuudesta, ja kehittää heille suunnattua tarjontaa ja palvelua. Opiskelijoista vieraskielisiä on tällä hetkellä 15,7 prosenttia.
  • Työväenopisto edistää suunnitelmallisesti ja yhdessä muiden kunnan palvelujen kanssa ikäihmisten toimintakykyä (HYTE), kehittämällä ikäihmisille suunnattua kurssitarjontaa ja muita palveluja (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 2012/980, 4-5 §).
  • Omaehtoisesti toimivien ryhmien määrää nostetaan 50% vuodesta 2021. Omaehtoinen ryhmä on joukko nykyisiä ja/tai entisiä opiskelijoita, jotka kokoontuvat säännöllisesti jonkin opistossa opetettavan asian äärelle enimmäkseen ilman opettajaa. Ryhmien lisääminen tukee kaupungin tavoitteita tilojen avaamisesta kaupunkilaisille.
  • Kirjallisuuden ja äidinkielen sekä median opetuksessa huomioidaan Helsingin kaupungin strateginen Lukutaidon pääkaupunki -tavoite kaupunkilaisten lukutaidon parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Opistossa kehitetään tavoitteen mukaista opetustarjontaa niin tekstin- kuin monilukutaidonkin näkökulmasta.

 

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 16.05.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384

heidi.vesa@hel.fi

Ville Ylikahri, vapaan sivistystyön päällikkö, puhelin: 09 310 88501

ville.ylikahri@hel.fi