Vahingonkorvaus, autovaurio 31.1-2.2.2022, Dagmarinkatu 14
Oikaisuvaatimus kaupunkitekniikan ylläpidon päätöksestä 17.8.2022 § 33
Päätös
Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä korvauksenhakijan oikaisuvaatimuksen Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan päätöksestä 17.8.2022 § 33.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kuntalain 134 §:n 1 ja 2 momentin mukaan viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen laissa mainitulle toimielimelle.
Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.
Korvauksenhakijalle on lähetetty Staran yksikönjohtajan päätös muutoksenhakuohjeineen tiedoksi 19.8.2022. Oikaisuvaatimus on toimitettu 2.9.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon. Muutoksenhaku on tehty yleisen määräajan kuluessa.
Oikaisuvaatimuksen perusteluista
Oikaisuvaatimuksen tekijä pyytää Staran yksikönjohtajan päätöksen kumoamista, ja että hänelle korvataan henkilöauton kolhujen korjauskustannukset kokonaisuudessaan. Korvauksenhakija kertoo, että hänen autonsa oli ollut pysäköitynä ajalla 31.1. - 2.2.2022 Töölössä Dagmarinkadulla, jonka ajoradalla Stara on tehnyt lumiaurausta aamuyöllä 1.2.2022. Tästä johtuen hän olettaa, että autolle on aiheutunut vaurioita Staran talvikunnossapitotöiden yhteydessä.
Oikaisuvaatimuksessa hakija esittää muun muassa, että auton kolhiintuminen on voinut johtua työntekijän inhimillisestä ajovirheestä, jota hän ei ole väsyneenä ja stressaantuneena huomannut kasatessaan lunta kapealla kadulla. Korvauksenhakija on eri tavoin kuvaillut tapahtumakulkua mm. autonsa vaurioista ja ko. katualuetta esittävistä kuvista (naarmut etupuskurissa ja takalokasuojassa sekä oikean takavalon alla, renkaanjäljet lumessa) sekä muista seikoista päätellen siten, että hänen mielestään vahinko on voinut aiheutua kadun lumiaurauksen yhteydessä eikä kenenkään muun kadunkäyttäjän toimesta. Toisen henkilöauton kuljettaja olisi huomannut törmäyksen ja ottanut yhteyttä asian ratkaisemiseksi, hakija mainitsee.
Korvauksenhakijan liikennevakuutusyhtiö on korvannut ajoneuvovahinkona kyseisen auton toteutuneista korjauskustannuksista 630,97 euroa, minkä lisäksi hänelle jäi omavastuuosuutena 200 euroa maksettavaa autokorjaamolle.
Oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1 ja alkuperäinen korvaushakemus liitteineen ovat oheismateriaaleina.
Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työnlaatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään.
Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys. Korvauksenhakijalle on aiheutunut taloudellista vahinkoa auton kaskovakuutuksen omavastuuosuuden muodossa, mutta hän ei kuitenkaan ole näyttänyt toteen tapahtumakulkua eikä näin ollen syy-yhteyttä. Alkuperäisestä korvaushakemuksesta poiketen hakija esittää oikaisuvaatimuksessa löytäneensä lisäksi myös suuren naarmun valokuvista ilmenevällä tavalla vinottain keula edellä jalkakäytävään päin pysäköidyn auton etupuskurista.
Staran työnjohdon selvityksen mukaan Staran urakoitsija on aurannut ja hiekoittanut hoitovastuulle kuuluvan Dagmarinkadun ajoradan 1.2.2022 aamuyöllä, ja että kyseinen työkoneenkuljettaja on kiistänyt aiheuttaneensa talvikunnossapitotyössä vahinkoa edellä mainitussa pysäköintiruudussa olleelle autolle. Korvauksenhakijan kuvailemalle vahinkotapahtumalle ei ole ollut silminnäkijöitä eikä Stara ole saanut ilmoituksia muista ajoneuvovahingoista samassa paikassa. Tämän lisäksi työnjohto pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että hakijan autoa olisi voitu kuljettajan huomaamatta kolhia molemmista päistä työkoneen lumiauralla törmäten. Ei voida myöskään poissulkea sitä, että kyseessä voi olla kenen tahansa auton vieressä huonossa ajokelissä ajaneen tienkäyttäjän aiheuttama liikennevahinko alamäkeen viettävällä kadulla.
Esittelijä katsoo edellä mainituin perustein, että Staralle ei ole syntynyt korvausvastuuta, ja että korvauksenhakijan oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty asian ratkaisun kannalta merkityksellisiä seikkoja, joiden perusteella yksikönjohtajan päätös tulisi kumota ja Staran korvausvastuu arvioida toisin.
Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Kaupunkitekniikan ylläpito Yksikönjohtaja 17.08.2022 § 33
Päätös tullut nähtäväksi 28.10.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943