Katusuunnitelma, Tilkanvierto välillä Tilkankatu-Ratsastie, Ratsastie

HEL 2022-006566
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 203 §

Ratsastie, Tilkanvierto välillä Paciuksenkaari−Ratsastie, katusuunnitelmien hyväksyminen, Ruskeasuo, Meilahti, Laakso

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Ratsastie piirustus nro 31781/1 (liite 2), jota on 10.2.2023 muutettu nähtävilläolon jälkeen
  • Tilkanvierto välillä Paciuksenkaari-Ratsastie piirustus nro 31782/1 (liite 5)

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat projektipäällikkö Jari Hurskainen ja liikenneinsinööri Teppo Pasanen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Ratsastie on nykyinen tonttikatu ja Tilkanvierto nykyinen paikallinen kokoojakatu. Katusuunnitelmat perustuvat voimassa oleviin asemakaavoihin nro 7690, 9399, 9400 ja 12237.

Kaduilla ei ole joukkoliikennettä. Tilkanvierron autoliikenteen määrä on noin 3600 ajoneuvoa vuorokaudessa ja Ratsastiellä autoliikenne on vähäistä ollen pääosin Ruskeasuon liikuntapuiston ja ratsastustallien käyttäjiä. Kadun kautta kulkee vilkasta pyöräliikennettä päivittäin palvellen itä-länsi suuntaista liikkumista reitin ollessa osa rakentuvaa Pasilanbaanaa.

Suunnittelun tavoitteena on toteuttaa baanatasoinen yhtenäinen pyöräliikenteen ratkaisu autoliikenteen paikalliskatujen kautta. Kadut muutetaan suunnittelualueella pyöräkaduksi turvallisen ja selkeän pyöräliikenneratkaisun aikaansaamiseksi ja baanaverkon kehittämiseksi.

Ratsastie sijaitsee osittain liito-oravan ydinalueella. Rakentamistoimenpiteet eivät vaikuta liito-oravien elinolosuhteisiin.

Suunnitelma

Ratsastie, suunnitelmapiirustus nro 31781/1, jota on 10.2.2023 muutettu nähtävillä olon jälkeen (liite 2)

Ratsastie muutetaan Tilkanvierron ja keskuspuiston välillä pyöräkaduksi. Pyöräkatu on pyöräliikenteen ja autoliikenteen sekaliikenneratkaisu, jossa ajorata suunnitellaan visuaalisesti kapeaksi hyödyntäen asfalttipinnan lisäksi ajoradan reunalla kiveysalueita. Pyöräkadun punainen asfaltti korostaa yhteyden kuulumista pyöräliikenteen baanaverkkoon. Ratkaisu mahdollistaa nykyisen pysäköinnin säilyttämisen kadulla. Jalankulku säilyy nykyisellään erillisillä jalkakäytävillä.

Katusuunnitelman nähtävillä olon jälkeen läntinen jalankulun ylityspaikka muutettiin suojatieksi.

Tilkanvierto välillä Paciuksenkaari-Ratsastie, suunnitelmapiirustus nro 31782/1 (liite 5)

Tilkanvierto muutetaan Paciuksenkaaren ja Ratsastien välillä pyöräkaduksi. Pyöräkatu mahdollistaa pysäköinnin ja huoltoliikenteen järjestelyiden säilyttämisen ajoradalla. Pysäköinti siirretään syvennykseen, mikä lisää turvallisuutta verrattuna nykyiseen kadunvarsipysäköintiin. Pyöräliikenteen suunnitteluohjeessa pyöräkadulla pyöräliikenteen määrien tulisi ohjeellisesti olla ainakin kesäaikaan kaksinkertaiset autoliikenteen määrään nähden. Nykyisiin liikennemääriin nähden ohjearvo täyttyy selvästi Ratsastiellä, mutta Tilkanvierron osalta pyöräliikenteen määrän on arvioitu olevan autoliikenteeseen nähden vähäisempi. Pyöräkatu nähdään kuitenkin ratkaisuna mahdolliseksi, sillä pyöräliikenne on nykyisellään ajoradalla ja pyöräliikenteen potentiaaliset määrät reitillä ovat suuret. Lisäksi Tilkanvierron autoliikenteestä osan arvioidaan olevan läpiajoliikennettä, jota pyritään vähentämään. Osuus on myös varsin lyhyt ja siten järjestelyiden jatkuvuuden kannalta pyöräkatu on perusteltu ratkaisu.

Tilkanvierron ja Paciuksenkaaren liittymäalueen järjestelyistä on vaihtoehtoselvitystyö käynnissä. Yksi selvitettävä vaihtoehto on ollut Paciuksenkaaren läpiajoliikenteen katkaiseminen. Liittymäalueen katusuunnitelma tuodaan erikseen lautakunnan hyväksyttäväksi, mikäli muutokset ovat merkittäviä, esim. kadun katkaisu tai muu oleellinen rakenteellinen tai liikenteellinen muutos. Tavoitteena on saada Tilkanvierto-Paciuksenkaari liittymäalueen ratkaisu rakennettua mahdollisimman pian pyöräkatujen rakentamisen perään. Baanayhteydelle tavoitellaan sujuvaa ja turvallista jatkumoa Paciuksenkaaren liittymäalueelta Pikku Huopalahden puistoalueen baanalle.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31781/1 (liite 1) muutettu 10.2.2023 ja nro 31782/1 (liite 4). Koostepiirustus on liitteenä 3.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat: Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 14.9.−4.10.2022 välisen ajan. Suunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 22.9.2022 Teams live-verkkotilaisuutena. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin Uutisten Läntisessä ja Keskisessä osapainoksessa.

Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 6.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 4.−17.1.2023 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona.

Suunnitelmista jätettiin 5 muistutusta.

Muistutusten käsittely

Muistutukset on käsitelty ja niihin annetut vastineet löytyvät liitteenä 7 olevasta muistiosta.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat 1 090 000 euroa, 122 euroa/m² (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat seuraavasti:

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m²(alv. 0 %)
Ratsastie 730 000 121
Tilkanvierto välillä Paciuksenkaari-Ratsastie 360 000 122

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 49 000 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 5 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 04.04.2023 § 192

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 26.04.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Jari Hurskainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 21378

jari.hurskainen@hel.fi