Maksuhyvitys, Köydenpunojankatu 8 asunnon vastike
Asunto Oy Meri-Kamppi -nimisen yhtiön osakkeiden nrot 1837-1894 (58 kpl) myyntiä koskeva reklamaatio
Päätös
Tekninen johtaja päätti hylätä ********** Asunto Oy Meri-Kamppi -nimisen yhtiön osakkeiden nro 1837-1894 (58 kpl) myyntiä koskevan hinnanalennus- ja vahingonkorvausvaateen.
Päätöksen perustelut
Tekninen johtaja päätti 8.2.2022 (24§) myydä ********** sijaitsevan Asunto Oy Meri-Kamppi -nimisen yhtiön osakkeet nrot 1837-1894 (58 kpl), jotka oikeuttavat yhtiöjärjestyksen mukaan kahden huoneen ja keittotilan käsittävän noin 58 m² suuruisen huoneiston B 35 hallintaan 361 000 euron kauppahinnasta.
Kauppakirja on allekirjoitettu ja hallinta siirtynyt ostajille 14.3.2022.
********** on tehnyt 15.5.2022 reklamaation, jossa vaatii kaupunkia hyvittämään kylpyhuoneen viivästyneen kattoremontin ajalta menetetyn vuokratulon sekä kyseiseltä ajalta maksetut yhtiövastikkeet. ********** mukaan huoneiston kylpyhuone on ollut käyttökiellossa ostopäivästä saakka. Remontti on vieläkin kesken. Tämä estää asunnon normaalikäytön ja vuokraamisen.
Käytetyn asunnon kauppaa koskevan asuntokauppalain (843/1994) 6 luvun 11 §:n 1 momentin mukaan asunnossa on virhe, jos
1) se ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun;
2) se ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut asunnosta ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;
3) myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta ostajalle tiedon sellaisesta asuntoa koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa havaita kyseinen seikka 12 §:ssä tarkoitetussa asunnon tarkastuksessa, myyjän tietoisuus ostajan asettamista erityisvaatimuksista sekä muut seikat, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan; tai
4) se on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää ottaen huomioon asunnon hinta, sen ikä, alueella tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset sekä muut seikat.
Lain mukaan ostajalla on tällöin 6 luvun 16 §:n mukainen oikeus virhettä vastaavaan tai muuten virheeseen nähden määrältään kohtuulliseen hinnanalennukseen. Ostajalla on oikeus saada hinnanalennuksena palautettavalle kauppahinnalle korkolain 3 §:n 2 momentin mukaista korkoa siitä päivästä lukien, jona myyjä vastaanotti kauppahinnan.
Jos ostaja on ennen kaupantekoa tarkastanut asunnon tai ilman hyväksyttävää syytä jättänyt käyttämättä myyjän tarjoaman tilaisuuden asunnon tarkastamiseen, hän ei asuntokauppalain 6 luvun 12 §:n mukaan saa virheenä vedota seikkaan, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa
Ostajan oikeudesta vahingonkorvaukseen säädetään asuntokauppalain 6 luvun 17 §:n 1 momentissa. Siinä todetaan, että ostajalla on oikeus korvaukseen vahingosta, jonka hän kärsii asunnon virheen vuoksi, jollei myyjä osoita, ettei virhe johdu huolimattomuudesta hänen puolellaan.
Oikeudellinen arviointi
********** on tarkastanut huoneiston ennen kauppakirjan allekirjoittamista 14.3.2022. ********** on huoneistoon tutustuessaan huomauttanut myyjälle katossa olevista kosteuden aiheuttamista maalikupruista ja kylpyhuoneen katon vauriosta on tuolloin keskusteltu myyjän kanssa.
Vaurioiden johdosta myyjä on ollut yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään. Huoneiston tarkastaneiden asiantuntijoiden mukaan kylpyhuoneen katon vaurio on aiheutunut yläkerran asunnon viemäristä. Asiantuntijoiden mukaan korjaus edellyttää katon maalipinnan poistoa, kuivatusta yläkerran kautta ja maalipinnan ennallistamista. Myyjä on ilmoittanut tämän ********** sähköpostilla. Kylpyhuoneen korjaustyö on edelleen kesken. Kyse on taloyhtiön teettämästä ja sen vastuulle kuuluvasta remontista.
Kylpyhuoneen katon vauriosta mainitaan myös kauppakirjassa. Kauppakirjassa todetaan, että ”Ostaja on tietoinen huoneiston kylpyhuoneen katon vesivahingosta, jonka on aiheuttanut yläkerran viemärin tukkeutuminen."
Taloyhtiöltä saadun tiedon mukaan huoneiston kylpyhuone ei ole ollut työn aikana käyttökiellossa.
Koska ostaja on ennen kaupantekoa tarkastanut asunnon, ei hän asuntokauppalain 6 luvun 12 §:n mukaan voi enää virheenä vedota seikkaan, joka olisi pitänyt havaita tarkastuksessa. Ostajalla ei siten ole asuntokauppalain (843/1994) 6 luvun 11 §:n mukaista oikeutta hinnanalennukseen.
********** toteaa myös, että hänelle on aiheutunut kylpyhuoneremontin ajallisen keston vuoksi taloudellista vahinkoa odotettavissa olleen vuokratulon menetyksen ja maksettujen yhtiövastikkeiden johdosta. Asuntokauppalain mukaan ostajan oikeus vahingonkorvaukseen edellyttää myyjän tuottamusta. Tässä tapauksessa kyse on taloyhtiön teettämästä ja sen vastuulle kuuluvasta remontista. Taloyhtiö vastaa korjausurakan tilaajana työn aikataulusta ja työn viivästymisen osakkaalle mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Helsingin kaupunki myyjänä on välittömästi asunnon virheestä tiedon saatuaan ilmoittanut siitä taloyhtiön edustajalle, joka on puolestaan ryhtynyt selvittämään asiaa. Helsingin kaupungin toiminnassa myyjänä ei ole osoitettavissa sellaista huolimattomuutta, joka aiheuttaisi asuntokauppalain 6 luvun 17 §:n 1 momentissa tarkoitetun korvausvastuun.
Sovelletut oikeusohjeet
Asuntokauppalain (843/1994) 6 luvun 11-12 §,16-17§
Päätös tullut nähtäväksi 20.06.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Marjaana Santala, lakimies, puhelin: 09 310 34108