Avustuksen myöntäminen, kulttuurin koronaerityisavustus 2022

HEL 2022-006875
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 19 §

Kulttuurin koronaerityisavustus 2022

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi kulttuurin koronaerityisavustusta vuodelle 2022 yhteensä 600 000 euroa 41 hakijalle liitteen 1 mukaisesti.

Myönnettyjen avustusten kohdentaminen

Myönnettyjen hakemusten osalta on tehty seuraavat avustusten kohdennukset:

Tanssin talo ry:n avustus kohdennetaan helsinkiläisten vapaan kentän toimijoiden esitysten mahdollistamiseen Tanssin talon Pannusalissa.

Hylätyt avustukset ja hylkäysperusteet

Avustusta ei myönnetty 195 hakijalle liitteen 2 mukaisesti. Avustusta ei myönnetty seuraavilla perusteilla:

Hylkäysperuste A
Hakemus ei keskinäisessä vertailussa noussut avustettavaksi taloudellisin perustein.
Hylkäysperuste B
Hakemusten keskinäisessä vertailussa ja arvioitaessa kokonaisuutta toiminnan vaikutus jää vähäiseksi.
Hylkäysperuste C
Hakija ei ole hakukelpoinen
Hylkäysperuste D
Hakemus on puutteellinen. Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä täydennyksiä.

Hylkäysperuste on merkitty jokaisen kielteisen päätöksen saaneen kohdalle.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Ohjeet avustuksen saajille

Avustuksien myöntämisessä noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723 hyväksymiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.

Avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Myönnettyä avustusta voi käyttää vuoden 2022 kuluihin siten, että avustuksen käyttöaika on 31.12.2022 asti. Avustuksen saajan tulee tehdä kirjallinen selvitys tuen käytöstä käyttöajan päätyttyä. Raportoinnin määräaika on 31.5.2023. Ohjeet raportointia varten ilmoitetaan myöhemmin.

Avustusta saa käyttää ainoastaan avustuspäätöksen mukaisesti.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat erityissuunnittelija Nina Gran ja projektisuunnittelija Inka Kunnala.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta teki 21.12.2021, § 213 kaupunginhallitukselle esityksen koronatoipumiseen varatun määrärahan käytöstä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla ja kaupunginvaltuusto päätti asiasta 19.1.2022, § 5.

Edellisen jälkeen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti 22.3.2022, § 7, että kaupunginhallituksen koronatoipumiseen varatusta määrärahasta 1 750 000 euroa suunnataan 600 000 euroa yhteisöille koronasta palautumiseen.

Koronaerityisavustusten 2022 (600 000 euroa) avustushakemusten keskinäisen vertailun arviointiperusteiksi päätettiin seuraavat, tätä hakukierrosta koskevat arviointiperusteet:

  • avustuksen tarpeen arvioiminen taloudellisin perustein sekä toiminnan ammattimaisuus.
  • täydentävänä arviointiperusteena otetaan huomioon erityiset kulttuuripoliittiset syyt, joita ovat taiteellinen laatu, monimuotoisuus ja tasa-arvo, saavutettavuus ja saatavuus, osallisuus ja osallistuminen sekä toiminnallinen laatu ja toteutus.

Koronaerityisavustus 2022 -haku avattiin 13.4.2022 ja haku päättyi 27.4.2022 klo 16. Määräaikaan mennessä jätettiin 236 hakemusta. Avustuksia haettiin yhteensä 6 851 279 eurolla. Haetun avustuksen keskiarvo oli 29 031 euroa. Suurin haettu avustus oli 800 000 euroa ja pienin 4 000 euroa.

Hakijat ja tiivistelmä heidän toiminnastaan on kuvattu tarkemmin liitteessä 3.

Hakemuksia arvioitiin ensisijaisesti toimijan talouden tilan perusteella. Taloudellista tilannetta arvioitiin ensisijaisesti tarkastelemalla hakijan liikevaihdon ja oman pääoman muutoksia. Lisäksi arvioitiin toiminnan ammattimaisuutta ja toiminnan vaikutusten laaja-alaisuutta ja merkitystä. Näiden lisäksi tarkasteltiin hakijan toiminnan taiteellista laatua, monimuotoisuutta ja tasa-arvoa, saavutettavuutta ja saatavuutta osallisuutta ja osallistumista sekä toiminnallista laatua ja toteutusta.

Haun taustaa

Erityisavustuksen tarkoituksena on jatkuvuuden tukeminen ja toiminnan turvaaminen taiteen ja kulttuurin kentällä osana koronasta palautumista. Haku oli suunnattu yhteisöille. Hakukelpoisia olivat oikeustoimikelpoiset yhteisöt, joiden kotipaikka on Helsinki. Tällaisia yhteisöiksi katsottiin rekisteröidyt yhdistykset, säätiöt, osuuskunnat, osakeyhtiöt, kommandiittiyhtiöt, toiminimet ja avoimet yhtiöt poissulkien valtionosuutta saavat toimijat.

Avustusta voidaan käyttää taide- ja kulttuurialan toimijoiden varsinaiseen toimintaan, sekä poikkeuksellisesti myös taiteelliseen suunnittelutyöhön, tappioiden kattamiseen tai muuhun ei yleisölle avoimeen toimintaan. Avustuksen käyttöaika on 1.1.2022–31.12.2022.

Koronakriisin vaikutukset ovat olleet taiteen ja kulttuurin kenttään moninaiset ja vaihtelevat. Tästä syystä erillishaussa myönnettävät avustukset kohdennetaan erilaisiin käyttötarkoituksiin toimijan oman arvion mukaisesti. Haussa painotetaan avustuksen tarvetta, ja tähän tarpeeseen vastaten pyritään huomioimaan ne toimijat, jotka ovat kaikkein vaikeimmassa tilanteessa ja joiden toimintaan koronakriisillä on ollut vahingoittavimmat vaikutukset. Tähän tarpeeseen pyrittiin vastaamaan arvioimalla ensisijaisesti toimijoiden talouden tilaa.

Hakijoita tiedotettiin hausta kulttuurin avustussivujen lisäksi 23.3.2022 julkaistussa päätöstiedotteessa, hel.fi-sivustolla ja sosiaalisessa mediassa Kulttuuri Helsinki-Facebook-sivulla ja Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan Twitterissä. Jo avustusten piirissä olevia tahoja tiedotettiin 28.3.2022 kevään koronahauista. Lisäksi korona-avustuskokonaisuudesta tiedotettiin Radio Helsingin Kaupunkielämää -ohjelmassa 13.4. Hakijoita neuvottiin tämän lisäksi myös puhelimitse ja sähköpostitse.

Eniten hakemuksia tuli musiikin alalta. 71 toimijaa nimesi pääasialliseksi toiminnanalakseen musiikin. Toiseksi eniten eli 34 hakemusta tuli teatterin alalta. Tanssin toimijoilta hakemuksia tuli 24. Hakemuksia tuli laaja-alaisesti pelialalta kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

Hakemusten arvioinnissa talouden arvioinnin välineinä käytettiin liikevaihdon ja oman pääoman muutoksia vuosina 2019–2021. Liikevaihdon muutosten tuli olla keskiarvoltaan yli noin – 50 % tai enemmän. Liikevaihdon muutosten lisäksi tarkasteltiin oman pääoman määrää. Taloudellisten kriteerien ei katsottu täyttyneen, mikäli liikevaihdon laskusta huolimatta toimijan oma pääoma oli säilynyt ennallaan tai vahvistunut. Lisäksi tarkasteltiin toimijan tilikausien tuloksia. Mikäli talouden mittarit täyttyivät, tarkasteltiin toimijan toiminnan ammattimaisuutta, vakiintuneisuutta ja toiminnan laajuutta. Arvioinnissa huomioitiin myös toimijan taiteellinen laatu, monimuotoisuus ja tasa-arvo, saavutettavuus ja saatavuus, osallisuus ja osallistuminen sekä toiminnallinen laatu ja toteutus. Arvioinnissa huomioitiin myös Helsingin kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisesti vapaan kentän toimijat ja tapahtumallisuus.

Valtiontukiarviointi

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Asian valmistelun yhteydessä on kaikkien tuettavaksi esitettävien toimijoiden osalta erikseen arvioitu, täyttyvätkö SEUT 107 (1) artiklan kriteerit.

Arvioinnissa on päädytty siihen, että kaikkien tuettavaksi esitettyjen toimijoiden osalta SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty. Arvioinnissa on katsottu, että tuettu toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, sillä toiminta on alueellista, se ei todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muissa jäsenvaltioissa järjestettävästä samanlaisesta toiminnasta ja tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen. (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197). Näin ollen EU:n valtiontukisäännökset eivät tule sovellettaviksi.

Toimivalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 14.12.2022, § 202 ja täydentänyt 15.3.2022, § 47 avustusperiaatteita Helsingin kaupunkia velvoittavilla pakotteilla.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto on hyväksynyt tarkemmat avustusmuodot ja arviointikriteerit 20.3.2018, § 10.

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 14.06.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Lisätietojen antaja

Inka Kunnala, projektisuunnittelija, puhelin: 09 310 33169

inka.kunnala@hel.fi

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37006

nina.gran@hel.fi