Vuokraus, maa-alueen vuokraaminen, Pajalahden venesatama-alue, Suomen Moottoriveneklubi ry

HEL 2022-007341
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 14 §

Maa-alueen vuokraaminen Suomen Moottoriveneklubi ry:lle Pajalahden venesataman alueelta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti vuokrata Helsingin kaupungin 31. kaupunginosassa (Lauttasaari) sijaitsevan, karttaliitteeseen merkityn noin 6 537 m²:n suuruisen alueen Suomen Moottoriveneklubi ry:lle veneily- ja venesatamatoimintaa varten.

Vuokra-aika alkaa 16.9.2022 ja päättyy 15.9.2031 ilman erillistä irtisanomista.

Vuosivuokrana vuokrauksen alkaessa peritään 5 603,33 euroa / vuosi.

Vuokraukseen liittyvät sopimusehdot määritellään liitteenä olevan vuokrasopimusluonnoksen ehtojen mukaisesti.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta oikeutti liikuntajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia sopimuskauden aikana.

Kaupunki ei vastaa vuokralaiselle aiheutuneista kustannuksista, mikäli päätös oikaisuvaatimuksen, kunnallisvalituksen tai ylemmän toimielimen päätöksen johdosta muuttuu tai kumoutuu.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle on saapunut 31.3.2022 päivätty Suomen Moottoriveneklubi ry:n hakemus. Hakemus koskee Pajalahdessa sijaitsevan alueen vuokrasopimuksen uusimista. Alueen nykyinen vuokrasopimus päättyi 15.9.2022.

Suomen Moottoriveneklubi ry (SMK) on perustettu 14.3.1930. Kerho toimii kahdessa venesatamassa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuokralaisena Pohjoisrannassa ja Lauttasaaren Pajalahdessa. Pajalahdessa kerho on toiminut kaupungin vuokralaisena ja kaupungin omistamissa laitureista vuodesta 1976. Tällä hetkellä satamassa on noin 250 venepaikkaa. Lisäksi kerholle on vuokrattu talvisäilytysaluetta Verkkosaaresta. Kaupungin ja kerhon yhteistyö on toiminut moitteettomasti. Kerho on erittäin aktiivinen ja halukas jatkamaan toimintaa Pajalahden venesatamassa.

Asemakaava

Alueella on voimassa 14.12.2018 lainvoiman saanut asemakaava nro 11040, jossa vuokrattava alue on venesatama-aluetta (LV).

Sisäinen vuokraus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on vuokrannut alueen sisäisin vuokrausperustein kaupunkiympäristölautakunnalta (vuokratunnus Y3131-10) vuoden 2043 loppuun asti.

Vuokra-alue ja vuokran määrittely

Vuokra-alue 6 537 m²
Talvisäilytysalueet yhteensä 3335 m² + 975 m² = 4 310 m²
Pysäköintialue (ympärivuotisessa käytössä) 340 m²
Vaikeammin hyödynnettävä alue 1 887 m²

Ympärivuotisessa käytössä olevan talvisäilytys- ja pysäköintialueen osalta maan pääoma-arvona pidetään virallisen elinkustannusindeksin ”lokakuu 1951 = 100” pistelukua 100 vastaavaa 2,00 euron neliömetrihintaa, pelkän talvisäilytysalueen osalta 1,00 euron neliömetrihintaa ja vaikeammin hyödynnettävän maa-alueen osalta 0,3 euron neliömetrihintaa. Täysimääräinen vuosivuokra on 5 % maan pääoma-arvosta.

Vuokran laskukaava:
Talvisäilytysalue:
4 310 m² x 1 e/m² x 5 % x 20,17 = 4 346,64 euroa

Pysäköintialue:
340 m² x 2 e/m² x 5 % x 20,17 = 685,78 euroa

Vaikeammin hyödynnettävä alue:
1 887 m² x 0,3 e/m² x 5 % x 20,17 = 570,91 euroa

Perittävä vuosivuokra, joka vastaa elinkustannusindeksin
"lokakuun 1951 = 100" vuoden 2021 keski-indeksin pistelukua 2017 on 5 603,33 euroa vuodessa.

Tammikuun 1. päivästä 2023 lukien täysimääräinen vuosivuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksiin, jossa lokakuu on 100 siten, että perusvuosivuokra on 277,81 euroa vuodessa sekä sitä vastaava perusindeksi on 100.

Kunkin kalenterivuoden vuosivuokra tarkastetaan kertomalla perusvuosivuokra luvulla, joka saadaan jakamalla edellisen kalenterivuoden keskimääräinen elinkustannusindeksi perusindeksillä 100. Mikäli pisteluku on alempi, vuokraa ei kuitenkaan alenneta

Kaupungilla on oikeus tarkistaa alueen vuokraa, mikäli alueen arvossa alueen käyttötarkoituksen, rakennusoikeuden, lisärakentamisen tai muun vastaavan seikan johdosta tapahtuu muutoksia.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myöntää liikuntajohtajalle sopimuksen allekirjoitusoikeuden sekä oikeuden tehdä vähäisiä muutoksia vuokrasopimukseen.

Muut vuokraukseen liittyvät ehdot on kirjattu liitteenä olevaan vuokrasopimusluonnokseen.

Valtiontukiarviointi

Esitetty maanvuokrasopimus Helsingin kaupungin ja Suomen Moottoriveneklubi ry:n välillä saattaa sisältää vuokratukea. Suomen moottoriveneklubi vuokraa Helsingin kaupungilta maa-aluetta veneily- ja venesatamatoimintaa varten. Vuokrattu alue on pääasiallisesti veneilyyn liittyvää urheilu- ja vapaa-ajan tilaa, joka palvelee ensi sijassa paikallisia asukkaita ja se ei todennäköisesti houkuttele asiakkaita tai investointeja muista EU:n jäsenvaltioista (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197a, g). Vuokratuki ei näin ollen ole omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Kyse ei siis ole SEUT 107 (1) artiklan mukaisesta valtiontuesta.

Toimivalta

Hallintosäännön 17 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta voi päättää hallinnassaan olevien maa- alueiden vuokrauksesta enintään 20 vuoden ajaksi. Pidemmistä vuokrasopimuksista päättää kaupunginhallitus.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 02.02.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

liikuntajohtaja
Tarja Loikkanen

Lisätietojen antaja

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 87901

stefan.froberg@hel.fi

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.