Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Miniprix Market
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Miniprix Marketille
Päätös
Toimija
Miniprix Market, Kirkonkyläntie 13, 00700 Helsinki
y-tunnus 2603589-3
Elintarvikehuoneisto
Miniprix Market, Kirkonkyläntie 13, 00700 Helsinki
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Myynnissä olevissa pakatuissa elintarvikkeissa tulee olla säädösten mukaiset pakkausmerkinnät suomen- ja ruotsinkielellä.
2. Elintarvikkeet tulee olla jäljitettävissä ja sisämarkkinatuonnin salmonellaerityistakuutuotteiden asiakirjat tulee olla tarkastettavissa.
3. Myymälällä tulee olla kirjallinen omavalvontasuunnitelma, jossa on kuvattuna myymälän toimintojen lisäksi sisämarkkinatuonti ja omavalvonnan näytteenotto.
4. Toimijan on tehtävä säännöllisesti omavalvontajärjestelmän mukaista seurantaa kylmänä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötiloista.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 31.8.2022 mennessä.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Miniprix Marketiin on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 31.5.2022. Tällöin on havaittu puutteita elintarvikkeiden jäljitettävyydessä ja säilytyksessä, tilojen järjestyksessä ja soveltuvuudessa elintarvikkeiden pakkaustoimintaan. Myymälällä ei ollut omavalvontajärjestelmää, eikä siihen liittyviä kirjauksia ollut tehty. Lähes kaikista pakattuina myytävistä elintarvikkeista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät (Liite 1 Tarkastuskertomus 31.5.2022).
Miniprix Marketiin on tehty aiemmin Oiva-tarkastus 24.3.2021, jolloin myymälän tiloissa on myös ollut epäjärjestystä ja puutteita suomen- ja ruotsinkielisissä pakkausmerkinnöissä sekä toimijalta on puuttunut toimintaa kuvaava omavalvontasuunnitelma (Liite 2 Tarkastuskertomus 24.3.2021). Uusintatarkastuksella 21.6.2021 tilanne oli pääosin parantunut, mutta omavalvontasuunnitelman päivityksessä ja suomen- ja ruotsinkielisissä pakkausmerkinnöissä oli vielä joitakin puutteita (Liite 3 Tarkastuskertomus 21.6.2021).
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 10.6.2022 päivätyllä kirjeellä. (Liite 4 Miniprix Marketin kuuleminen 10.6.2022)
Toimija on antanut vastineen määräaikaan mennessä. Vastineessa toimija ilmoittaa, että pakkaustoiminta on lopetettu, myymälätila on järjestetty ja siivousvälinetila on otettu käyttöön. Suomen- ja ruotsinkielisten pakkausmerkintöjen tekeminen on aloitettu. Elintarvikkeiden jäljitettävyys ja salmonellaerityistakuutuotteiden asiakirjojen toimitus varmistetaan jatkossa. Asianmukaiseen omavalvontasuunnitelmaan kiinnitetään jatkossa huomiota. Omavalvonnan lämpötilanseurantaa tehdään jatkossa omavalvontasuunnitelman mukaisesti (Liite 5 vastine kuulemiseen 20.6.2022).
Miniprix myymälässä on tehty kuulemisen selvityskäynti 17.6.2022, jolloin on todettu, että vastineen mukaisiin toimintoihin on ryhdytty eikä myymälässä enää pakata elintarvikkeita. Myymälän takatilat ja siivousvälinetila on järjestetty ja siivousvälinetila on otettu vain siivousvälineiden säilytys- ja huoltotilaksi.
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Miniprix Market ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Miniprix Market ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 9 artiklan 1 kohdan mukaan seuraavien tietojen ilmoittaminen on pakollista 10-35 artiklan mukaisesti, jollei tähän lukuun sisältyvistä poikkeuksista muuta johdu:
a) elintarvikkeen nimi;
b) ainesosaluettelo;
c) elintarvikkeen tuotannossa tai valmistelussa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, joka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista ja tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, joka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;
d) tiettyjen ainesosien ja ainesosien ryhmien määrät;
e) elintarvikkeen sisällön määrä;
f) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta
g) erityiset säilyvyysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;
h) 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;
i) alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa;
j) käyttöohje, jos elintarvikkeen tarkoituksen mukainen käyttö ilman sitä on vaikeaa.
k) juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia;
l) ravintoarvoilmoitus
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (834/2014) elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle 4 §:n mukaan valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksi kielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä.
Miniprix Market myymälässä oli myynnissä paljon pakattuja elintarvikkeita, joista puuttuivat suomen ja -ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
Elintarvikelain 6 §:n mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.
Elintarvikelain 14 §:n mukaan elintarvikkeista, elintarviketuotantoon käytettävistä eläimistä ja elintarvikekontaktimateriaaleista on ilmoitettava vastaanottajalle elintarvikesäännöksissä edellytetyt jäljitettävyystiedot.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (178/2002) luvun II 18 artiklan kohdan 4 mukaan markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti.
Miniprix Market myymälässä oli myynnissä elintarvikkeita (esim. liha- ja kalapakkauksia ja pusseja) ilman mitään merkintöjä, joten tuotteet eivät ole jäljitettävissä eikä niiden määräysten mukaisuudesta voi varmistua.
Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §:n mukaan elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
Miniprix Marketilla ei ole kirjallista omavalvontasuunnitelmaa, johon olisi kuvattu myymälän toiminnan lisäksi sisämarkkinatuonti ja omavalvonnan näytteenotto. Toimija ei ole tehnyt kirjauksia kylmänä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötiloista
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
1. Tarkastuskertomus 31.5.2022
2. Tarkastuskertomus 24.3.2021
3. Tarkastuskertomus 21.6.2021
4. Miniprix Marketin kuuleminen 10.6.2022
5. Vastine kuulemiseen 20.6.2022
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 14, 15, 27, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista, 18 artikla
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 (Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
Maa-metsätalousministeriön asetus elintarviketietietojen antamisesta kuluttajille (834/2014) 4 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esitellä päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamaan määräystä tultaisiin tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakon suuruus voisi olla 10 000 euroa.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Miniprix Marketille
Päätös tullut nähtäväksi 04.07.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Janne Viiru, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 32063