Avustuksen myöntäminen, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala, kulttuurin mikroavustukset 2022

HEL 2022-007706
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 9

Kulttuurin korona-mikroavustukset 2022

Kulttuurin edistämisen päällikkö

Päätös

Kulttuurin edistämisen päällikkö päätti myöntää mikroavustuksia vuodelle 2022 koronapalautumisen lisämäärärahasta yksityishenkilöille ja työryhmille yhteensä 250 000 euroa 272 hakijalle liitteen 1 mukaisesti.

Hylätyt avustukset ja hylkäysperusteet

Avustusta ei myönnetä 65 hakijalle liitteen 2 mukaisesti seuraavilla perusteilla:

A
Hakemus on saapunut hakuajan 23.5.2022 klo 16.00 päättymisen jälkeen myöhässä.
B
Hakija ei ole hakukelpoinen.
C
Hakemus ei riittävästi täytä avustuksen myöntämiselle asetettuja kriteereitä.
D
Hakemusten välisessä vertailussa ja käytettävissä oleva määräraha huomioon ottaen hakemus ei valikoitunut avustettavien joukkoon.

Hylkäysperuste on merkitty jokaisen kielteisen päätöksen saaneen kohdalle.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Ohjeet avustuksen saajille

Mikroavustukset maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustuksella toteutettavien tapahtumien ja toimintojen pitää toteutua 1.6.-31.10.2022 välisenä aikana. Avustuksen saajan tulee tehdä kirjallinen selvitys avustuksen käytöstä. Raportoinnin määräaika on 31.12.2022.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta www.hel.fi/kulttuurinavustukset > Avustuksen käyttäminen ja raportointi:

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksensaaja ei noudata avustusehtoja.

Vuoden 2022 aikaisista valmistelu- ja päätösaikatauluista sekä hakuajoista vuotta 2023 koskeville avustuksille ilmoitetaan nettisivuilla www.hel.fi/kulttuurinavustukset > Hakuajat.

Päätöksen perustelut

Mikroavustuksella tuetaan taide- ja kulttuurikenttää toteuttamaan kaupunkilaisille avoimia ja maksuttomia pop up -tapahtumia ja -toimintoja eri puolille Helsinkiä osana koronapalautumista. 

Jokaisen hakemuksen kohdalla on arvioitu sitä, miten hyvin hakemus täyttää asetetut arviointiperusteet ottaen huomioon avustuksiin käytettävät rajalliset resurssit.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 14.12.2022, § 202 ja täydentänyt 15.3.2022, § 47 avustusperiaatteita Helsingin kaupunkia velvoittavilla pakotteilla.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston on päättänyt koronatoipumismäärärahan kohdentamisesta 22.3.2022, § 7. Erillishaku korona-mikroavustuksiin (2022: 250 000), arviointiperusteet:

  • hankkeen avoimuus yleisölle, hankkeen maksuttomuus, hankkeen saavutettavuus.
  • täydentävänä arviointiperusteena otetaan huomioon kulttuuri- ja taidetoimintojen alueellinen jakautuminen.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja niiden myöntäminen perustuu hakemusten arviointiin, niiden keskinäiseen vertailuun ja kokonaisarviointiin. Avustuksiin ei ole subjektiivista oikeutta, vaikka kaikki arviointiperusteet täyttyisivät. Päätöksentekoon vaikuttaa myös käytettävissä oleva määräraha sekä hankekierroksen kokonaisuus.

Toimivalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto vastaa taide- ja kulttuuritoimintaan sekä kulttuuripolitiikkaan tarkoitettujen avustusten jakamisesta hallintosäännön 17 luvun 2 §:n 3 kohdan mukaisesti jakamalla avustusmäärärahoja.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 17.3.2020, § 8 päätöksen mukaisesti kulttuuripalvelukokonaisuuden kulttuurin edistäminen -palvelun kulttuurin edistämisen päälliköllä on päätösvalta sellaisista hakemuksista, joiden hakemussumma on korkeintaan 7 500 euroa ja myönnettävä avustussumma korkeintaan 5 000 euroa.

Valtiontukiarviointi

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Asian valmistelun yhteydessä on kaikkien tuettavaksi esitettävien toimijoiden osalta erikseen arvioitu, täyttyvätkö SEUT 107 (1) artiklan kriteerit.

Arvioinnissa on päädytty siihen, että kaikkien tuettavaksi esitettyjen toimijoiden osalta SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty. Arvioinnissa on katsottu, että tuettu toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, sillä toiminta on alueellista, se ei todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muissa jäsenvaltioissa järjestettävästä samanlaisesta toiminnasta ja tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen. (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197). Näin ollen EU:n valtiontukisäännökset eivät tule sovellettaviksi.

Päätös tullut nähtäväksi 16.06.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiina Laukkanen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37841

tiina.laukkanen@hel.fi

Päättäjä

Veikko Kunnas
kulttuurin edistämisen päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Mikroavustukset 2022_myönnetyt
2. Mikroavustukset 2022_ei myönnetyt

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.