Frisbeegolfohjelma 2022-2032

HEL 2022-008511
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 6 §

Helsingin frisbeegolflinjaus ja -ohjelma 2022–2032

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan osalta Helsingin Frisbeegolfohjelman ja frisbeegolflinjauksen vuosille 2022–2032 ohjeellisesti noudatettavaksi.

Frisbeegolflinjausten ja frisbeegolfohjelman toteutumista arvioidaan ohjelmakauden puolivälissä. Arvio tuodaan lautakunnalle tiedoksi.

Samalla lautakunta edellyttää että seurataan missä määrin sekä tytöt että pojat harrastavat lajia ja edistetään tasapuolista sukupuolijakaumaa ja etenkin tyttöjen osallistumista lajin pariin.

Käsittely

Vastaehdotus:
Nina Suomalainen: Lisätään päätösehdotuksen loppuun:

Samalla lautakunta edellyttää että seurataan missä määrin sekä tytöt että pojat harrastavat lajia ja edistetään tasapuolista sukupuolijakaumaa ja etenkin tyttöjen osallistumista lajin pariin.

Kannattaja: Tuomas Tuomi-Nikula

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi Nina Suomalaisen vastaehdotuksen yksimielisesti.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää hyväksyä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan osalta Helsingin Frisbeegolfohjelman ja frisbeegolflinjauksen vuosille 2022–2032 ohjeellisesti noudatettavaksi.

Frisbeegolflinjausten ja frisbeegolfohjelman toteutumista arvioidaan ohjelmakauden puolivälissä. Arvio tuodaan lautakunnalle tiedoksi.

Sulje

Esittelijä on täydentänyt päätösehdotusta pöydällepanon aikana sekä täydentänyt liitteet kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 13.12.2022, § 696 mukaisiksi.

Frisbeegolf on Helsingin kaupungin järjestämä palvelu, joka edistää kaupunkilaisten liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia. Helsingin frisbeegolfolosuhteiden kehittämistä ohjaa frisbeegolfohjelma, joka päivitetään 10 vuoden välein. Helsingin frisbeegolfohjelma 2022–2032 perustuu frisbeegolfin palvelu-verkostotarkasteluun, jonka tavoitteena on frisbeegolfpalvelun tasapuolisuus koko kaupungissa. Tavoite on kehittää frisbeegolfin harrastusmahdollisuuksia systemaattisesti. Frisbeegolfohjelma ja -linjaus on valmisteltu Helsingin kaupunkiympäristön toimialan koolle kutsumassa työryhmässä yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Frisbeegolfin harrastajamäärät ja kiinnostus lajia kohtaan ovat kasvaneet viime vuosina. Suosituimpina aikoina helsinkiläisillä frisbeegolfradoilla joutuu jonottamaan aloituspaikoille. Lisääntynyt frisbeegolfin harrastajamäärä on kasvattanut olemassa olevien frisbeegolfratojen kunnostustarvetta, tarvetta tarkastella frisbeegolfverkoston kattavuutta ja kehittämistarpeita. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tuottavat ja kunnossapitävät hallinnassaan olevilla alueilla yleisessä käytössä olevia frisbeegolfratoja ja harjoituspaikkoja. Helsingin kaupunki tekee yhteistyötä lajin harrastajien ja lajiyhdistysten kanssa ja tekee näiden kanssa sopimuksia frisbeegolfalueiden perustamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta.

Kynnys frisbeegolfin harrastamiseen on matala, koska lajin voi aloittaa ilman merkittäviä kustannuksia tai aiempaa kokemusta. Frisbeegolf edistää eri-ikäisten ja -kuntoisten kaupunkilaisten liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia ja lajin voidaan katsoa olevan inklusiivinen ja sosiaalista tasa-arvoa edistävä. Lajin olosuhteiden parantaminen vaikuttaa suoraan monen teini-ikäisen ja varhaisteinin omatoimiseen, harrasteryhmistä riippumattoman liikkumiseen ja ulkoiluun.

Frisbeegolfalueiden suunnittelussa tulee huomioida frisbeegolfin aiheuttama ympäristön kuluminen, harrastuksen turvallisuus sekä yleisten alueiden virkistyskäytön tasapuolisuus eri asukasryhmien näkökulmasta. Frisbeegolfin harrastuspaikkojen suunnittelun haasteena on myös frisbeegolfratojen suuri tilantarve. Niille ei löydy tilaa nykyisiltä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallinnoimilta alueilta. Paitsi että tilan löytäminen viher- ja lähivirkistysalueilta on haastavaa, lisäksi tiivistyvän ja kasvavan kaupungin yleinen virkistyskäyttöpaineen kasvu luo lisää haastetta frisbeegolfalueiden toteuttamiselle, sillä harrastus ei sovellu vilkkaassa virkistyskäytössä oleville alueille. Tämän takia frisbeegolfalueita tulee suunnitella, toteuttaa ja kunnossapitää huolellisesti ja harkitusti.

Frisbeegolfalueiden suunnittelussa huomioidaan yleisten alueiden käytön tasapuolisuus eri asukasryhmien näkökulmasta. Frisbeegolfohjelman toteuttamista ohjaa palveluverkostotarkastelu ja tavoitteellinen toteuttamisohjelma, jossa esitetään alustava suunnitelma uusien kohteiden toteuttamisesta sekä olemassa olevien kohteiden kunnossapito- ja huoltotöistä. Frisbeegolfohjelman 2022–2032 tavoitteena on parantaa nykyisten kohteiden kuntotasoa ja turvallisuutta, perustaa yksi uusi 18-väyläinen frisbeegolfrata pohjoiseen suurpiiriin Paloheinään ja tarkastella uuden frisbeegolfradan sijaintipaikkamahdollisuuksia kaakkoisessa suurpiirissä.

Frisbeegolfohjelmaan 2022–2032 sisältyy myös frisbeegolflinjaus, jonka tarkoituksena on määrittää Helsingin kaupungin tarjoamat yleisten alueiden frisbeegolfpalvelut ja turvata frisbeegolfin harrastuspaikkojen palveluverkoston riittävyys ja laatu, tarjonnan tasapuolisuus, turvallisuus sekä avoimuus kaikille pelaajille. Palvelulinjaukset ovat kaupunkiympäristön toimialalla yhteisesti sovittuja, yleisten alueiden palvelujen järjestämisen ja laatutason määrittelyjä. Linjaukset on tarkoitettu työn tueksi kaupungin käyttöön, konsulteille ja muille suunnittelijoille, päättäjille sekä kuntalaisille. Linjauksessa määritellään kaupungin tarjoaman palvelun laatutaso eikä se sisällä suunnitteluohjeita.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 20.12.2022 § 210

13.12.2022 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

29.11.2022 Pöydälle

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 19.01.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

liikuntajohtaja
Tarja Loikkanen

Lisätietojen antaja

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 87901

stefan.froberg@hel.fi

Minttu Perttula, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36171

minttu.perttula@hel.fi