Puistosuunnitelma, Vaasanpuistikko, VIO 6244/1

HEL 2022-008549
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 652 §

Vaasanpuistikko, Pengerpolku ja Vaasanpolku, Alppiharjun kaupunginosan puisto- ja katusuunnitelman hyväksyminen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Tomas Palmgren. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä muutti esityksen perusteluja seuraavasti: Lisätään Suunnitelma-alaotsikon toisen kappaleen (kpl 7) loppuun: Istutusalueiden ja metroasemarakennuksen eteen taideteoksen ja aukion puolelle sijoitetaan yksittäistuoleja muutamaan ryhmään. Yhteensä tuoleja on noin 15 kappaletta. Ajatuksena on, että eri käyttäjäkunnat voivat oleskella samaan aikaan eri istuskeluryhmissä. Tuolit voidaan tarvittaessa poistaa, jos niiden käytöstä aiheutuisi liikaa häiriöitä.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

Pöydällepanoehdotus:
Mia Haglund: Pyydän asian pöydälle.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Mia Haglundin ehdotuksesta.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Vaasanpuistikon, Pengerpolun ja Vaasanpolun puisto- ja katusuunnitelman nro VIO 6244/1.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Alppiharjun (12.) kaupunginosassa sijaitseva Vaasanpuistikko sekä sitä reunustavat Pengerpolku ja Vaasanpolku. Asemakaavassa Vaasanpuistikko on puistoaluetta P ja Pengerpolku ja Vaasanpolku katualuetta. Vaasanpolulle on osoitettu huolto- ja tontilleajomahdollisuus. Puisto- ja katualueet muodostavat nykytilanteessa yhtenäisen aukiotilan ja käsitellään tässä suunnitelmassa kokonaisuutena.

Suunnittelualue rajautuu pohjoisessa Vaasankatuun ja Kinaporinkatuun, etelässä Helsinginkatuun ja itä- ja länsipuolilla kerrostalokortteleihin, joissa on sekä asuin- että liiketilaa. Suunnitelma-alue kuuluu maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön: Helsingin empire-keskusta ja kivikaupunki ja kohteen ympärillä sijaitsee asemakaavalla suojeltuja rakennuksia. Osa suunnittelualueesta sijaitsee kansirakenteen päällä; aukion alapuolella sijaitsee Sörnäisten metroasema, jonka pääsisäänkäynti sijaitsee Vaasanpuistikossa.

Kohteeseen ei ole tehty laajempia kunnostustoimia vuoden 1984 metroaseman ympäristön rakentamisen jälkeen. Puistikon yleisilme on kulunut ja alue koetaan nykytilassa epäsiistiksi ja turvattomaksi. Tällä hetkellä aukio ei ole käytössä, sillä alue on metroaseman peruskorjauksen urakka-aluetta. Urakassa aseman kansirakenne kunnostetaan kauttaaltaan, jolloin pääosa aukiota kaivetaan auki. Tämän jälkeen tavoitteena on rakentaa aukio uudelleen entistä laadukkaampana.

Suunnittelun tavoitteena on parantaa puistikon kaupunkikuvallista ilmettä, viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Alueen rakenteita, välineitä, kasvillisuutta ja pintamateriaaleja uusitaan. Toteutuksessa pyritään korkeaan kaupunkikuvalliseen laatutasoon. Alueen liikenteellistä toiminnallisuutta ei muuteta.

Suunnitelma

Vaasanpuistikko, Pengerpolku ja Vaasanpolku käsitellään suunnitelmassa yhtenä kokonaisuutena. Aukio kivetään kauttaaltaan luonnonkivilaatoilla ja kiveys ulotetaan reunustavien rakennusten seinästä seinään, mukaan lukien reuna-alueiden jalkakäytäviä ja Pengerpolun pyörätie.

Aukion puustoa harvennetaan siten, että tammet pääsevät kasvamaan lajityypilliseen tapaan kookkaiksi ja näyttäviksi yksilöiksi. Säilyvien puiden ympärille tehdään pyöreät istutusalueet pensaista ja perennoista. Helsinginkadun kulmiin, johon ei kansirakenteen vuoksi voida istuttaa maavaraisia puita, sijoitetaan muutama pienpuu suurissa istutusruukuissa. Puistikkoon sijoitetaan pyörätelineitä ja roska-astioita.

Puistikkoon sijoitetaan Helsingin taidemuseo HAM:n kokoelmaan tuleva taideteos. Teos on usean veistoksen sarja. Havainnekuvassa (liite 4) veistosten sijainnit ja hahmot ovat viitteellisiä.

Puistikon valaistus toteutetaan ympäröiviin rakennuksiin ja tolppaan kiinnitettävillä vaijerivalaisimilla.

Suunnitelman sisältö on kuvattu tarkemmin suunnitelmaselostuksessa (liite 1).

Vuorovaikutus

Suunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Tiedote suunnittelun aloituksesta on lähetetty 2.3.2022 puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille sekä Alppila-seuralle ja Kallio-seuralle.

Suunnitelmaluonnos oli esillä 16.–29.3.2022 ja -ehdotus virallisesti nähtävillä 17.–30.8.2022 Helsingin kaupungin verkkosivuilla. Esillä- ja nähtävilläolosta sekä mahdollisuudesta mielipiteiden ja muistutusten antamiseen tiedotettiin kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla.

Esilläolon aikana saatiin yhteensä 4 kirjallista palautetta. Yleisesti kommentoitiin, että suunnitelma on luonteva ja lopputulosta odotetaan innolla. Huolta aiheuttivat liikenneturvallisuus, pysäköintitarve, pintamateriaalien liukkaus, kasvillisuuden monimuotoisuus ja soveltuvuus lintujen kannalta, kuivatus, taideteosten sijoittelu, huumekauppa ja siihen liittyvät turvallisuushaasteet sekä tapahtumista aiheutuvat melu- ja kulkuhaitat.

Nähtävilläoloaineistosta ei saatu muistutuksia.

Kommentteja ja kannanottoa on erikseen pyydetty sosiaali- ja terveystoimialan tilapalvelulta.

Suunnitelma esiteltiin kaupungin turvallisuussuunnittelun asiantuntijaryhmän kokouksessa 6.9.2022 ja siitä käytiin keskustelua. Poliisin kanssa on sovittu uuden valvontakameran asentamisesta puistoaukiolle.

Hankkeesta on laadittu vuorovaikutusmuistio (liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Vaasanpuistikon ja suunnitelmassa käsiteltävien Pengerpolun ja Vaasanpolun katualueiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 2340 m².

Suunnitelman rakennuskustannukset ovat arviolta noin 1,5 miljoonaa euroa eli noin 640 euroa/m² (alv 0 %). Hinta sisältää taideteoksen kustannukset.

Puistikon nykyinen hoitoluokka on A2. Puistoa hoidetaan jatkossakin tämän hoitoluokan mukaan.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 11 700 euroa eli noin 5 euroa/m² (alv 0 %).

Rakentamiseen varaudutaan vuosien 2023–2024 aikana heti metron kunnostushankkeen valmistumisen jälkeen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Maankäyttö ja rakennusasetus 30 §.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 § ja 46 §.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 15.11.2022 § 640

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 07.12.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38586

tomas.palmgren@hel.fi