Kansainvälisen toiminnan linjaukset 2022-2025
Kansainvälisen toiminnan linjaukset 2022–2025
Päätös
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto hyväksyi Kansainvälisen toiminnan linjaukset 2022-2025 liitteen 1 mukaisesti.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli kansainvälisten asioiden päällikkö Laura Uuttu-Deschryvere. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Palautusehdotus:
Jussi Halla-aho: Kunnan tehtävä kuntalain mukaan on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä ärjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Lisäksi kuntalain mukaan kunta hoitaa itsehallinnon nojalla itselleen ottamansa tehtävät ja järjestää sille laissa erikseen säädetyt tehtävät. Kaikki kunnan toiminta mukaan lukien kansainvälinen verkostoituminen tulee peilata kunnan lain sille säätämiin tehtäviin ja toiminnan tulee lähteä kuntalaisten edusta.
Kansainvälisen toiminnan linjaukset tulisi lähteä siitä mitä hyötyä toiminnasta on Helsingin asukkaille ja
pyrkiä kirjoittamaan siten, että asiakirja ei vilise tyhjästi kumisevia sanontoja kuten segregaation ehkäisy. Segregaatiota ei voida ehkäistä ulkomaisissa verkostoissa sillä missään länsi-euroopan maassa asia ei ole onnistunut kovinkaan hyvällä tasolla mikäli maahanmuuton määrä on suuri. Segregaatiota voidaan ehkäistä rajoittamalla sellaista maahanmuuttoa, joka segregaatiota lisää ja tätä asiaa Helsinki voi edistää edunvalvonnalla ja vaikuttamisella valtion suuntaan maahanmuuttopoliittisten linjausten muuttamiseksi.
Linjauksissa halutaan edistää työperäistä maahanmuuttoa ja osaajien houkuttelua. Heinäkuun 2022 TEM:n luvuista on nähtävissä, että vieraskielisiä työttömiä työnhakijoita oli 49 766. Tilastojen mukaan heistä on 22% korkeastikoulutettuja. Uudenmaan ELY-keskuksen alueella heinäkuussa 2022 oli ulkomaalaisia työttömiä 39 406 ihmistä. Näkemyksemme mukaan Helsingin ei ole tarpeen erityisesti pyrkiä lisäämään työperäistä maahanmuuttoa vaan pikemminkin pyrkiä työllistämään työttöminä olevia maahanmuuttajia ensin.
Suomeen on ajalla 1-7/2022 tullut 1556 erityisasiantuntijan oleskeluluvan saanutta. Tämä ryhmä on
pääsääntöisesti korkeastikoulutettuja ihmisiä, joiden oleskeluluvan edellytyksenä on tulovaatimus 3000
euroa kuukaudessa. Vastaavasti muita työperäisiä oleskelulupia on myönnetty tänä vuonna 10 144 kpl. On hyvä huomioida, että esimerkiksi muiden työntekijöiden hakuryhmien tulovaatimus on 1273 euroa
kuukaudessa ja start up-yrittäjältä vaaditaan vain 1000 euron rahavarantoa kuukaudessa. Lienee
sanomattakin selvää, että Helsingissä on mahdotonta elää ja asua ilman sosiaaliturvalla täydennettävää
tulotasoa edellä mainituissa ryhmissä. Edellä esitetyn vuoksi työperäisen maahanmuuton lisääminen
muissa kuin erityisasiantuntijan oleskelulupien osalta ei ole yhteiskunnan näkökulmasta järkevää. Jo nyt
Helsinki on tilanteessa, jossa peruspalvelut eivät pysy väestönkasvun mukana eikä kaupungin
kuntaverokertymä kasva väestön mukana. Suomi ei houkuttele kansainvälisiä erityisosaajia sijaintinsa ja kenties korkean verotuksensa vuoksi. Turvallisuus ja peruspalvelut ovat Suomen ja Helsingin ehdoton etu, mutta molemmista pitää pitää parempaa huolta.
Helsingin tulisi nostaa profiilia kansainvälisten vieraiden ja turismin saralla. Suomen ja Helsingin etu on
puhdas ja kaunis luonto, puhtaus ja turvallisuus. Erityisesti turvallisuusnäkökulmat ovat sellaisia, joihin olisi syytä kiinnittää erityistä huomiota viimeaikaisten kehityskulkujen vuoksi. Tämäkin vaatii aktiivista toimintaa valtion kanssa.
Esitämme, että kansainvälisen toiminnan linjauksissa huomioidaan edellä esitetyt huomiot.
https://kotoutuminen.fi/documents/56901608/110806308/Elokuu-2022-Ulkomaalaisten-
ty%C3%B6tt%C3%B6myys-ja-palveluihin-osallistuminen.pdf/c5b75ef4-639c-1a7b-7c89-
00c6283f52e9/Elokuu-2022-Ulkomaalaisten-ty%C3%B6tt%C3%B6myys-ja-palveluihin-
osallistuminen.pdf?t=1661436493916
Jussi Halla-ahon palautusehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Jussi Halla-aho jätti eriävän mielipiteen, joka oli perusteluiltaan saman sisältöinen kuin palautusehdotus.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsinki jatkaa Kasvun paikka -kaupunkistrategiansa mukaisesti kaupungin kansainvälisen painoarvon kasvattamista ja aktiivista roolia kansainvälisenä toimijana. Tavoitteena on kokoaan suurempi Helsinki maailmalla. Hyödynnämme kansainvälistä toimintaa kaupungin strategisten tavoitteiden edistämisessä sekä Helsingin vaikuttamismahdollisuuksien vahvistamisessa. Helsingin kansainvälistä tunnettuutta ja houkuttelevuutta vahvistamme erityisesti kansainvälisten osaajien, investointien ja vierailijoiden näkökulmasta.
Kansainvälisyys on koko kaupunkiorganisaatiota yhdistävä ja läpileikkaava teema. Tavoitteidemme saavuttaminen edellyttää aktiivista kansainvälistä yhteistyötä, vaikuttamista ja edunvalvontaa. Helsingille parhaat verrokkikaupungit löytyvät maan rajojen ulkopuolelta. Erilaisissa kehittämisprojekteissa ja EU-hankkeissa tarvitsemme kansainvälisiä kumppaneita ja globaalisti parhaita käytäntöjä onnistuaksemme. Helsingin kansainvälisen tunnettuuden ja houkuttelevuuden vahvistuminen puolestaan on edellytys globaalissa kilpailussa pärjäämiselle ja muun muassa pahenevan työvoimapulan ratkaisemiselle. Helsinki toimii kansainvälisesti monella eri tavalla ja monesta eri syystä.
Kansainvälisen toiminnan linjausten tavoitteena on suunnata Helsingin kaupunkiorganisaation kansainvälinen työ entistä tavoitteellisemmaksi, tukemaan strategian toteutusta sekä toiminnan suunnittelua läpi kaupunkiorganisaation. Linjauksissa
- määritellään ne kaupunkiyhteiset teemat, joihin liittyviä strategisia tavoitteita erityisesti tuetaan kansainvälisellä toiminnalla: (1) työperäinen maahanmuutto sekä (2) strategian täytäntöönpanon mukaiset neljä poikkihallinnollista kokonaisuutta, jotka ovat vastuullinen ja kestävä talous, kunnianhimoinen ilmastovastuu, viihtyisä kaupunki, segregaation ehkäisy;
- korostetaan, että kansainvälisten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi, Helsingin tulee rakentaa aktiivisesti ja tavoitteellisesti kumppanuuksia eurooppalaisten ja Euroopan ulkopuolisten kaupunkien, kaupunkiverkostojen ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa.
Kansainvälisen toiminnan linjaukset on koko kaupunkiorganisaation kansainvälistä työtä ylätasolla linjaava dokumentti, eikä se näin ollen sisällä yksityiskohtaisia toimenpiteitä.
Toimivalta
Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä sekä kansainvälisiä asioita ja kaupunkimarkkinointia koskevista periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista.
Asian esittelee kokouksessa kansainvälisten asioiden päällikkö Laura Uuttu-Deschryvere.
Päätös tullut nähtäväksi 22.09.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Laura Uuttu-Deschryvere, kansainvälisten asioiden päällikkö, puhelin: 09 310 15266