Stadin AO:n järjestämän perustason ensihoidon osaamisalalle (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto) hakeutuminen, hakumenettelyt ja valintaperusteet

HEL 2022-009547
Asialla on uudempia käsittelyjä
10. / 37 §

Stadin ammatti- ja aikuisopiston järjestämän perustason ensihoidon osaamisalalle (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto) hakeutuminen, hakumenettelyt ja valintaperusteet 1.12.2022 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston järjestämän perustason ensihoidon osaamisalan haku- ja valintaperusteet 1.12.2022 alkaen seuraavasti:

Perustason ensihoidon koulutukseen (180 osp) voi hakea vain jatkuvan haun kautta. Opiskelijoiden sisäänottoraja määrittyy kulloinkin käytettävissä olevien resurssien ja koulutussopimuspaikkojen perusteella.

 
  • Hakijan suomen kielen osaaminen tulee olla vähintään taitotasoa B2.1
 
  • Hakija osallistuu ammatillisen perustutkinnon soveltuvuuskokeisiin, jotka ovat kolmivaiheiset:
 
  1. vaihe: Ennakkotehtävien suorittaminen ja palauttaminen määräajassa
  2. vaihe: Ennakkomateriaalitesti ja opettajahaastattelu
  3. vaihe: Osa hakijoista kutsutaan vielä psykologin testeihin ja fyysisen toimintakyvyn kartoitukseen

Testaus on maksutonta ja toteutuu yhteistyössä Suomen Psykologikeskuksen kanssa (liite 1). Lopullinen opiskelijavalinta tehdään soveltuvuuskoepistemäärien perusteella.

Opiskelijalla tulee olla voimassa oleva manuaalivaihteilla ajamiseen oikeuttava B-luokan ajokortti viimeistään silloin, kun hän aloittaa ensihoidossa toimimisen tutkinnon osan opinnot.

Monimuoto-opiskelijalla tulee olla joko alan tai läheisen alan tutkinto esim. pelastaja, poliisi, sairaanhoitaja. Oppisopimuskoulutukseen hakevalla tulee olla tai hän hankkii itse oppisopimukseen soveltuvan työpaikan, esim. ambulanssi, akuuttivuodeosasto. Oppisopimuskoulutusta koskevat samat kelpoisuusvaatimukset kuin muitakin toteutusmuotoja.

Perustason ensihoitajan koulutukseen hakeutuessa tulee huomioida sairaalan ulkopuolisen ensihoidon yksiköissä työskentelyssä hakijan täysi-ikäisyyden suositus.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Vuonna 2018 (19.2.2018) voimaan tullut opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asetus (141/2018, 13 §) opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa, antaa koulutuksenjärjestäjälle mahdollisuuden valita opiskelijat suoraan perustason ensihoidon osaamisalalle oman pääsy- tai soveltuvuuskokeen perusteella.

Nykyinen perustason ensihoidon koulutus pohjautuu opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja opetushallituksen (OPH) vuonna 2014 käynnistämiin kolmeen koulutuskokeiluun, joiden kautta oli tarkoitus kehittää välinehuoltoalaan, perustason ensihoitoon ja hyvinvointiteknologiaan suuntautunutta koulutusta. Myös Stadin AO osallistui koulutuskokeiluun. Koulutuskokeilun myötä perustason ensihoito ei enää kuulunut yhtenä sote -alan perustutkinnon osaamisalavalintoihin, vaan muodosti oman koulutuskokonaisuuden, johon hakijat hakeutuvat suoraan. Hakeutujien soveltuvuuden monipuolinen arviointi (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky) nähtiin välttämättömänä opiskelijaksi ottamisen yhteydessä. (Välinehuoltoalan ja perustason ensihoidon kokeilujen loppuraportti. Sosiaali- ja terveysalan kokeilut 2014-2018. Oulunseudun koulutuskuntayhtymä.)

Soveltuvuustestien avulla varmistetaan, että koulutukseen hakeudutaan oikein perustein, toimintakykyisinä ja valmiina auttamaan. Ensihoitajalta odotetaan rauhallista, provosoimatonta käytöstä nopeatempoisesti vaihtuvissa tilanteissa, erilaisissa ympäristöissä, kaikkina eri vuorokaudenaikoina. Ensihoitajan työ on myös eri ammattiryhmien kanssa toteutettavaa moniammatillista yhteistyötä, jonka keskiössä on asiakaspalvelutyö. Se on myös hyvin raskasta. Työtehtävät vaativat keskimääräistä parempaa fyysistä toimintakykyä, hyvää ala- sekä yläraajojen lihasvoimaa. Koulutuskokonaisuuden painopiste on tietopuoleisen opetuksen lisäksi työelämässä oppimisessa, jossa kysytään jo opiskeluaikoina samoja valmiuksia, kuin mitä ammattiin valmistuminen edellyttää.

Perustason ensihoidon osaamisalalta valmistuneet työllistyvät akuuttihoidon ja ensihoidon työtehtäviin, ja sosiaali- ja terveysalan hoidon ja huolenpidon sekä kuntouttavan toiminnan tehtäviin.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää oppilaaksi- ja opiskelijaksioton perusteista sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen ja sijoittamisen perusteista.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 22.09.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukiokoulutuksen päällikkö
Harri Korhonen

Lisätietojen antaja

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384

heidi.vesa@hel.fi

Eeva Sahlman, rehtori, puhelin: 09 310 81806

eeva.sahlman@hel.fi