Oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2023 alkaen, Laajasalo

HEL 2022-009823
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 32 §

Kruunuvuorenrannan peruskoulun, Laajasalon peruskoulun ja Tahvonlahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2023 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Kruunuvuorenrannan peruskoulun, Laajasalon peruskoulun ja Tahvonlahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueet 1.8.2023 alkaen ovat alla kuvattu sekä karttaliitteen mukaiset.

Kruunuvuorenrannan peruskoulun vuosiluokkien 1–6 ja Laajasalon peruskoulun vuosiluokkien 1–6 oppilaaksiottoalueiden välinen raja kulkee mereltä Tullisaarensalmen kohdalta mantereelle Kalaniemenkuja 8 kiinteistön pohjoispuolelta. Oppilaaksiottoalueen raja kulkee Kalaniemenkuja 8, Kaitalahdentie 30 ja 31 ja Päätie 1, 2, ja 4 kiinteistöjen ja Henrik Borgströmin puiston välissä Päätie 2 saakka. Kruunuvuorenrannan peruskoulun alueeseen kuuluvat Kalaniemenkuja 8, Kaitalahdentie 30 ja 31 ja Päätie 1, 2, ja 4. Laajasalon peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen Henrik Borgströmin puisto. Muilta osin Laajasalon peruskoulun vuosiluokkien 1–6 oppilaaksiottoalue pysyy ennallaan.

Edellä kuvatun rajan päättymiskohdasta oppilaaksiottoalueen raja jatkuu Kruunuvuorenrannan peruskoulun vuosiluokkien 1–6 ja Tahvonlahden ala-asteen koulun välisenä oppilaaksiottoalueen rajana Päätie 2 kiinteistön kohdalla Henrik Borgströmin puistossa. Raja kulkee kohti Kaitalahden kurua ja siitä edelleen Vuorilahdenpolkua pitkin Koirasaarentielle. Raja kulkee pitkin Koiransaarentietä ja kääntyy Koirasaarentie 27b kohdalta puistoon kohti Tahvonlahtea. Koirasaarentie 27b on Kruunuvuorenrannan peruskoulun oppilaaksiottoaluetta. Raja kulkee puistosta mereen ja edelleen pitkin Tahvonlahtea merellä. Tahvonlahden läntinen puoli (Stansvikin alue) kuuluu Kruunuvuorenrannan peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen ja itäinen puoli Tahvonlahden ala-asteen koulun alueeseen. Kruunuvuorenrannan peruskoulun oppilaaksiottoalue rajautuu muilta osin mereen Tahvonlahdesta kiertäen Tahvonlahdenniemen, Pitkäluodon, Koirasaaren ja palaten mantereelle Tullisaarensalmen kohdalta Henrik Borgströmin puistoon.

Tahvonlahden ala-asteen koulun ja Laajasalon peruskoulun vuosiluokkien 1–6 välinen oppilaaksiottoalueen raja pysyy ennallaan samoin kuin Tahvonlahden ala-asteen koulun ja Santahaminan ala-asteen koulun välinen raja.

Kruunuvuorenrannan peruskoulun vuosiluokkien 7–9 ja Laajasalon peruskoulun vuosiluokkien 7–9 välinen oppilaaksiottoalueen raja nousee mereltä Tullivuorensalmen kohdalta Kalaniemenkuja 8 pohjoispuolelta. Oppilaaksiottoalueen raja kulkee Kalaniemenkuja 8, Kaitalahdentie 30 ja 31 ja Päätie 1, 2, ja 4 kiinteistöjen ja Henrik Borgströmin puiston välissä Päätie 2 kiinteistölle saakka. Kruunuvuorenrannan peruskoulun alueeseen kuuluvat Kalaniemenkuja 8, Kaitalahdentie 30 ja 31 ja Päätie 1, 2, ja 4. Laajasalon peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen kuuluu Henrik Borgströmin puisto. Päätie 2 kohdalta raja kulkee edelleen Henrik Borgströmin puiston läpi kohti Henrik Borgströmin tietä. Rosalankuja ja Föglönkuja kuuluvat kokonaan Kruunuvuorenrannan peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Raja jatkuu Henrik Borgströmin tietä pitkin siten, että numerot 2 ja 4 kuuluvat Kruunuvuorenrannan peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen ja Henrik Borgströmin tie 5 ja Borgströminkuja kokonaisuudessaan Laajasalon peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Henrik Borgströmin tieltä raja jatkuu Koirasaarentien yli Reiherintielle ja kulkee sitä pitkin Gunillantien risteykseen saakka. Reiherintien parittomat numerot 1–9 kuuluvat Kruunuvuorenrannan peruskoulun alueeseen ja Laajasalon peruskoulun alueeseen parilliset numerot sekä Reiherintie 13. Reiherintien ja Gunillantien risteyksestä raja kulkee Svanströminkujaa pitkin siten, että numerot 1a, 3 ja 5d kuuluvat Kruunuvuorenrannan peruskoulun alueeseen. Laajasalon peruskoulun alueeseen kuuluvat Svanströminkujan parilliset numerot sekä 7 ja 9. Svanströminkujan 5d ja 9 jälkeen raja kulkee Hevossalmen aluepuistossa länteen ja kääntyy etelään kohti merta Vuorilahden kohdalta. Suomensuontie ja Pumppupolku kuuluvat kokonaisuudessaan Laajasalon peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Laajasalon peruskoulun 7–9 luokkien osalta oppilaaksiottoalueen raja pysyy muilta osin ennallaan.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kruunuvuorenrantaan rakennetaan uusi noin 13 500 asukkaan asuinalue. Kruunuvuorenrannan peruskoulu aloitti toimintansa 1.8.2021. Koululle on päätetty 7–9 luokkien oppilaaksiottoalue (kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto 3.11.2020 § 50). Koulun nykyinen vuosiluokkien 7–9 oppilaaksiottoalue on sama kuin Tahvonlahden ala-asteen koulun nykyinen oppilaaksiottoalue. Kruunuvuorenrannan peruskoulun uusi koulurakennus valmistuu investointiohjelman mukaan vuonna 2026. Kruunuvuorenrannan peruskoulussa opiskelevat lukuvuonna 2022–2023 vuosiluokkien 7-8 oppilaat. Lukuvuonna 2023–2024 koulussa opiskelee vuosiluokat 1 ja 7–9. Tämän vuoksi Kruunuvuorenrannan peruskoulun oppilaaksiottoalueen raja tulee määritellä myös vuosiluokille 1–6.

Oppilaaksiottoalueen muutos tulee voimaan 1.8.2023. Lukuvuonna 2023–2024 vuosiluokkien 1 ja 7–9 oppilaat opiskelevat uusien oppilaaksiottoaluerajojen mukaisissa kouluissa. Kruunuvuorenrannan peruskoulu kasvaa vuosiluokkien 2–6 osalta luokka-aste kerrallaan. Mikäli alueelle muuttavan lapsen luokka-astetta ei ole vielä Kruunuvuorenrannan peruskoulussa, on näiden oppilaiden lähikoulu Tahvonlahden ala-asteen koulu. Nykyisen Laajasalon peruskoulun oppilaaksiottoalueesta siirrettävän alueen oppilaat voivat valita opiskelevatko Laajasalon peruskoulussa vai Tahvonlahden ala-asteen koulussa niillä vuosiluokilla, joita ei vielä kyseisenä vuonna Kruunuvuorenrannan peruskoulussa ole. Lukuvuonna 2028–2029 Kruunuvuorenrannan peruskoulussa opiskelevat vuosiluokat 1–9.

Tahvonlahden ala-asteen koulusta siirrytään edelleen 7. luokalle Kruunuvuorenrannan peruskouluun. Laajasalon peruskoulussa aloittaneet 1–9 -luokkien oppilaat saavat käydä koulunsa loppuun Laajasalon peruskoulussa. Oppilaat voivat halutessaan siirtyä uusien rajojen mukaisiin kouluihin mikäli ko. koulussa on ko. vuosiluokan opetusta. Liitteen 1 kartassa on kuvattu muutettavat oppilaaksiottoalueiden rajat.

Kruunuvuorenrannan peruskoulu toimii tällä hetkellä Tahvonlahden ala-asteen koulun kanssa samoissa väliaikaisissa tiloissa Gunillankuja 3, 00870 Helsinki ja Jurmonkuja 1, 00590 Helsinki. Ennen pysyvän koulurakennuksen valmistumista Kruunuvuorenrannan peruskoulu jatkaa toimintaansa edellä mainituissa tiloissa. Uuteen koulurakennukseen tulee tilat noin 700:lle suomenkielisen perusopetuksen oppilaalle. Koulussa oli oppilaita 26 (20.9.2021) vuosiluokalla 7. Lukuvuonna 2022–2023 oppilaita on noin 50 vuosiluokilla 7–8.

Tahvonlahden ala-asteen koulu toimii tällä hetkellä väistötiloissa osoitteissa Jurmonkuja 1, Gunillankuja 3 ja Rusthollarintie 1. Koulun varsinainen rakennus osoitteessa Gunillantie 12 perusparannetaan ja laajennetaan. Tilat ovat koulun käytössä elokuussa 2023. Tilaa rakennuksessa on 500:lle perusopetuksen oppilaalle. Koulun oppilasmäärä oli 326 (20.9.2021). Lukuvuonna 2022–2023 oppilaita on noin 370. Kruunuvuorenrannan peruskoulu ja Tahvonlahden ala-asteen koulu käyttävät alueen koulutiloja joustavasti.

Laajasalon peruskoulussa oli 975 oppilasta (20.9.2021). Lukuvuonna 2022–2023 oppilaita on noin 1030. Koulu toimii osoitteessa Koulutanhua 1 ja Holmanmoisionpolku 1. Koulurakennuksissa on tilat vähintään 1100:lle oppilaalle.

Lapsivaikutusten arviointi

Kruunuvuorenrannan peruskoulu on Kruunuvuorenrannassa asuvien lasten lähikoulu, jossa on yhtenäisen peruskoulun vuosiluokat 1–9 lukuvuonna 2028–2029. Kruunuvuorenrannassa asuvien ja sinne muuttavien lasten opinpolku on selkeä, koulumatkat lyhyet ja kaverit lähellä, kun alueella toimii yhtenäinen peruskoulu lähikouluna.

Kruunuvuorenrannan peruskoulussa opetusta tarjotaan siten, että koulu kasvaa lukuvuosittain vuosiluokka kerrallaan. Ennen kuin koulussa on kaikki yhtenäisen peruskoulun vuosiluokat 1–9, voi lapsille tulla koulun vaihdoksia, mikäli lapsi halutaan lähikouluun.

Ennen varsinaisen koulurakennuksen valmistumista Kruunuvuorenrannan peruskoulu toimii väliaikaisissa tiloissa. Kruunuvuorenrannassa asuvilla lapsilla koulumatka on tällöin hieman pidempi.

Väestöennusteen mukaan Laajasalon peruspiirissä perusopetusikäisten lasten määrä lisääntyy uuden rakentamisen alueilla ja vähenee muilla alueilla. Koulujen oppilaaksiottoalueita tullaan tämän vuoksi tarkastelemaan uudelleen myöhemmin, jotta oppilasmäärät ja käytettävissä olevat tilat vastaavat toisiaan alueen kouluissa. Tämä voi aiheuttaa epävarmuutta alueen asukkaissa, jos ei ole varmaa näkymää lapsen lähikoulusta.

Ehdotuksessa on huomioitu oppilaalle mahdollisuus käydä aloittamansa koulun luokka-asteet loppuun, joten koulun vaihtamiselta kesken opinpolun vältytään.

Ehdotetut oppilaaksiottoalueen muutokset yhtenäistävät ja selkiyttävät opinpolkua varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.

Kuuleminen

Kruunuvuorenrannan peruskoulun, Laajasalon peruskoulun ja Tahvonlahden ala-asteen koulun johtokunnilta pyydettiin lausuntoa 31.8.2022 mennessä. Lausunnoissaan Kruunuvuorenrannan peruskoulun ja Tahvonlahden ala-asteen koulun johtokunnat puoltavat esitystä muilta osin, mutta liittäisivät Kaitalahden alueen Tahvonlahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen. Laajasalon peruskoulun johtokunta puoltaa esitystä. Johtokunnat olivat lausuntoa antaessaan kuullut koulunsa oppilaita.

Koulujen oppilaaksiottoalueen muutosehdotusta on käsitelty Kruunuvuorenrannan peruskoulun, Laajasalon peruskoulun ja Tahvonlahden ala-asteen koulun henkilöstön kanssa yhteistoiminnallisesti 17.8.2022.

Asukkaille järjestettiin 18.8.2022 etäasukasilta. Tilaisuudessa oli 13 osallistujaa. Kerrokantasi –palvelussa oli mahdollisuus kommentoida ehdotusta 31.8. –13.9.2021. Palautteita oli yhteensä 12. Saaduissa palautteissa asukkaat puolsivat Kaitalahden alueen liittämistä Kruunuvuorenrannan peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Alla linkki kerrokantasi –palvelun kommentteihin:

Kerrokantasi -palvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päätösprosessi

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) sekä Helsingin kaupunkistrategiaan 2021–2025.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta (hallintosääntö 15 luku 2 §).

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 22.09.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86227

mia.j.honkanen@hel.fi

Taina Tervonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83013

taina.tervonen@hel.fi