Katusuunnitelma, Hopeakaivoksentie, Koirasaarentie pysäkki H4694, pysäköintialue, Päätien eteläpää, Kruunuvuorenranta, Laajasalo, 31689/1 ja 31658/1
Päätien yleinen pysäköintialue ja Hopeakaivoksentie, katusuunnitelmien hyväksyminen, Laajasalo
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:
- Päätien eteläpään yleinen pysäköintialue (LP) 31658/1 (liite 2)
- Hopeakaivoksentie välillä Koirasaarentie–kortteli 49178 piirustus 31689/1 (liite 5), jota on muutettu nähtävilläolon jälkeen 6.2.2023
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Katusuunnitelmat mahdollistavat uuden yleisen pysäköintialueen rakentamisen Päätien eteläpäähän sekä puuttuvien jalkakäytäväosuuksien rakentamisen Hopeakaivoksentien länsi- ja pohjoisreunaan. Päätien pysäköintialueen ja Hopeakaivoksentien jalkakäytävän pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen asukkaat sekä alueella asioivat. Pysäköintialue palvelee erityisesti Kruunuvuoren virkistysalueella vierailevia.
Pysäköintialue sijoittuu Päätien eteläpäähän, pääosin rakentamattomaan puoliavoimeen maastoon, joka on ollut aikanaan peltoa ja nykyään metsittymässä. Alueella on ruohovartista kasvillisuutta ja nuorta puustoa. Alueella on nykyinen käytössä oleva tukimasto ja osaa alueesta on sittemmin käytetty tilapäisesti eri työmaiden varastoalueena. Hopeakaivoksentie on nykyinen rakennettu katu, jonka länsireunasta puuttuu kaksi jalkakäytäväosuutta.
Pysäköintialueen tai uusien jalkakäytäväosuuksien kohdilla ei ole todettu erityisiä luontoarvoja. Suunnittelualueeseen rajautuvat kapeat lähivirkistysalueet ovat osa lepakoiden potentiaalista itä-länsisuuntaista siirtymäreittiä. Virkistysalueet ja potentiaalinen siirtymäreitti säilyvät ja niitä vahvistetaan luonnonpuustoa istuttamalla sekä valaisinten himmennyksellä kesäaikaan.
Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa olevaan asemakaavaan nro 12330 (tullut voimaan 7.12.2020). Suunnitellut ratkaisut ovat pääperiaatteiltaan asemakaavan yhteydessä esitetyn liikennesuunnitelman nro 6565-2 (päivätty 19.4.2016) mukaiset. Päätien eteläpään katusuunnitelmassa on tarkennettu liikennesuunnitelmassa esitettyä ratkaisua ajoliittymän osalta. Lainvoimaisessa asemakaavassa ja liikennesuunnitelmassa pysäköintialueen ajoliittymä on esitetty Päätien puolelle, mutta liittymä muutettiin Hopeakaivoksentien puolelle esilläolovaiheessa saadun asukaspalautteen perusteella. Nyt esitetty ratkaisu vähentää ajoa pientaloalueen kaduilla. Hopeakaivoksentien katusuunnitelmassa on tarkennettu liikennesuunnitelmissa esitettyjä ratkaisuja lisäämällä osuus jalkakäytävää Hopeakaivoksentien pohjoisreunaan Päätien ja linja-autopysäkin välille. Nyt esitetty ratkaisu korvaa asemakaavassa lähelle linja-autopysäkkiä esitetyn, lähivirkistysalueelle sijoitetun reitin. Virkistysalueen puolelle sijoitettuna reitin toteuttaminen olisi lisännyt puiden poistoa, maastonmuokkausta ja täyttöä lähivirkistysalueella. Jalkakäytävä lyhentää Päätien suunnasta joukkoliikennepysäkille kulkevien matkaa ja lisää jalankulkijoiden liikenneturvallisuutta.
Suunnitelma
Päätien eteläpään yleinen pysäköintialue (LP) suunnitelmapiirustus nro 31658/1 (liite 2)
Kyseessä on uusi yleinen pysäköintialue, joka liittyy eteläpäästään Hopeakaivoksentiehen. Nykyinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie säilytetään pysäköintialueen itäpuolella, Päätien ja Hopeakaivoksentien välillä. Pysäköintialueelta rakennetaan jalankulkuyhteys luoteeseen Kruunuvuoren puistoalueen nykyiselle puistoraitille. Nykyisen puistoraitin varteen sijoitetaan alueopaste, pyörätelineitä ja syväkeräyssäiliö.
Hopeakaivoksentie välillä Koirasaarentie–kortteli 49178 suunnitelmapiirustus nro 31689/1 (liite 5), jota on muutettu nähtävilläolon jälkeen 6.2.2023
Hopeakaivoksentie on asuinalueen kokoojakatu, jolla on henkilöajoneuvo-, linja-auto- ja pyöräliikennettä sekä jalankulkua. Hopeakaivoksentie liittyy eteläpäästään Koirasaarentiehen ja jatkuu Hopeakaivoksentienä suunnittelualueelta pohjoiseen kohti Kaitalahtea. Kadun länsi- ja pohjoisreunaan lisätään uusi jalkakäytävä puuttuville osuuksille. Ajorata, vieraspysäköintipaikat, linja-autopysäkit ja jo rakennetut osuudet jalkakäytäviä säilyvät ennallaan. Pyöräily on toteutettu sekaliikennejärjestelynä ajoradalla.
Nähtävilläolon jälkeen piirustukseen 31689/1 on tehty teknisiä korkolukuihin liittyviä tarkennuksia.
Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31658/1 (liite 1) ja nro 31689/1 (liite 4). Koostepiirustus on liitteenä 3.
Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä, Helsingin kaupungin verkkosivuilla sekä Kerro kantasi -verkkokyselyssä 16.2.-15.3.2022 välisen ajan samanaikaisesti Kruunuvuoren lähivirkistysalueen puistosuunnitelmaluonnoksen kanssa. Suunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 2.3.2022 osana Uutta Kaakkois-Helsinkiä verkkotilaisuutta. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postilaatikkojakeluna jaetulla tiedotekirjeellä sekä kaupungin verkkosivuilla.
Esilläolon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 6.
Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 2.-15.11.2022 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.
Suunnitelmista jätettiin 1 muistutus.
Muistutuksen käsittely
Muistutus 1
Muistutuksessa huomautetaan, että Päätieltä Kruunuvuoren virkistysalueelle johtava puistoraitti on yksityisessä omistuksessa. Muistutuksessa esitetään, että kulkua virkistysalueelle ei tulisi ohjata Päätien suunnasta tämän puistoraitin kautta vaan Salamanterinkujan ja Yksisarvisenkujan kautta ja että pysäköintialue on tarpeeton. Jos pysäköintialue kuitenkin rakennetaan, tulisi se maisemoida tuija-istutuksin. Lisäksi pyöräpysäköinnin paikkaa tulisi muuttaa.
Esittelijän vastaus muistutukseen
Päätieltä Kruunuvuoren lähivirkistysalueelle johtava puistoraitti on voimassa olevassa asemakaavassa nro 12330 esitetty pp/t – merkinnällä eli jalankululle ja pyöräilylle varattuna alueen osana, jolla on tontilleajo sallittu. Kulkuyhteys Päätieltä Kruunuvuoren alueelle ollut kyseisessä sijainnissa jo hyvin pitkään ja se näkyy muun muassa myös Helsingin vanhoissa ortoilmakuvissa vähintään 1950-luvulta alkaen. Kaikki katusuunnitelmissa esitetyt uudet toiminnot sijoittuvat kaupungin omistamalle maalle. Kaupungilla on neuvottelut käynnissä maanomistajan kanssa, jotta yksityisen maanomistajan omistuksessa oleva osuus puistoraitista siirtyy kaupungin omistukseen.
Samanaikaisesti katusuunnitelmien laatimisen kanssa on laadittu Kruunuvuoren lähivirkistysalueelle (VL/s) puistosuunnitelma, jonka kaupunkiympäristölautakunta on päätöksellään 25.10.2022 § 33 hyväksynyt. Puistosuunnitelman tavoitteena on ollut vaalia alueen arvokkaita luonnon, maiseman ja kulttuuriympäristön ominaispiirteitä sekä merellisyyttä. Aluetta ei toteuteta rakennetuksi puistoksi, vaan se säilyy luonnonmukaisena. Tästä syystä asemakaavassa osoitettujen puistoreittien sijainteja on mm. luontoarvojen vaalimisen perusteella tarkennettu puistosuunnitelmaan. Suurta osaa kaavassa sallituista rakennuksista, rakenteista ja maisemanhoidon toimenpiteistä ei esitetä toteutettavaksi alueen erityisten luontoarvojen vaalimisen vuoksi. Koska alueelle johtaa jo nyt Päätien kautta nykyinen puistoreitti, joka on tarvittaessa ajettavissa mm. kunnossapidon kalustolla ja ambulanssilla, ei uuden ajokelpoisen puistoraitin rakentamista Salamanterinkujan tai Yksisarvisenkujan suunnasta nähdä tarkoituksenmukaisena. Kyseisten katujen päistä on kuitenkin tarkoitus toteuttaa kapeat kävelyreitit. Lopputilanteessa virkistysalueelle rakennetaan kävely-yhteydet myös pohjoisesta Kaitalahden padon suunnasta ja etelästä Aaltokoron suunnasta. Pelastuslaitoksen kanssa on keskusteltu nykyisen puistoraitin suurista pituuskaltevuuksista ja on yhdessä todettu, että puistoalueelle ei ole mahdollista ajaa paloautolla vaan palotilanteissa sammutus hoidetaan mereltä käsin kuten saarikohteissa. Puistoraitin pituuskaltevuuksien loiventaminen vaatisi louhintaa ja voimakasta maan muokkaamista alueella, mikä on ristiriidassa puistosuunnitelman tavoitteiden kanssa.
Kruunuvuorenrannassa on sovellettu kahta eri autopaikkojen laskentaohjetta: Gunillankalliossa ja Borgströminmäessä vuonna 2012 hyväksyttyä ohjetta ja muilla alueilla vuonna 2015 hyväksyttyä ohjetta. Ohjeiden autopaikkamääräykset ovat minimimääräyksiä, jotka perustuvat mm. joukkoliikenneyhteyksien kattavuuksiin ja asumismuotoihin. Kaupunki on pyrkinyt näin varmistamaan tietyn autopaikkamäärän rakentumisen alueen liikkumisolosuhteet huomioiden. Alueen asukaspysäköinti on järjestetty pääosin tonteilla tai pysäköintilaitoksissa. Asiointi- ja vieraspysäköintipaikat ovat puolestaan pääosin katujen varsilla. Rakentamisvaiheessa alueella on lisäksi tarjottu tilapäisiä pysäköintipaikkoja ensisijaisesti rakentajien käyttöön. Myös asukkaat ovat voineet käyttää näitä pysäköintipaikkoja. Tilapäiset pysäköintipaikat poistuvat käytöstä vaiheittain rakentamisen edetessä. Lopputilanteessa katujen varsilla ja yleisillä pysäköintialueilla olevat asiointi- ja vieraspysäköintipaikat ovat aikarajoitettuja. Liikenne- ja katusuunnittelupalvelun näkemyksen mukaan Päätien eteläpäähän esitetty yleinen pysäköintialue on autopaikkojen laskentaohjeen mukainen ja alueen kasvavan asukasmäärän huomioon ottaen tarpeellinen.
Pysäköintialueen viereistä taimikkoa tullaan kehittämään sekametsäksi. Vierasperäisen rakennettuun ympäristöön sopivan tuijan sijaan pysäköintialueen maisemoinnissa pyritään käyttämään viereiseen metsäluontoon sopivia lajeja. Lajit määritetään rakennussuunnitteluvaiheessa. Pyöräpysäköinti on sijoitettu nykyiselle murskeella tasatulle levennykselle. Polkupyörät on luontevaa ja vaivatonta jättää osoitettuun paikkaan, jolloin matka puistoon ja Kruunuvuorenlammen luonnonsuojelualueelle jatkuu luontevasti kävellen.
Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelmien rakennuskustannus on yhteensä noin 170 000 euroa, 96 euroa/m² (alv 0 %). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:
yht. euroa (alv. 0 %) | euroa/m²(alv. 0 %) | |
Päätien pysäköintialue | 120 000 | 107 |
Hopeakaivoksentie | 50 000 | 75 |
Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 6 500 euroa (alv 0 %).
Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 08 02 04 Kruunuvuorenranta.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Päätös tullut nähtäväksi 07.03.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Taru Sihvonen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38434