Enimmäishintasääntelyn merkitseminen päättymään tontin maanvuokrasopimukseen, Mellunkylä

HEL 2022-010823
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 160

Enimmäishintasääntelyn merkitseminen vuokralaisen hakemuksesta päättymään tontin maanvuokrasopimukseen omakotitalotontin edelleen luovutuksessa (Mellunkylä)

Tiimipäällikkö

Päätös

Asuntotontit-tiimin päällikkö päätti muuttaa Helsingin kaupungin 47. kaupunginosan (Mellunkylä) korttelin ********** koskevaa Helsingin kaupungin ja henkilöiden ********** välillä 23.7.2014 allekirjoitettua maanvuokrasopimusta nro 23408 seuraavasti 1.10.2022 alkaen:

1.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 12.4.2022 (235 §) liitteessä 1 hyväksytyn soveltamisohjeen perusteella tontin 47356/7 osalta luovutaan enimmäishintasääntelystä tontin edelleen luovutuksessa 1.10.2022, jolloin enimmäishintasääntelyä koskeva maanvuokrasopimuksen 21 § mitätöityy.

2.
Tammikuun 1. päivästä 2023 alkaen vuosivuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksiin virallisen elinkustannusindeksiin, jossa lokakuu 1951 on 100 siten, että perusvuosivuokra on kaksisataa kahdeksantoista euroa ja neljäkymmentä senttiä (218,40 e) vuodessa sekä sitä vastaava perusindeksi 100. Kunkin kalenterivuoden vuosivuokra tarkistetaan kertomalla perusvuosivuokra luvulla, joka saadaan jakamalla edellisen kalenterivuoden keskimääräinen elinkustannusindeksi perusindeksillä 100.

Vuokra maksetaan vuosittain neljässä erässä.

Eräpäivät ovat 1.3., 15.4., 15.7. ja 15.10.

Kalenterivuodelta (1.1. – 31.12.) perittävä uusi vuosivuokra on 4 416,22 euroa/vuosi entisen 3 045,67 euroa/vuosi sijasta, jolloin vuokra-ajalta 1.10. - 31.12.2022 perittävä vuokra on 1 104,06 euroa.

Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta.

Ellei vuokraeriä tai muita sopimukseen perustuvia saatavia suoriteta eräpäivänä, vuokralainen on velvollinen maksamaan erääntyville saataville eräpäivästä maksupäivään korkoa ja perimispalkkiota kaupunginhallituksen vahvistaman päätöksen mukaan.

Vuokraa on korotettu omakotitalotontin enimmäishintasääntelyehdon vapautumisen yhteydessä edelleen luovutuksissa soveltamisohjeen mukaisesti 45 %.

Lisäksi asuntotontit-tiimin päällikkö päätti:

- että, vuokralainen valtuuttaa Helsingin kaupungin hakemaan alkuperäisen maanvuokrasopimuksen vuokra-alueen vuokraoikeuteen ja vuokralaisen omistamiin vuokra-alueella oleviin rakennuksiin kohdistunutta panttikirjojen kuoletusta ja hakemaan tilalle uutta 12 800 euron suuruista kiinnitystä parhaalle etusijalle vastaamaan uutta vuokraa.

- oikeuttaa sopimukset ja toiminnanohjaus -tiimin päällikön tai muun määräämänsä allekirjoittamaan edellä tarkoitetun maanvuokrasopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia, tarkennuksia ja täydennyksiä.

Asuntotontit-tiimin päällikkö totesi vielä, ettei kaupunki vastaa vuokralaiselle aiheutuvista kustannuksista ja mahdollisista vahingoista, kuten suunnittelu- ja muista kuluista, joita vuokralaiselle saattaa aiheutua esimerkiksi siitä, että tämä päätös oikaisuvaatimuksen, kunnallisvalituksen tai ylemmän toimielimen päätöksen johdosta muuttuu tai sen lainvoimaistuminen viivästyy.

Muutoin noudatetaan pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen nro 23408 entisiä ehtoja.

(A1147-876)

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallitus hyväksyi 1.4.2019 (220 §) hyväksyi uudet tontinluovutuslinjaukset, jonka pohjalta laadittiin yksityiskohtaisempi soveltamisohje. Kaupunkiympäristölautakunta päätti 12.4.2022 (235 §) hyväksyä soveltamisohjeen, joka sisälsi mm. enimmäishintaa omakotitalotonttien edelleen luovutuksessa koskevan linjauksen. Linjauksen mukaan omakotitalotonteille ja muille vastaaville tonteille ei myönnetä erillistä maanvuokran alennusta. Niille, jo vuokrattujen omakotitalotonttien vuokralaisille, joiden tontit ovat maanvuokrasopimukseen perustuvan luovutushintasääntelyn piirissä, tarjotaan mahdollisuus sääntelystä vapautumiseen. Vapautumisen edellytyksenä on, että tontin maanvuokraa korotetaan vastaamaan arvioitavissa olevaa tontin markkinahintaa. Soveltamisohjeeseen on arvioitu, että markkinahintatasoon päästään 45 % korotuksella.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 15.5.2018 (247 §) siirtää hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 1–9 kohtien mukaista toimivaltaa päättää toimielinten päättämien sopimusten ehtojen vähäisistä muutoksista ja lisäyksistä mm. kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö- ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden asuntotontit-tiimin päällikölle.

Asuntotontit-tiimin päällikkö on siten toimivaltainen päättämään asiasta.

Kaupunki ei enää määrittele 1.10.2022 jälkeen mainitun tontin enimmäishintoja eikä käytä maanvuokrasopimuksen 21 § mainittuja lunastusoikeuttaan.

Päätös tullut nähtäväksi 20.09.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Juha Heikkilä, asiantuntija, puhelin: 09 310 70964

juha.heikkila@hel.fi

Päättäjä

Miia Pasuri
tiimipäällikkö