Kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen suoritteiden ja kustannusten vertailu vuonna 2021

HEL 2022-011181
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 241 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen suoritteiden ja kustannusten vertailu vuonna 2021

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen suoritteiden ja kustannusten vertailut vuodelta 2021.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kuutoskaupunkien sosiaali- ja terveyspalvelujen vertailussa ovat mukana Suomen kuusi väkiluvultaan suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Kuusikko-raporteissa vertaillaan tietoja kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmääristä, suoritteiden määristä ja kustannuksista. Tiedot on koottu pääasiassa kuntien omista tietojärjestelmistä.

Vuonna 2022 on julkaistu kuusi vuoden 2021 sosiaali- ja terveyspalveluja koskevaa raporttia: vammaisten palvelut, aikuissosiaalityö, toimeentulotuki, lastensuojelu, päihde- ja mielenterveyspalvelut sekä vanhusten palvelut.

Kuusikko-vertailujen tuloksia tarkastellaan liitteenä 1 olevassa koosteessa Helsingin kaupungin näkökulmasta verraten niitä Espoon ja Vantaan tietoihin sekä kuutoskaupunkien keskiarvoihin. Tarkasteltavat palvelut ovat volyymiltaan ja kustannuksiltaan suurimpia tai strategisten tavoitteiden seurannan kannalta keskeisimpiä. Huomiota kiinnitetään erityisesti sosiaali- ja terveystoimialan strategisten tavoitteiden toteutumiseen, muutoksiin edelliseen vuoteen verrattuna sekä poikkeamiin muihin pääkaupunkiseudun kuntiin verrattuna.

Vertailuja tarkasteltaessa on syytä huomioida, että palvelut on organisoitu kunnissa eri tavoin ja tästä syystä kaikki tiedot eivät ole vertailukelpoisia. Vertailtavuuteen vaikuttavat lisäksi muutokset palvelujen sisällöissä ja organisoinnissa sekä koronapandemian jatkuminen edelleen vuonna 2021. Myös asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönotto vaikuttaa Helsingin tuloksiin tilastoinnin muutosten, katkosten ja muiden haasteiden vuoksi.

Kuusikko-raporttien perusteella tehdyt analyysit ja johtopäätökset otetaan huomioon sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vuoden 2023 toimintasuunnitelman valmistelussa. Tulosten pohjalta on jo suunniteltu ja toteutettu johtamistoimenpiteitä, joista keskeisimpiä esitetään seuraavassa.

Vammaispalveluissa jatketaan laitoshoidon purkamista, kehitetään edelleen vahvan tuen asumista ja hyödynnetään tuotantotapa-analyysien tuloksia.

Aikuissosiaalityössä otetaan käyttöön yhdenmukainen vastaanottopalvelu, joka parantaa palvelujen saatavuutta. Työnjakoa, työnkulkuja, toimintatapoja ja kirjaamiskäytäntöjä yhdenmukaistetaan ja yhteistyötä eri tahojen kanssa lisätään.

Lastensuojelussa pyritään edelleen vaativahoitoisten sijoitettujen lasten määrän vähentämiseen oikea-aikaisen ja vaikuttavan tuen antamisella lapselle ja perheelle. Lähisuhdeväkivalta lapsiperheissä -palveluketjulla vahvistetaan muun muassa ammattilaisten osaamista, perheille suunnattuja tukimuotoja sekä ammattilaisten välistä yhteistyötä lapseen kohdistuvan väkivallan tilanteissa. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluketjun edistämisellä vahvistetaan erityisesti nuorten mahdollisuutta saada oikea-aikaisesti hoitoa päihde- tai mielenterveysongelmiin. HUSin kanssa yhteisessä HEHKU-pilotissa väliinputoajanuorille tarjotaan intensiivistä, jalkautuvaa tukea ja hoitoa. Vakavasti tai toistuvasti rikoksilla tai päihteillä oireileville nuorille erikoistunutta osaamista on Toivo-työryhmillä, joiden toiminta jatkuu.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmään on lisätty matalan kynnyksen palveluja, perustason palveluja, liikkuvia ja etsiviä palveluja, ryhmämuotoisia palveluja, digitaalisia palveluja sekä lyhytterapiaa. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstön mielenterveys- ja päihdeosaamisen perustaitoja on lisätty ja tämä jatkuu.

Ikääntyneiden palveluissa korostuu henkilöstön riittävyys. Rekrytoinnin kehittäminen ja vahvistaminen eri keinoin jatkuu ja kansainvälisen rekrytoinnin aloittamista valmistellaan. Kotihoidon ostopalvelustrategian valmistelu on käynnistynyt ja meneillään on useita asiakkaan palvelujen saatavuuteen sekä palvelujen tuottavuuteen liittyviä kehittämishankkeita.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 02.12.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

vs. sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Leena Turpeinen

Lisätietojen antaja

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 42662

hanna-leena.nuutinen@hel.fi