Avustuksen myöntämisperusteet, liikunnan avustusten 2023 avustusmäärärahat ja niiden osoittaminen, hakuohjeet

HEL 2022-011182
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 4 §

Avustusmäärärahasta kohdeavustuksina jaettavat avustukset jääurheilun tukemiseen 2023

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti, että liikunnan vuoden 2023 avustusmäärärahasta lasten ja nuorten jääurheilun kohdeavustukseen ositettu 950 000 euroa käytetään lasten ja nuorten jääurheilun clearing-tukeen.

Clearing-tuki kohdistetaan vuonna 2023 liikunnan toiminta-avustuksen piirissä oleville jääkiekko- ja taitoluisteluseuroille alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten säännöllisten jääharjoitusvuorojen tukemiseksi ajalla 1.1.–30.4. ja 4.9.–31.12.2023. Clearing-tuen piirissä oleville jäävuoroille ei voi hakea tilankäyttöavustusta.

Clearing-tukeen ositettua määrärahaa hallinnoi Jääkenttäsäätiö sr, joka laskuttaa liikuntapalvelukokonaisuudelta kuukausittain clearingiin kuuluvien seurojen toteutuneiden clearing-jääharjoitusvuorojen tuen liikuntajaoston päättämän enimmäistuntihinnan mukaisesti. Enimmäistuntihinta vuonna 2023 on jäähallien alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten jäävuorotunneille 42 euroa (6.10.2022, § 22). Clearing-tukea voidaan myöntää korkeintaan siihen ositetun määrärahan verran.

Jääkenttäsäätiö ilmoittaa liikuntapalveluille laskutusten yhteydessä, miten clearing-tukeen osoitettu määräraha on jakautunut eri seuroille. Mikäli clearing-tuen piiriin kuuluvat jääharjoitusvuorot eivät toteudu täysimääräisesti, palautuu avustusmääräraha takaisin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti kokouksessaan 6.10.2022, § 22 liikunnan avustusmuodoista, myöntämisperusteista, avustuskohtaisista kriteereistä ja hakuohjeesta vuodelle 2023.

Vuoden 2023 tulosbudjetissa liikunnan avustuksiin osoitettiin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla 8 371 000 euron määräraha (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 20.12.2022, § 207). Lisäksi liikunnan avustuksiin kohdistetaan 450 000 euron vuosittainen lisämääräraha lasten ja nuorten hyvinvointivajeen korjaamiseen vuosina 2022 ja 2023 (kaupunginvaltuusto 19.1.2022, § 5).

Liikuntajaosto päätti kokouksen edellisessä kohdassa liikunnan avustusmäärärahan osittamisesta eri avustusmuodoille. Tässä päätöksessä päätetään jääurheilun lasten ja nuorten kohdeavustus käyttää kokonaisuudessaan jääkiekko- ja taitoluisteluseurojen alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten jääharjoitusvuorojen clearing-tukeen.

Liikuntalaissa (390/2015) säädetään liikunnan ja urheilun edistämisestä sekä valtionhallinnon ja kunnan vastuusta ja yhteistyöstä, valtion hallintoelimistä ja valtionrahoituksesta liikunnan toimialalla. Yleisten edellytysten luominen liikunnalle paikallistasolla on kuntien tehtävä. Kunnan tulee luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle muun muassa tukemalla kansalaistoimintaa mukaan lukien seuratoiminta (390/2015, § 5). Helsingin kaupunki tukee liikuntaseurojen toimintaa sekä liikuntatapahtumia vuosittain yhteensä noin kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Kaupunkistrategiassa 2021-2025 Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa edellytykset liikkuvaan elämään kohenevat niin, että kaupunkilaisten terveys paranee. Kaupungin tehtävänä on turvata muun muassa helsinkiläisten urheiluseurojen ja muiden järjestöjen edellytykset harrastustoiminnan järjestämiselle. Liikunnan palvelustrategiassa liikuntaseurojen toimintaa tuetaan ja mahdollistetaan esimerkiksi myöntämällä subventoituja käyttövuoroja liikuntapalvelun hallinnoimiin liikuntatiloihin ja -paikkoihin (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 207). Muissa kuin liikuntapalvelun hallinnoimissa tiloissa toimivia liikuntaseuroja tuetaan tilankäyttöavustuksin.

Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia. Avustukset edistävät helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä. Avustuksin edistetään YK:n Agenda 2030 -tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla: vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa, vahvistetaan helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 202)

Hallintosäännön 17. luvun 3 §:n mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaoston erityiseen toimivaltaan kuuluu päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta. Hallintosäännön 2. luvun 16 §:ssa liikuntajaoston tehtäviin luetaan niin ikään liikuntatoimintaan ja liikuntapolitiikan toteuttamiseen tarkoitettujen avustusten jakamiseen liittyvistä tehtävistä huolehtiminen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 06.10.2022 § 22

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.01.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö
Tuuli Salospohja

Lisätietojen antaja

Janne Rissanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37159

janne.rissanen@hel.fi