Katusuunnitelma, Kaarela, Kuninkaantammenkuja, nro 31786/1, Pitkäkoskenkuja nro 31788/1, Pitkäkoskentie nro 31787/1–Pitkäkoskenpuisto, nrot 31784/1-2

HEL 2022-011509
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 178 §

Kuninkaantammentie, Kuninkaantammenkuja, Pitkäkoskentie ja Pitkäkoskenkuja, katusuunnitelmien hyväksyminen, Kaarela

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Kuninkaantammentie piirustus nro 31784/1, jota on 24.1.2023 muutettu nähtävillä olon jälkeen (liite 2)
  • Kuninkaantammentie piirustus nro 31784/2 (liite 3)
  • Kuninkaantammenkuja piirustus nro 31786/1 (liite 6)
  • Pitkäkoskentie piirustus nro 31787/1 (liite 8)
  • Pitkäkoskenkuja piirustus nro 31788/1 (liite 10)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueeseen kuuluvista kaduista Kuninkaantammentie on historiallinen paikallinen kokoojakatu, joka on ollut aiemmin tiekunnan ylläpitämä. Kuninkaantammentien linjaus on osayleiskaavassa suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana. Kuninkaantammentie on länsi-itä -suuntainen tie, joka jatkuu Keskuspuistossa ulkoilutienä Haltialan suuntaan. Asemakaavassa nro 12352 kuninkaantammentien linjaus on merkitty säilytettäväksi. Kadun päässä sijaitsee Pitkäkosenken ulkoilumaja. Kuninkaantammenkuja, Pitkäkoskentie (entinen Silvolantie) ja -kuja ovat päättyviä tonttikatuja.

Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa olevaan asemakaavaan 12352 (tullut voimaan 1.7.2016). Liikenteelliset ratkaisut ovat periaatteiltaan asemakaavan yhteydessä esitetyn liikennesuunnitelman nro 6552-1 mukaiset, päivätty 8.3.2016. Kuninkaantammentien kuorma-autojen pysäköintipaikka sijaitsee pieneltä osin viereisen rakentamattoman lähivirkistysalueen alueella. Sijainti on lähivirkistysalueella olevan voimalinjan vieressä. Sijainnin johdosta pysäköintipaikan vuoksi ei tarvitse kaataa puustoa.

Katusuunnitelmilla mahdollistetaan asemakaavan nro 12352 mukainen täydennysrakentaminen alueella.

Kuninkaantammentien varrella Fanny Churbergin kallion puistoalueella liito-oravan ydinalue ja lahokaviosammaleelle sopiva elinympäristö ulottuvat lyhyellä matkalla Kuninkaantammentien tulevan jalkakäytävän kohdalle. Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden kanssa järjestetyssä katselmuksessa ei ole havaittu työalueella olevan kolopuita eikä risupesiä. Kuninkaantammentien rakentaminen ei heikennä lahokaviosammaleen elinoloja eikä liito-oravan liikkumista ydinalueella tai sen mahdollisuutta ylittää Kuninkaantammentie.

Kuninkaantammenkujan päässä olevalla lähivirkistysalueella on todettu vuonna 2018 I-luokan arvokas luontokohde, uhanalainen tai silmällä pidettävä runsasravinteinen lehto. Kuninkaantammenkujan päässä oleva kääntöpaikka sijaitsee asemakaavan mukaisesti kyseisen lehdon alueella. Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden mukaan kääntöpaikka on mahdollista toteuttaa lähivirkistysalueen reunaan katusuunnitelman mukaisesti, koska vaikutus puihin on vähäinen. Rakentamisessa noudatetaan ympäristöpalveluiden ohjeistusta.

Suunnitelma

Kuninkaantammentie suunnitelmapiirustus nro 31784/1 on 24.1.2023 muutettu nähtävillä olon jälkeen (liite 2) ja suunnitelmapiirustus nro 31784/2 (liite 3)

Kuninkaantammentie on päättyvä paikallinen kokoojakatu, joka liittyy lännessä Kuninkaantammenkiertoon ja idässä keskuspuistoon. Katuun liittyy Vedenkierto, Kuninkaantammenkuja, sekä Pitkäkoskentie nimiset kadut. Kuninkaantammentien liikenneturvallisuutta parannetaan rakentamalla kadun varrelle jalkakäytävä. Kadun linjaus ja tasaus on pyritty säilyttämään nykyisenä. Kadulle on suunniteltu kaksi linja-autopysäkkiparia tulevaa bussiliikennettä varten. Kadun päässä on uusi kääntöpaikka, joka mahdollistaa bussien kääntymisen. Kuninkaantammentien alkuosalle on suunniteltu osittain viereiselle lähivirkistysalueelle ulottuva kuorma-autojen pysäköintiin tarkoitettu alue. Pysäköintialue on Kuninkaantammen alueen ainoa kuorma-autoille tarkoitettu pysäköintialue. Pysäköinti sijoittuu lähivirkistysalueella olevan voimalinjan ja katualeen väliin. Lähivirkistysalueen käyttö on vähäistä, eli 49 m² verran, eikä vaikuta alueen virkistyskäyttöön. Kuninkaantammentien katusuunnitelmassa olleet kaksi hidastekavennusta olivat nähtävillä olon yhteydessä vielä varauksia. Nähtävillä olon yhteydessä tulleen palautteen johdosta varaukset muutettiin toteutettavaksi kadun rakentamisen yhteydessä. Kuninkaantammentielle ei ole tulossa kadunvarsipysäköintiä. Pysäköinti vaikuttaisi linja-autoliikenteen sujuvuuteen. Kuninkaantammentie on historiallinen länsi-itä suuntainen tie, joka jatkuu Keskuspuistossa ulkoilutienä Haltialan suuntaan. Kuninkaantammentien linjaus on merkitty säilytettäväksi. Kuninkaantammentien poikkileikkaus on voimassa olevan asemakaavan yhteydessä laaditun liikennesuunnitelman nro 6552-1 mukainen. Ajoradan leveys on 7 m. Kadunvarsipysäköinti leventäisi kadun poikkileikkausta.

Kuninkaantammenkuja suunnitelmapiirustus nro 31786/1 (liite 6)

Kuninkaantammenkuja on päättyvä tonttikatu, joka rajoittuu etelässä Kuninkaantammentiehen ja pohjoisessa lähivirkistysalueeseen. Kadun päähän on suunniteltu kääntöpaikka, joka mahdollistaa mm. kunnossapitokaluston kääntymisen kapealla vain 4 m leveällä kadulla. Kääntöpaikka sijoittuu asemakaavan mukaisesti lähivirkistysalueen puolelle. Kääntöpaikka sijaitsee puoliksi vesihuoltolinjojen kohdalla. Tästä syystä puiden poistotarve kääntöpaikan rakentamisen johdosta on vähäistä. Kuninkaantammenkujan varrelle on tulossa täydennysrakentamista. Kadulle ei ole tulossa pysäköintiä kadun kapeudesta johtuen.

Pitkäkoskentie suunnitelmapiirustus nro 31787/1 (liite 8)

Pitkäkoskentie on uusi päättyvä tonttikatu. Katu on osa entistä Silvolantietä. Katu rajoittuu etelässä Kuninkaantammentiehen ja pohjoisessa lähivirkistysalueeseen. Kadun päähän tulee kääntöpaikka. Katuun liittyy Pitkäkoskenkuja. Kadun varrelle tulee täydennysrakentamista. Kadun varrella on mahdollista pysäköidä. Kadun päähän tulevaa jätevesipumppaamoa vastapäätä tulee hulevesien viivytysrakenne. Viivytysrakenteesta hulevedet johtuvat Rajaojaan ja edelleen Vantaanjokeen.

Pitkäkoskenkuja suunnitelmapiirustus nro 31788/1 (liite 10)

Pitkäkoskenkuja on päättyvä tonttikatu, joka rajoittuu lännessä pientalojen korttelialueeseen ja pieneltä osin lähivirkistysalueeseen. Kadun päähän tulee kääntöpaikka. Katu rajoittuu idässä Pitkäkoskentiehen. Kadun varrella ei ole mahdollista pysäköidä kadun kapeudesta johtuen.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksista nro 31784/1-2 muutettu 24.1.2023 (liite 1), nro 31786/1 muutettu 16.2.2023 (liite 5), nro 31787/1 (liite 7), nro 31788/1 (liite 9). Koostepiirustus on liitteenä 3.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 5.−18.10.2022 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin uutiset sanomalehdessä.

Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 11.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 4.–17.1.2023 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmista jätettiin neljä muistutusta.

Muistutusten käsittely

Muistutukset on käsitelty ja niihin annetut vastineet löytyvät liitteenä 12 olevasta muistiosta.

Muistutuksen perusteella tehtiin 24.1.2023 muutos Kuninkaantammentien laadittuun nähtävillä olleeseen suunnitelmapiirustukseen nro 31784/11 (liite 2). Kaksi hidastekavennusvarausta muutettiin toteutettavaksi jo kadun rakentamisen yhteydessä.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat 2 050 000 euroa, 127 euroa/m² (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat seuraavasti:

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 0 %)
Kuninkaantammentie 1 610 000 123
Kuninkaantammenkuja  120 000 146
Pitkäkoskentie 240 000 139
Pitkäkoskenkuja 80 000 153

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 29 600 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 13 500 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 08 02 06 Kuninkaankolmio.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30.

Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen ilmoitustaululla.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 21.03.2023 § 169

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 05.04.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Ismo Rantanen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38570

ismo.rantanen@hel.fi