Avustuksen hakeminen, valtionavustus, sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus, opetushallitus

HEL 2022-011814
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 115

Valtionavustuksen hakeminen sosiaalisesti kestävän ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Opetushallitukselta valtionavustusta sosiaalisesti kestävän ammatillisen koulutuksen kehittämiseen. Hankkeen koordinaattorina toimii Helsingin kaupungin Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Osatoteuttajina hankkeessa ovat Keuda, Omnia, Careeria, Varia ja Luksia.

Hankkeelle haetaan opetushallitukselta rahoitusta 1 982 000 euroa. Helsingin kaupungille, Stadin ammatti- ja aikuisopistolle haettava rahoitus on yhteensä 526 500 euroa. Opetushallituksen myöntämä avustus voi kattaa 75 prosenttia avustettavan toiminnan tai hankkeen hyväksyttävistä menoista. Stadin ammatti- ja aikuisopiston omarahoitus 131 625 euroa (25 %) katetaan Stadin ammatti- ja aikuisopiston määrärahasta. Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa lehtori Katja Utti-Lankisen toimimaan asiointiroolissa rahoituksen hakemuksen sähköisessä järjestelmässä. Hakemus liitteineen sekä hakutiedote liitteenä.

Päätöksen perustelut

Karvin Osallisuus tehdään yhdessä -raportin suosituksissa kehotetaan rakentamaan uudenlaisia osallisuuden ja vaikuttamisen tapoja. Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöuudistuksen jälkeen on todettu haasteelliseksi sitouttaa opiskelijoita opiskelijakunnan hallitustoimintaan työelämäpainotteisten opiskelupolkujen tms. vuoksi. Opiskelijakunta koostuu osaamispotentiaalista ja monenlaisista kokemusasiantuntijuuksista, joita tulisi laajemmin kuulla ja huomioida koulutuksen järjestäjän ja kunnallisessa päätöksenteossa. Karvin Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja osallisuus -katsauksessa kannustetaan tukemaan opiskelijoiden hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Lisäksi EOL:n tekemässä Ammatillinen koulutus 2022 -selvityksessä ammatillisen koulutuksen järjestämisestä todetaan, että alimmat opiskelija- ja työelämäpalautteen tulokset ovat Uudellamaalla ja usein isoilla koulutuksen järjestäjillä. Näiden vuoksi on tarve pk-seudun & Uudenmaan isojen koulutuksen järjestäjien omalle hankeverkostolle.

Hanke vahvistaa pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla toimivien isojen koulutuksenjärjestäjien toiminnallisia prosesseja ja toimintaa sosiaalisena kokonaisuutena. Hanke vahvistaa kaikkien opiskelijoiden äänen kuulumista, vaikutusmahdollisuuksia, osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia yhdenvertaisesti oppilaitoksissa. Hanke mallintaa erilaisia toimintaprosesseja ja kehittää uudenlaisia toimintamalleja turvallisempien, tasa-arvoisempien ja yhdenvertaisempien oppilaitosyhteisöjen edistämiseksi. Hanke tunnistaa erilaisia arjenhallinta-, opiskelu- ja työelämätaitojen sisältöjä jo olemassa olevista opinnoista ja vahvistaa opiskelijoiden niistä saamaa hyötyä erilaisin menetelmin. Hanke vahvistaa matalan kynnyksen yhteisöllisen tuen ja ohjauksen toimintamenetelmiä ja -ympäristöjä oppilaitoksissa.

Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §,10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Päätös tullut nähtäväksi 28.10.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Hanna Kietäväinen-Sirén, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 23733

hanna.kietavainen-siren@hel.fi

Päättäjä

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja