Avustuksen myöntäminen, kaupunginkanslia, Me-Säätiö

HEL 2022-011987
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 234

Me-säätiön avustushakemus vuosille 2022-2023

Kansliapäällikkö

Päätös

Kansliapäällikkö päätti olla myöntämättä avustusta Me-säätiön Me-talo Meltsin toimintaan, koska toiminta ei kuulu kaupunginhallituksen yleis-avustusmäärärahoista tuettavan toiminnan piiriin.

Päätöksen perustelut

Me-säätiön Me-talo Meltsi on Helsingin Mellunmäessä sijaitseva kohtaamispaikka alueen lapsille ja heidän perheilleen. Meltsissä on tarjolla vanhemmuutta tukevaa ohjattua toimintaa, harrastusryhmiä alakouluikäisille lapsille sekä yhteisön vapaaehtoisten järjestämää toimintaa. Meltsin toiminta on maksutonta ja sen ensisijaisena tavoitteena on eriarvoistumisen vähentäminen ja syrjäytymisen ehkäisy.

Yhteisön arvion mukaan toiminta tavoittaa vuosittain noin 1 500 Mellunkylän ja lähialueiden asukasta ja Meltsin toimintaan osallistutaan arviolta 10 000 kertaa vuoden aikana.

Me-säätiö hakee 60 000 euroa avustusta vuosille 2022-2023 Me-talo Meltsin toimintaan, esimerkiksi alakouluikäisten lasten harrastustoiminnan, vapaa-ajan toiminnan ja leiritoiminnan toteuttamiseen (liikunta, taide) sekä perheiden ryhmien sekä yhteisön itse järjestämän toiminnan toteuttamiseen. Avustus käytetään henkilöstökuluihin ja materiaalihankintoihin.

Helsingin kaupunginhallituksen yleisavustusmäärärahoista myönnetään avustuksia sellaisille järjestöille, joiden toiminta ei kuulu minkään muun toimialan toimintaan. Kaupunginhallitukselle toimitettuja avustushakemuksia liitteineen arvioidaan kaupunginhallituksen päättämien (Khs 28.10.2019 § 723) avustusten yleisohjeiden mukaisesti. Yleisohjeiden mukaan avustettavan toiminnan tulee tukea ja täydentää avustuksia myöntävän toimialan toimintaa ja tavoitteiden toteutumista.

Avustusta Me-säätiölle ei esitetä myönnettäväksi, koska toiminta ei kuulu kaupunginhallituksen yleisavustusmäärärahoista tuettavan toiminnan piiriin.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan jaostot jakavat vuosittain avustuksia nuorisotoimintaan, liikunnan sekä taiteen ja kulttuurin edistämiseen. Nuorisojaoston jakamat avustukset on kuitenkin kohdennettu yhdistysmuotoisille toimijoille, eivätkä säätiöt ole avustuksen piirissä. Taide- ja kulttuuriavustuksissa korostuu ammattimaisen toiminnan tukeminen, kuten taidelaitokset, ammattitaiteilijat ja työryhmät sekä kulttuuriset yhdistykset. Liikunnan avustukset kohdennetaan nykyisin vain liikunta- ja urheiluseuroille liikuntatoiminnan järjestämiseen, ei vapaa-ajan toimintaan tai leiritoimintaan. Vuonna 2023 liikunta-avustusten puolelle avautuu uusi ”Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustus”, jonka haku-aika on 9.1.-15.2.2023.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala myöntää toiminta-avustuksia perusopetuslain mukaiseen koululaisten iltapäivätoimintaan, mutta lasten iltapäivätoiminnan järjestämisessä on aluekohtaista harkintaa, ja mahdollisten uusien palveluntuottajien tulee olla yhteydessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan koululaisten iltapäivätoiminnan palvelupäällikköön ennen avustushakemuksen jättämistä. Kaupunginhallituksen myöntämien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lapsi- ja perhetyön avustusten valmistelun kohdentamisperusteissa on vuoden 2023 osalta noudatettu erityisryhmärajauksia, eli toiminnan on tullut kohdentua rajattuun ryhmään, kuten esimerkiksi kehitysvammaisiin tai maahanmuuttajiin.

Vuosien 2023-2024 avustusten hakua koskeva kuulutus julkaistiin kaupungin internetsivuilla Kuulutukset-osiossa 2.12.2022 ja on nähtävillä täällä: https://www.hel.fi/kanslia/fi/julkaisut-ja-kuulutukset/kuulutukset/
Tällä hetkellä kaupungin myöntämistä avustuksista löytyy kootusti tietoa osoitteesta Avustukset järjestöille, yhteisöille ja ryhmille: https://hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=3641%20

Kaupungin verkkosivuja uudistetaan vuoden 2023 aikana, jonka yhteydessä julkaistaan avustuksiin keskittyvä sivusto, josta löytyy jatkossa kootusti tietoa kaikista kaupungin myöntämistä avustuksista ja niiden hakuajoista.

Päätös tullut nähtäväksi 12.12.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Riina Kopola, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 28256

riina.kopola@hel.fi

Päättäjä

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Tuula Saxholm
rahoitusjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Avustushakemus Me-säätiö 2022-2023

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.