Suunnitteluvaraus, Makasiiniranta, Arkkitehtuuri- ja designmuseo, Kiinteistö Oy ADM

HEL 2022-012407
Asialla on uudempia käsittelyjä
22. / 388 §

Alueen varaaminen Kiinteistö Oy ADM:lle arkkitehtuuri- ja designmuseohankkeen toteutusedellytysten jatkoselvittämistä varten (Makasiiniranta, Kaartinkaupunki)

Helsingin kaupunginhallitus

Päätös

Kaupunginhallitus varasi Makasiinirannasta alueen Kiinteistö Oy ADM:lle (Y-tunnus 3307727-4) arkkitehtuuri- ja designmuseohankkeen toteutusedellytysten jatkoselvittämistä varten (kehittämisvaraus) seuraavasti:

  • Varausalue on likimäärin liitekartan 1 mukainen. Alueen pinta-ala on noin 5 900 m².
  • Varaus on voimassa 31.12.2025 saakka.
  • Varauksensaaja on velvollinen noudattamaan liitteen 2 erityisiä ja liitteen 3 yleisiä varausehtoja. Ehtoja noudatetaan, mikäli kaupungin ja valtion välisistä muista hanketta koskevista sopimuksista ei muuta johdu.

Käsittely

Asian aikana kuultavana olivat erityisasiantuntija Mia Kajan ja johtava arkkitehti Salla Hoppu. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Tausta

Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö asettivat 8.10.2018 valmisteluhankkeen edistämään uuden, kansainvälistä huipputasoa edustavan arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamista Helsinkiin. Museorakennus esitettiin 28.3.2019 valmistuneessa konseptisuunnitelmaehdotuksessa toteutettavaksi Eteläsataman alueelle osana alueen laajempaa kokonaiskehittämistä.

Kaupunginhallitus varasi 9.11.2020 § 772 Eteläsatamasta alueen laatu- ja konseptikilpailua varten. Kilpailualue ulottui Kolera-altaalta Laivasillankadun ja Armi Ratian puiston väliselle puistoalueelle. Alue oli noin 6,7 hehtaarin laajuinen.

Helsingin kaupunki järjesti vuosina 2021-2022 Makasiinirannan alueelle laatu- ja konseptikilpailun, jonka keskeisenä tavoitteena oli tuottaa kaupunkistrategian maankäytöllisiä ja kaupunkikuvallisia sekä muita tavoitteita toteuttava, laadullisesti ja toiminnallisesti erittäin korkeatasoinen maankäytön kokonaissuunnitelma. Kilpailussa alueelle oli mahdollista esittää kulttuuri-, palvelu-, liike- ja muuta toimitilarakentamista, kuten hotelli. Kilpailuehdotuksissa tuli myös osoittaa tontti uudelle kansainvälistä huipputasoa edustavalle arkkitehtuuri- ja designmuseolle.

Marraskuussa 2022 kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus Saaret, joka toimii alueen tulevan kehittämisen, asemakaavoituksen sekä toteutuksen pohjana.

Hakemus ja hankkeen kuvaus

Kiinteistö Oy ADM pyytää 18.10.2022 päivätyllä hakemuksella kehittämisvarausta Makasiinirannan alueelle 31.12.2027 saakka. Museohankkeelle varattavan alueen koko on noin 5 900 m² ja se sijoittuu Makasiinirannan uudisrakentamisalueen pohjoispäähän.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat sopineet yhteistyöstä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamiseksi ja sitoutuneet rahoittamaan hankevaiheen kustannuksia yhtä suurin osuuksin. Hankkeen lähtökohtana ja kaupungin pääomitusehtona on, että museon uudisrakennus sijoittuu Helsingin Eteläsatamaan.

Kaupunki ja valtio ovat keväällä 2022 perustaneet museon hallinnointia ja rahoittamista varten Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön, ja elokuussa 2022 museon rakennushanketta edistämään Kiinteistö Oy ADM:n. Tarkoituksena on, että kiinteistöyhtiö rakennuttaa uuden museorakennuksen ja vuokraa sen museolle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Hanketta edistetään itsenäisenä kehityshankkeena tiiviissä vuoropuhelussa Makasiinirannan kehityshankkeen kanssa.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon tavoitteena on olla kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaisi ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle. Nykyinen Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo sulautuisivat osaksi uutta museota.

Varausehdot ja jatkosuunnittelu

Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailun voittaneessa Saaret-ehdotuksessa arkkitehtuuri- ja designmuseohankkeelle on osoitettu alue, joka vastaa Kiinteistö Oy ADM:lle nyt varattavaa aluetta.

Suunnittelussa tulee noudattaa Makasiinirannan ja Olympiarannan suunnitteluperiaatteita. Suunnitteluperiaatteissa on määritelty muun muassa alueen kaupunkirakenteellisia ja toiminnallisia tavoitteita sekä suunnittelussa huomioon otettavia maisemaan ja rakennettuun ympäristöön liittyviä arvoja. Suunnitteluperiaatteissa edellytetään, että museorakennuksen osalta järjestetään erillinen arkkitehtuurikilpailu. Museorakennuksen tulee liittyä myös luontevasti rakennusta ympäröiviin julkisiin ulkotiloihin.

Hankkeen tulee tehdä tiivistä yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan, kaupunginkanslian aluerakentamisprojektin, Helsingin Satama Oy:n sekä tarvittaessa muiden kaupungin yksiköiden kanssa. Lisäksi suunnittelussa tulee tehdä tiivistä yhteistyötä Makasiinirannan kehittämisvarauksen haltijan kanssa. Erityisen tiivistä yhteistyötä edellytetään Makasiinirannan yhteisen huoltoyhteyden suunnittelemiseksi.

Erityiset varausehdot ovat kokonaisuudessaan liitteessä 2.

Kaavatiedot ja tontinluovutus

Varausalue sijaitsee Eteläisen Makasiinikadun jatkeen eteläpuolella ja sen pinta-ala on noin 5 900 m².

Helsingin yleiskaavassa 2016 alue on liike- ja palvelukeskusta-aluetta C1 ja voimassa olevassa asemakaavassa alue on merkitty satama-alueeksi. Alueella on vireillä asemakaavan muutos hankkeen mahdollistamiseksi. Luovutettavan tontin tarkempi laajuus määritetään asemakaavoituksen yhteydessä arkkitehtuurikilpailun ratkaisun pohjalta.

Kaupunki omistaa varausalueen, joka on Helsingin Satama Oy:n hallinnassa. Helsingin Satama Oy:n vuokrasopimukset tulee päättää ennen tulevaa tontinluovutusta. Kaavoitettava tontti tullaan todennäköisesti luovuttamaan vuokraamalla osto-oikeuksin. Luovutusmuodosta ja -ehdoista päätetään kuitenkin myöhemmin erikseen.

Esityksen valmistelu

Varausesitys on valmisteltu kaupunkiympäristön toimialalla yhteistyössä kaupunginkanslian kanssa. Varaus toteuttaa kaupunkistrategiaa ja elinkeinopoliittisia tavoitteita.

Varaus perustuu hakemuksen tietoihin ja käytyihin neuvotteluihin.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 1 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää kaupungin maa- ja vesialueiden varaamisesta rakentamiseen.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 25.04.2023 § 228

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle alueen varaamista arkkitehtuuri- ja designmuseohankkeen toteutusedellytysten jatkoselvittämistä varten seuraavin ehdoin:

  • Varauksensaaja on Kiinteistö Oy ADM (Y-tunnus 3307727–4)
  • Varausalue on likimäärin liitekartan 1 mukainen. Alueen pinta-ala on noin 5900 m².
  • Varaus on voimassa 31.12.2025 saakka.
  • Varauksensaaja on velvollinen noudattamaan liitteen 2 erityisiä ja liitteen 3 yleisiä varausehtoja. Näitä ehtoja noudatetaan, mikäli kaupungin ja valtion välisistä muista hanketta koskevista sopimuksista ei muuta johdu.

(varaustunnus L2103-3)

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat erityisasiantuntija Mia Kajan ja johtava arkkitehti Salla Hoppu. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Mia Kajan, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 15820

mia.kajan@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.06.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Lisätietojen antaja

Suvi Rämö, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 32174

suvi.ramo@hel.fi

Mia Kajan, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 15820

mia.kajan@hel.fi

Liitteet (pdf)

4. Hakemus 18.10.2022
Liitettä ei julkaista internetissä.
5. Hakemus 18.10.2022, liite, hankekuvaus
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.