Toimivallan siirtäminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla, ruotsinkielinen palvelukokonaisuus, lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksyminen

HEL 2022-012497
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 30 §

Delegering av befogenhet med anknytning till godkännande av läroplan för gymnasieutbildning

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att delegera sin befogenhet så att direktören för den svenska servicehelheten beslutade om ändringar i den av sektionen godkända gemensamma, lokala läroplanen för den svenska gymnasieutbildningen.

Samtidigt konstaterar den svenska sektionen att sektionen är den som ska besluta om godkännande av den gemensamma, lokala läroplanen för den svenska gymnasieutbildningen.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Delegering av befogenhet

Delegeringen av befogenheten gör den administrativa processen smidigare i och med att beslutsfattandet i ändringsfrågor överförs till tjänsteinnehavarnivå. Ändringarna ifråga hör till sin natur till operativt beslutsfattande och det är därför ändamålsenligt att ändringsbehov kan bedömas och ändringar kan göras kundorienterat utifrån behoven inom serviceproduktionen.

De beslut som direktören för den svenska servicehelheten har fattat finns framlagda på stadens webbsidor. Fostrans- och utbildningsnämnden eller biträdande borgmästaren kan också överta ett ärende för behandling i nämnden då en tjänsteinnehavare underställd nämnden har fattat beslut i ärendet.

Motsvarande beslut (§ 25 Toimivallan siirtäminen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksymisessä) fattades av fostrans- och utbildningsnämndens finska sektion 10.5.2022.

Godkännande av lokala läroplaner

Inom den svenska gymnasieutbildningen upprättas lokala läroplaner för gymnasieutbildningen som bygger på Utbildningsstyrelsens föreskrifter om nationella läroplaner. Det hör till sektionens befogenhet att besluta om en lokal läroplan ska godkännas och det föreslås inte att den här befogenheten delegeras.

Ändringar i lokala läroplaner för den svenska gymnasieutbildningen som delegeringen av befogenhet gäller

1. Utbildningsstyrelsens föreskrift om ändring av de nationella grunderna för läroplanen

Utbildningsstyrelsen kan utfärda en föreskrift om ändring av Grunderna för gymnasiets läroplan eller Grunderna för läroplanen för gymnasieutbildning för vuxna. I så fall ska stadens svenska läroplan för gymnasieutbildningen för unga eller vuxna ändras i enlighet med Utbildningsstyrelsens föreskrift. Utbildningsstyrelsen kan till exempel utfärda en föreskrift om att nya lärokurser och anknytande moduler ska läggas till ett läroämne.

2. Av Helsingfors stad som nödvändiga ansedda ändringar i gymnasieutbildningen

Helsingfors stad kan också själv besluta att ändra lokala läroplaner för stadens svenskspråkiga gymnasieutbildning. Ändringarna är av följande slag:

- Ett eller flera läroämnen eller en eller flera studieperioder på stadsnivå läggs till eller stryks i läroplanen.

- Ett läroämnes uppgift, mål, beskrivning av mångsidig kompetens eller bedömning av kunnandet på stadsnivå ändras i läroplanen.

- Ett studieavsnitts mål, centrala innehåll, bedömning eller beskrivning av mångsidig kompetens ändras i läroplanen.

- Ett studieavsnitts omfattning ändras i läroplanen.

- Lokala preciseringar i den gemensamma delen i läroplanen ändras.

- Lokala preciseringar läggs till eller nämnda lokala preciseringar ändras i bilagorna till läroplanen.

- Handledningsplanen som bifogats till läroplanen ändras.

Grunderna för gymnasiets läroplan (Utbildningsstyrelsen 2019) innehåller ovan nämnda gemensamma del. Den gemensamma delen innehåller gemensamma bestämmelser som styr undervisningen, handledningen och gymnasiets verksamhetskultur, samt närmare beskrivningar som förtydligar dessa. En del tar upp till exempel gymnasieutbildningens värderingar, verksamhetskultur, handledning och stöd för lärande samt bedömning av den studerandes lärande och kunnande. De här innehållen har i den svenska läroplanen eventuellt preciserats lokalt. Dessutom kan man lägga till ett språkprogram och timfördelningar på stadsnivå i den gemensamma delen i den lokala planen.

Grunderna för gymnasiets läroplan (Utbildningsstyrelsen 2019) har olika bilagor som kan preciseras lokalt. De här bilagorna är:

  • Nivåskala för språkkunskap och språkutveckling
  • Mål, centralt innehåll och bedömning av den studerandes lärande i undervisning i samiska som kompletterar gymnasieutbildningen
  • Mål, centralt innehåll och bedömning av den studerandes lärande i undervisning i romani som kompletterar gymnasieutbildningen
  • Mål, centralt innehåll och bedömning av den studerandes lärande i undervisning i den studerandes eget modersmål som kompletterar gymnasieutbildningen.

Handledningsplanen för Helsingfors stads gymnasieutbildning har bifogats till läroplanerna för den svenska gymnasieutbildningen. I den lokala läroplanen beskrivs de gemensamma riktlinjerna för handledningen i stadens gymnasier. I handledningsplanen är det möjligt att göra ändringar.

Befogenhet

Det framgår av 15 kap. 2 § 2 mom. 1 punkten i förvaltningsstadgan att fostrans- och utbildningsnämndens svenska och finska sektion, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, beslutar eller godkänner grunder och gränser för sin egen språkgrupps del enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om godkännande på stadsnivå av en plan för småbarnspedagogik, läroplan för förskoleundervisningen, verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten, läroplaner och andra planer som hänför sig till ordnandet av undervisningen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 07.12.2022

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077

moa.thors@hel.fi

Nina Malaska, Pedagogisk sakkunnig, telefon: 09 310 24588

nina.malaska@hel.fi

Greta Hämäläinen, Jurist, telefon: 09 310 86350

greta.hamalainen@hel.fi