Kielivalikoima, Kaisaniemen ala-asteen koulu

HEL 2022-013058
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 67 §

Kaisaniemen ala-asteen koulun kielivalikoima 1.8.2023 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti muuttaa Kaisaniemen ala-asteen koulun kielivalikoimaa siten, että koulun A1-kielissä luovutaan ranskasta ja espanjasta ja A2-kielissä englannista. Koulun kielivalikoimaan kuuluvat 1.8.2023 alkaen seuraavat kielet:

- A1-kieli: englanti
- A2-kieli: ruotsi, ranska, saksa
- B1-kieli: ruotsi

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan koulujen A1-kielten kielivalikoima on hyväksytty kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 19.12.2017 (§ 36) ja A2-kielten kielivalikoima 24.4.2018 (§ 23).

Vuosiluokilla 1-9 perusopetuksen valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti koulun kieliohjelmaan kuuluu A1-, A2-, B1- ja B2-kielen oppimäärät. Näistä A1-, A2- ja B1-kielen oppimäärien opiskelu alkaa vuosiluokilla 1-6. A2- ja B2-kielen opiskelu on oppilaalle vapaaehtoista.

Koulujen on mahdollista muuttaa kielivalikoimaansa esittämällä muutosta kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle.

Kaisaniemen ala-asteen koulun johtokunta esittää koulun kieliohjelmaksi 1.8.2023 alkaen seuraavaa:

- A1-kieli: englanti
- A2-kieli: ruotsi, ranska, saksa
- B1-kieli: ruotsi

Koulun kieliohjelmassa luovutaan A1-kielissä ranskasta ja espanjasta. Espanjan ryhmiä ei ole muodostunut koskaan sinä aikana, kun kieli on ollut tarjolla. Ranskan kielen ryhmiä ei ole muodostunut vuosittain.

Lisäksi koulun kieliohjelmassa luovutaan A2-kielissä englannista. Kun kaikki koulun oppilaat opiskelevat A1-kielenään englantia, ei englannin tarjoaminen A2-kielenä ole tarkoituksenmukaista. Koulu tarjoaa myös 1. vuosiluokalta lähtien englannin kielirikasteista opetusta, jossa kaikesta opetuksesta alle 25% annetaan vieraalla kielellä.

Kielivalikoiman muokkaaminen kuntalaisia kuullen tukee kaupunkistrategian mukaista tavoitetta siitä, että kaikki koulut ovat hyviä. Kielivalikoima, jossa tarjottujen kielten ryhmät muodostuvat, lisää oppijoiden mahdollisuuksia valita monipuolisesti kieliä perusopetuksessa ja vaikuttaa omaan opiskeluunsa.

Toimivalta

Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.01.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Kristina Stenberg, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444

kristina.stenberg@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Pöytäkirjanote Kaisaniemen ala-asteen johtokunta
2. Kieliohjelman muutosesitys Kaisaniemen ala-aste

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.