Vahingonkorvaus, polkupyörävaurio ja henkilövahinko, 28.10.2022, Riihenkulma

HEL 2022-013192
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 57

Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, polkupyörä- ja henkilövahinko 28.10.2022 Riihenkulmassa

Yksikönjohtaja

Päätös

Kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että hakija oli ajanut polkupyörällään 28.10.2022 noin kello 7:15 Malmilla, Riihenkulman autotiestä jatkuvalla pyörätien pätkällä. Hakijan pyörä osui pyörätiehen tehtyyn asfalttileikkaukseen, jonka korkeus oli noin 5 cm. Hakijan mukaan työmaakohtaa ei ollut merkitty mitenkään. Hakijan pyörän takarengas ja etupyörän vanne kärsivät tömähdyksen seurauksena ja myös alaselkä kipeytyi. Hakija oli käynyt selän oireiden takia päivystyksessä. Hakija epäilee vahinkoa Staran aiheuttamaksi. Hakijan ilmoittamalle tapahtumalle ei ole silminnäkijöitä.

Hakija on toimittanut 8.11.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon eritellyn suuruisen vaateen polkupyörän korjauskustannuksista, ja vaatii korvausta 175 euroa. Lisäksi hakija vaatii taksimatkan korvausta työpaikalleen 19 euron osalta. Hakijan korvausvaade on kokonaisuudessaan 194 euroa.

Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan kyseisessä kohteessa on toiminut Staran aliurakoitsija Asfalttikallio Oy. Urakoitsijalta saadun lausunnon (liite 9) mukaan merkit on pystytetty Jade Infran toimesta 6.10.2022 ja kyseisellä työmaalla on ollut asian- ja asetusten mukaiset tietyömerkit. Tieliikennelaissa (TLA) § 13 sanotaan:

”Merkillä varoitetaan työnalaisesta tienkohdasta tai tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja kuten irtokiviä tai kuoppia. Merkki voidaan sijoittaa tielle asetettavaan varoituslaitteeseen.”

Urakoitsijan mukaan ilmoitetun vahingon tapahtumapaikan kohdalla on ollut katuvalo ja kevyenliikenteenväylälle asfalttiin tehty katko on ollut selvästi havaittavissa. Lisäksi tietyömerkit ovat olleet hyväkuntoisia ja näkyvillä. Urakoitsijan näkemys on, että riittävän alhaista nopeutta ja varovaisuutta noudattamalla vahinko olisi vältetty. Urakoitsija ei katso olevan korvausvelvollinen asiassa.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n nojalla työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään.

Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys. Edellä mainituista syistä aliurakoitsijalle ei ole syntynyt korvausvastuuta.

Päätös tullut nähtäväksi 24.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943

ville.alatyppo@hel.fi

Päättäjä

Ville Alatyppö
yksikönjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: Tietosuojalaki 29 §
2. Vahingonkorvausvaatimus, liite 15.11.2022, kuva 1
3. Vahingonkorvausvaatimus, liite 15.11.2022, kuva 2
4. Vahingonkorvausvaatimus, liite 15.11.2022, kuva 3
5. Vahingonkorvausvaatimus 6.11.2022, liite, kuitti
6. Vahingonkorvausvaatimus 6.11.2022, liite, kuitti
7. Vahingonkorvausvaatimus 6.11.2022, liite, taksikuitti
8. Vahingonkorvausvaatimus 6.11.2022, liite, kartta
9. Urakoitsijan vastine

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.