Vahingonkorvaus, polkupyörävaurio ja henkilövahinko, 28.10.2022, Riihenkulma

HEL 2022-013192
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 7 §

Oikaisuvaatimus kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan päätöksestä 23.11.2022 § 57

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta (Stara)

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan vahingonkorvauspäätöksestä 23.11.2022 (57 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kuntalain 134 §:n 1 ja 2 momentin mukaan viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen laissa mainitulle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.

Korvauksenhakijalle on lähetetty Staran viranhaltijan päätös muutoksenhakuohjeineen tiedoksi 23.11.2022. Hän on toimittanut kaupungin kirjaamoon päätöksestä oikaisuvaatimuksen 4.12.2022, joten muutoksenhaku on tehty määräajassa.

Päätös on nähtävillä kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.

Oikaisuvaatimuksen perusteluista

Korvauksenhakija vaatii oikaisuvaatimuksessaan Staran yksikönjohtajan päätöksen kumoamista, ja että hänelle korvataan määrältään yhteensä 194 euroa vahingosta, joka hänelle on aiheutunut törmäyksestä sähköpolkupyörällä 28.10.2022 kello 7.15. Tapahtumapaikka sijaitsee Malmilla Riihenkulmasta jatkuvalla kevyen liikenteen väylällä.

Hakijan näkemyksen mukaan tapahtumapaikalla pyörätiehen tehdyssä leikkuukohdassa oli näkyvillä vain alustana oleva musta hiekka, jota oli vaikea erottaa mustasta asfaltista kauempaa näkyvyyden ollessa suhteellisen huono pitkän matkan päähän. Hakijan mielestä asfaltin leikkauskohtaa ei ollut merkitty mitenkään erikseen ja leikkauskohta oli havaittavissa vasta ollessa sen kohdalla. Hänen mukaansa normaalisti pyöräillessä leikkauskohtaa ei voinut mitenkään huomata ennen kuin oli liian myöhäistä, vaikka on ottanut vallitsevat olosuhteet huomioon (pimeys, kostea ilma, märkä asfaltti, liukkaat puunlehdet pyörätiellä).

Hakija toteaa, että hätäjarrutus sähköpolkupyörällä ei ollut mahdollista vallitsevissa olosuhteissa, koska sen seurauksena hän olisi voinut kaatua, joten jarrutus tapahtui hallitusti nousemalla pyörän istuimelta ja ohjausta keventäen. Törmäykseltä ei kuitenkaan voinut välttyä, koska takapyörä osui jälkimmäiseen leikkaukseen nousten siitä ylös heilauttaen polkupyörää ja ajajaa suhteellisen kovasti. Törmäyksen seurauksena hakija on kokenut kipua ja pyöränvanteet rikkoutuivat.

Hakijan mukaan tapahtumapaikalla oli pimeää ja hän esittää, että kyseinen leikkauskohta olisi täytetty ja merkitty tötteröillä vasta törmäyksen jälkeen vahinkopäivänä ennen kello 16. Hakijan toteaa, että hän on huomioinut vallitsevat sääolosuhteet kuten pimeyden ja märän tien liukkauden pyöräillessään, eikä hänen ajonopeutensa ollut liian kova. Hakijan mielestä hänen oma menettelynsä ei siten ollut edesauttanut vahinkoa.

Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys

Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Tieliikennelain (729/2018) 3 §:n mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Tuottamusvaatimuksesta johtuen ei pelkkä vahinkotapahtuma yksinään synnytä Staran korvausvastuuta vaikka tien asfalttipäällysteen leikkauskohta on ollut vaikuttamassa vahingon syntymiseen, vaan edellytyksenä on, että tietyömerkit on asennettu kevyenliikenteen väylällä virheellisesti tai huolimattomasti tai niiden asentaminen on kokonaan laiminlyöty. Lisäksi edellytetään, että vahingonkärsijän on osoitettava vahingon aiheuttajaksi epäillyn teon tai toiminnan ja vahingon välinen syy-yhteys.

Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan ilmoitetun törmäyspaikan kohdalla on ollut katuvalo, kevyen liikenteen väylälle asfalttiin tehty katko on ollut selvästi havaittavissa sekä tietyömerkit ovat olleet hyväkuntoisia ja näkyvillä. Kohteen urakoitsijan näkemys on, että riittävän alhaista nopeutta ja varovaisuutta noudattamalla vahinko kevyen liikenteen ajoväylällä olisi voitu välttää. Näin ollen asiassa ei ole toteennäytetty Staran osalta sellaista tuottamuksellista liikenneturvallisuuden laiminlyöntiä, jolla olisi vaikutettu hakijan vahinkoon. Stara ei ole saanut muita korvaushakemuksia vahingoista samassa tapahtumapaikassa. Hakijan myötävaikutusta omaan vahinkoonsa ei voida poissulkea.

Staralle ei ole syntynyt korvausvelvollisuutta, koska liikenneonnettomuuden tapahtuma-aikana vahingonvaaraa ilmaisevat tietyömerkit kyseisellä kevyenliikenteen väylällä ovat olleet asianmukaisia. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaisia asian ratkaisun kannalta uusia seikkoja tai uutta näyttöä, joiden perusteella yksikönjohtajan päätös tulisi kumota.

Sulje

Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Kaupunkitekniikan ylläpito Yksikönjohtaja 23.11.2022 § 57

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 20.01.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Hallinto-oikeus ei kuitenkaan tutki kysymystä kunnan korvausvelvollisuudesta tai korvauksen määrästä. Vahingonkorvausasiassa toimivaltainen tuomioistuin on yleinen alioikeus.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  3. vaatimusten perustelut
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

toimitusjohtaja
Timo Martiskainen

Lisätietojen antaja

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943

ville.alatyppo@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus 4.12.2022
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.