Ehdotus, HSY:n huleveden viemäröintialue 2022 Helsingissä, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

HEL 2022-013301
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 40 §

Päätös huleveden viemäröintialueen muuttamisesta

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti muuttaa huleveden viemäröinnin alueesta 9.12.2021 antamaansa päätöstä § 256 huleveden viemäröintialueen laajuuden osalta liitteenä olevissa kartoissa esitetyllä tavalla.

Alueeseen lisätyt ja siitä poistetut kiinteistöt on esitetty liitteenä 1 olevassa kartassa. Liitekartassa 2 on puolestaan esitetty huleveden viemäröintialue 2022 -merkinnällä lisäysten ja poistojen johdosta muodostuva uusi huleveden viemäröinnin alue. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) huolehtii huleveden viemäröinnistä kartalla esitetyllä huleveden viemäröintialue 2022 -alueella.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti korvata 9.12.2021 antamassaan päätöksessä § 256 hyväksytyn huleveden viemäröintialueen sanallinen määritelmä -asiakirjan tämän päätöksen liitteenä 3 olevalla, päivitetyllä sanallisella määritelmällä.

Asian tausta

Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt 22.9.2014 § 964 puitesopimuksen kuntatekniikan yhteistyöstä HSY:n ja sen jäsenkuntien kesken. Puitesopimusta täydentää Helsingin kaupungin ja HSY:n välinen 19.1.2018 hyväksytty hulevesisopimus, jota on muutettu 21.6.2021 ja 28.11.2022 tehdyillä sopimusmuutoksilla. Sopimusten mukaan HSY:n vastuulla ovat huleveden runkoviemärit, jotka ovat noin 75% huleveden viemäröintialueen rakenteista Helsingissä. Helsingin kaupungin vastuulla ovat katujen kuivatusrakenteet eli hulevesikaivot ja niistä runkoviemäriin johtavat putket, avouomat sekä hulevesipumppaamot. Nämä rakenteet ovat yhteensä noin 25% huleveden viemäröintialueen rakenteista Helsingissä.

Edellä mainittujen sopimusten lisäksi Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt 21.5.2018 (361 §) hulevesiohjelman, joka koskee Helsingin kaupungin organisaation omia toimenpiteitä hulevesien kokonaisvaltaisen hallinnan kehittämiseksi suunnitelmallisesti, kestävästi ja pitkäjänteisesti.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on 9.12.2021 antamallaan päätöksellä § 256 päättänyt vesihuoltolaitoksen (HSY) huolehtimasta, vesihuoltolain 17 a §:n mukaisesta huleveden viemäröintialueesta.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 9.12.2021 antaman päätöksen jälkeen hulevesisopimusta on muutettu edellä mainitulla 28.11.2022 tehdyllä muutossopimuksella. Koska sopimusmuutos koskee huleveden viemäröinnin alueen laajuuden muutosta, ympäristö- ja lupajaoston päätöstä 9.12.2021 § 256 on näin ollen myös muutettava.

Asian selvittäminen, vastineet ja lausunnot

HSY antoi 20.12.2022 selvityksen, jonka mukaan HSY pystyy huolehtimaan huleveden viemäröinnistä päätösehdotuksen mukaisella alueella vesihuoltolain edellyttämällä tavalla asianmukaisesti ja niin taloudellisesti kuin se on mahdollista. Koska HSY ei joudu päätöksen vuoksi taloudellisesti kohtuuttomaan tilanteeseen, ei hulevesiviemäröinnin kustannuksista niin ikään aiheudu kiinteistön omistajille ja haltijoille kohtuuttomia maksuja, eikä päätös vaihtoehtoisesti vaaranna laitoksen taloudellista tilannetta. HSY:n perimistä huleveden maksuista päättää vuosittain HSY:n hallitus. Vuoden 2023 maksut on hyväksytty 14.10.2022 päätöksillä § 125 ja § 126.

Huleveden viemäröintialueeseen lisättäväksi ja poistettavaksi tarkoitettujen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille varattiin tilaisuus tulla kuulluksi ennen asian ratkaisemista. Kuuleminen järjestettiin yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia oli yli 30. Ilmoitus yleistiedoksiannosta julkaistiin kaupunkiympäristön toimialan verkkosivulla 5.1.2023. Vastineiden toimittamiselle varattiin aikaa 6.2.2023 saakka. Asiasta ei saatu yhtään vastinetta.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja kunnan rakennusvalvontapalvelulle varattiin tilaisuus lausunnon antamiseen 6.2.2023 saakka. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen pyysi lisäaikaa lausunnon toimittamiseen ja lausunto saatiin 8.2.2023. Muita lausuntoja ei saatu määräaikaan mennessä.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen eli tämän asian osalta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö, totesi lausunnossaan että kartalla esitettyyn huleveden viemäröintialueen rajaukseen ei ole huomauttamista heidän näkökulmastaan. Vesihuoltolaitoksen huleveden viemäröintialueen toteutuksessa ympäristönsuojeluviranomainen toivoo huomiota kiinnitettävän prosessien kehittämiseen tilanteissa, joissa rakennettavat kiinteistöt sijaitsevat vielä vahvistamattomalla hulevesiviemäröinnin alueella. Ympäristönsuojeluviranomainen toivoo lisäksi aktiivista tiedonvaihtoa HSY:n ja kaupungin kanssa sekä tarvittavilta osin hieman tiiviimpää yhteistyötä huleveden viemäröintialueita suunniteltaessa.

Ympäristönsuojeluviranomaisen huomio vielä vahvistamattomalla hulevesiviemäröinnin alueella sijaitsevista rakennettavat kiinteistöistä on aiheellinen, koska tällaisessa tapauksessa ympäristönsuojeluviranomainen ei pysty käsittelemään vesihuoltolain 17 c §:n mukaisia vapautushakemuksia hulevesivesiviemäriin liittämisestä. Tilanteeseen vaikuttaa tavanomaista pidempi huleveden viemäröintialueen muutoksen tarkastelujakso. Edellinen päätös tehtiin vuoden 2020 osalta ja nyt tehtävässä päätöksessä muutetaan aluetta vuosien 2021 ja 2022 laajenemis- ja supistamisalueiden osalta. Päätöksentekoaikataulussa pyritään rytmiin, että huleveden viemäröintialueen laajuudesta voidaan päättää vuosittain syksyllä samana vuonna, jota muutokset koskevat.

HSY antoi 8.2.2023 vastineen ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoon. HSY toteaa, että huleveden viemäröintialuetta laajennetaan niiltä osin, jonne on rakennettu uutta hulevesiverkkoa. Kaupungit antavat HSY:lle tiedon alueista, jonne hulevesiviemäreitä tullaan rakentamaan tulevien vuosien aikana. Mikäli uudet alueet halutaan hyväksyä osaksi huleveden viemäröintialuetta ennen niiden rakentamista, on prosessia muutettava niin, että kaupunki toimittaa HSY:lle tiedot näistä kohteista nykyistä ennakoivammin. Huleveden viemäröintialue hyväksytään yleensä vuoden kuluttua valmistelun aloittamisesta. HSY voi poikkeuksellisesti osoittaa huleveden viemäröintialueeseen kuulumattomalle kiinteistölle liitoskohdan hulevesiviemäriin, jos asiakas on sitä itse pyytänyt. Kiinteistölle voidaan osoittaa liitoskohta myös suunniteltuun, mutta vielä rakentamattomaan hulevesiviemäriin. Vesihuoltolain 17 b §:n mukainen liittymisvelvollisuus hulevesiviemäriin muodostuu kuitenkin vain silloin kun kiinteistö kuuluu huleveden viemäröintialueeseen.

Perustelut

Lainsäädäntö

Vesihuoltolain 2 §:n mukaan vesihuoltolakia sovelletaan rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyvän sade- tai sulamisveden (hulevesi) viemäröintiin siltä osin kuin vesihuoltolaitos siitä huolehtii. Lisäksi vesihuoltolain hulevesiä koskevia säännöksiä sovelletaan perustusten kuivatusvesiin.

Vesihuoltolain 17 a §:n mukaan kunta voi päättää vesihuoltolaitoksen kanssa neuvoteltuaan, että laitos huolehtii päätöksessä määriteltävällä alueella huleveden viemäröinnistä yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti. Viemäröinti on osa maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 103 b §:ssä tarkoitettua hulevesien hallintaa.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun päätöksen edellytyksenä on, että:
1) vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan huleveden viemäröinnistä taloudellisesti ja asianmukaisesti; ja
2) viemäröinnin kustannusten kattamiseksi perittävät maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi.

Lisäksi 1 momentissa tarkoitetun päätöksen edellytyksenä on, että kunta ja laitos ovat sopineet huleveden viemäröinnistä tai, jos tällaista sopimusta ei ole, hulevedet viemäröidään päätöksessä tarkoitetulla alueella maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen asemakaavan, hulevesisuunnitelman, katusuunnitelman tai yleisen alueen suunnitelman mukaisesti.

Päätökseen on liitettävä kartta, jossa esitetään alueet, joilla on vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriverkosto, sekä alueet, joille verkosto rakennetaan. (Vesihuoltolain 17 a §.)

Asian arviointi

Huleveden viemäröintialueesta on vesihuoltolain 17 a §:n mukaan sovittava ennen kuin kunta voi tehdä vesihuoltolain mukaisen päätöksen siitä, että vesihuoltolaitos (HSY) huolehtii huleveden viemäröinnistä määritellyllä alueella. Tällä päätöksellä tehtävät muutokset huleveden viemäröintialueeseen perustuvat Helsingin kaupungin ja HSY:n 28.11.2022 tekemään sopimusmuutokseen.

Liitekartassa 1 on esitetty miten aiemmin, ympäristö- ja lupajaoston 9.12.2021 antamalla päätöksellä hyväksytty huleveden viemäröintialue muuttuu. Kiinteistöt, joita muutos koskee, on esitetty liitekartassa 1 merkinnöillä ”huleveden viemäröintialueelle lisättävät kiinteistöt” ja ”huleveden viemäröintialueelta poistettavat kiinteistöt”. Voimaan jäänyt osa aiemmin hyväksytystä huleveden viemäröinnin alueesta on esitetty liitekartassa 1 merkinnällä ”voimassa oleva huleveden viemäröintialue”.

Liitekartassa 2 on esitetty tämän päätöksen jälkeen voimaan tuleva, muutokset huomioiva, huleveden viemäröintialue kokonaisuutena merkinnällä ”huleveden viemäröintialue 2022”.

Huleveden viemäröintialue määräytyy yhdyskuntatarpeen kehitystä vastaavasti. Huleveden viemäröintialueeseen kuuluvat hulevesiviemärin välittömässä läheisyydessä olevat kiinteistöt sekä muut hulevesiviemäröinnin piirissä olevat kiinteistöt. Hulevesiviemäröinnin piiriin kuuluvilla kiinteistöillä tarkoitetaan esimerkiksi kiinteistöjä, joiden läheisyydessä kaikki kadut ovat hulevesiviemäröityjä eli alueen hulevedet kerätään hulevesiviemäreihin. Osa kiinteistöistä on rajattu kuulumaan huleveden viemäröintialueeseen vain osittain. Huleveden viemäröintialuepäätös koskee näiden kiinteistöjen osalta vain sitä osaa kiinteistöstä, joka on rajattu kuuluvaksi huleveden viemäröintialueeseen.

Huleveden viemäröintialueelle lisätään alueita mm. Helsingin kaupungin aluerakentamisalueilla Honkasuolla, Jätkäsaaressa, Kalasatamassa, Kruunuvuorenrannassa, Kuninkaantammessa ja Pasilassa. Merkittävimmät muut lisäykset sijoittuvat Myllypuroon ja Vuosaareen. Uudet lisättävät alueet perustuvat toteutuvaan täydennysrakentamiseen ja ovat pääsääntöisesti tonttikohtaisia. Poistettavaksi ehdotetaan mm. viheralueita Maunulassa ja Siltamäessä ja yleisiä alueita mm. Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa. Nämä ns. tarkistussupistukset perustuvat uudelleen tehtyyn paikkatietoanalyysiin ja huleveden viemäröintialueen sanalliseen määrittelyyn. Niiden perusteella edellä mainitut alueet ja muut poistettavaksi esitetyt alueet eivät kuulu huleveden viemäröintialueen ja voidaan poistaa alueesta.

Huleveden viemäröinnin karttaa täydentää sanallinen määritelmä (liite 3). Kartta määrittelee ensisijaisesti kiinteistön kuulumisen huleveden viemäröintialueeseen. Sanallista määritelmää koskevat muutokset liittyvät mm. kiinteistön liittämiskohdan osoittamiseen. HSY:n yleisenä periaatteena on osoittaa liittämiskohta 25 metrin päähän huleveden viemäröintialueella sijaitsevan kiinteistön rajasta. Aiemmin tämä etäisyys oli 20 metriä. HSY:llä on vesihuoltolain 12 ja 17 e §:n perusteella oikeus itse määritellä liittämiskohta kiinteistön välittömään läheisyyteen. Sanallinen määritelmä -asiakirjaa on muutettu myös rakenteen osalta ja tekstiä on osin tarkennettu ja täydennetty. Pääperiaatteet huleveden viemäröintialueen tulkinnasta säilyvät kuitenkin ennallaan.

Huleveden viemäröinnin maksujen arvioidaan HSY:n 20.12.2022 antaman selvityksen perusteella pysyvän kohtuullisina ja vesihuoltolaitoksen pystyvän huolehtimaan huleveden viemäröinnistä taloudellisesti ja asianmukaisesti. Huleveden viemäriin liittymismaksu riippuu kiinteistötyypistä ja kiinteistön kerrosalasta. Esimerkiksi kerrosalaltaan 101 - 250 k-m² kokoisen asumiskäytössä olevan pientalokiinteistön liittymismaksu on HSY:n taksan mukaan tällä hetkellä 1182,22 euroa (alv 24%).

Kartoilla esitetyt muut alueet

Liitekartoilla on huleveden viemäröintialueen lisäksi esitetty ”sekaviemäröintialue 2022”, jolla hulevedet ohjautuvat vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin. Kartalla on esitetty myös ne sekaviemäröintialueeseen kuuluvat kiinteistöt, jotka ovat liitettävissä eriytettyyn hulevesiviemäriin. Sekaviemäröintialue tai eriytettyyn hulevesiviemäriin liitettävissä olevat alueet eivät ole kuitenkaan tämän päätöksen kohteena, vaan nämä alueet on esitetty samoilla kartoilla huleveden viemäröinnin alueen kanssa informatiivisuuden vuoksi.

Kartoilla on lisäksi esitetty suunnitelma huleveden viemäröintialueen alustavasta laajenemisesta vuosina 2023 - 2024. Tästä alueesta tehdään erillinen päätös, kun se on ajankohtaista.

Tiedoksi kiinteistöjen omistajille ja haltijoille

Kun kunta on päättänyt vesihuoltolain 17 a §:n mukaisesta huleveden viemäröintialueesta, tähän alueeseen kuuluvat kiinteistöt on vesihuoltolain 17 b §:n mukaan liitettävä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriin. Kiinteistön liittämisvelvollisuus on siten lakisääteistä. Vaihtoehtoisesti kiinteistölle voi hakea vapautusta liittymisvelvollisuudesta vesihuoltolain 17 c §:n mukaisesti. Vapautusta koskeva hakemus tehdään kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Kiinteistön liittämisestä HSY:n hulevesiviemäriin tehdään erillinen sopimus HSY:n kanssa. Hulevesiviemäriin liittymissuunnitelmat on ennen töiden aloittamista esitettävä Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalvelulle.

Päätöksen voimaantulo

Päätös tulee voimaan sen tultua lainvoimaiseksi.

Sovelletut oikeusohjeet

Vesihuoltolaki (119/2001) 2, 17 a, 32 §
Hallintolaki (343/2003) 34, 62 §
Kuntalaki (410/2015) 139 §

Päätöksen tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi viranomaisille sähköisesti tavallisena tiedoksiantona ja huleveden viemäröintialueeseen kuuluville kiinteistöjen omistajille ja haltijoille yleistiedoksiantona hallintolain mukaisesti, koska vastaanottajia on yli 30.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli insinööri Jarkko Nyman. Asiantuntija
poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus Maankäyttöjohtaja 25.11.2022 § 126

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 21.03.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Kunnallisvalituksen saa tehdä:

  • se, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea (asianosainen)
  • kunnan jäsen;
  • valvontaviranomainen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä. Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Mikäli päätös on annettu tiedoksi yleistiedoksiantona, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä yleistiedoksiantoa koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Asian katsotaan tulleen viranomaisen tietoon postitse lähetetyn kirjeen saapumispäivänä. Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, viranomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

asiakkuusjohtaja
Mari Randell

Lisätietojen antaja

Jarkko Nyman, insinööri, puhelin: 09 310 37094

jarkko.nyman@hel.fi

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.