Vahingonkorvaus, tekstiilivahinko, 2.11.2022, Alppipuisto
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, tekstiilivahinko 2.11.2022 Viipurinkadun Alppipuistossa
Päätös
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen ja korvata vahingoittuneista vaatteista 125,00 euroa alaikäisen lapsen huoltajan ilmoittamalle tilille.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että alaikäinen lapsi oli ollut koulun liikuntatunnilla Viipurinkadun Alppipuistossa 2.11.2022 kello 10 – 12 ja nojannut puiston amfiteatterin vieressä sijainneen huvimajan vastamaalattuun kaiteeseen, jolloin maalia oli tarttunut ulkoiluvaatteisiin. Nuoren huoltajan mukaan huvimajassa ei ollut varoituskylttiä vastamaalatusta alueesta. Maalia ei saatu pois hiljattain hankituista vaatteista, joten vaatteet menivät pilalle maalista. Tapahtumalle ei ole ilmoitettu silminnäkijöitä. Hakija epäilee vahinkoa Staran aiheuttamaksi. Huoltaja oli ilmoittanut vahingosta kaupungin puistoista vastaavaan asiakaspalveluun.
Hakija on toimittanut 18.11.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon eritellyn suuruisen vaateen pilalle menneistä ulkoiluvaatteista ja vaati ulkoilutakista 92,99 euroa (ei kuittia) ja ulkoiluhousuista 37,99 euroa (kuitti esitetty), yhteensä 125,00 euron osalta. Hakijan mukaan Nike-merkkinen ulkoilutakki oli hankittu 1.10.2022 ja sen hankintahinta oli 92,99 euroa. Samoin Nike-merkkiset collegehousut oli hankittu 15.9.2022 ja sen hankintahinta oli 37,99 euroa.
Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan Kaupunkiympäristön toimiala (Kymp) oli tilannut Alppipuiston huvimajojen kunnostuksen, maalauksen sekä penkkien uusimisen Staralta kokonaisurakkana. Stara oli kunnostanut huvimajoja maalaamalla ne marraskuussa, mutta ehkä lämpötilan vaikutuksesta maali ei ollut kuivunut riittävän nopeasti. Kyseinen työkohde oli asianmukaisesti suojattu suojanauhoin ja varoitusilmoitusten kera. Ilkivallan mahdollisuutta ei voida poissulkea poistettujen suojausmerkintöjen osalta.
Staralle ei ole tullut muita vastaavia vahinkoilmoituksia, joten Stara ei ole voinut epäillä suojausmerkintöjen puuttumista. Lisäksi vahinkoilmoitus puistoista vastaavaan asiakaspalveluun tapahtui vasta vahingon aiheutumisen jälkeen.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli tässä tapauksessa huvimajan kunnostajan on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Stara ei ole kunnossapidon osalta syyllistynyt laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn, mutta mahdollisen ilkivallan seurauksena kohteessa ei ole ollut varoittavia suojausmerkintöjä, vaikka Stara oli ne sinne kiinnittänyt. Suojausmerkintöjen puuttumisesta on vain hakijan ja/tai huoltajan näkemys. Stara ei kuitenkaan ole korvausvelvollinen niissä tapauksissa, joissa hakija on itse omalla huolimattomuudellaan edesauttanut vahingon syntymistä eli istunut tai oleillut vastamaalatuissa kohteissa, vaikka niissä on ollut asianmukaiset suojausmerkinnät.
Tässä kyseisessä vahinkoasiassa Stara korvaa hakijalle vahingon täysimääräisenä päätöksen mukaisesti.
Päätös tullut nähtäväksi 21.12.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943