Tulosbudjetti vuonna 2023 ja toimintasuunnitelma, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
- Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja 22.02.2023
- Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 23/20.12.2022
- Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 22/13.12.2022
- Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 9/08.12.2022
- Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto 6/08.12.2022
- Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 6/08.12.2022
Nuorisojaoston lausunto kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2023 tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta
Lausunto
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto antoi lausunnon, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyisi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2023 toimintasuunnitelman ja tulosbudjetin liitteen 1 mukaisesti.
Nuorisojaosto kiittää mahdollisuudesta lausua vuoden 2023 tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta. Nuorisojaosto on tyytyväinen nuoriso-ohjaajien määrän kasvuun sekä siihen, että nuorten määrän kasvu on huomioitu sekä tavoitteissa että budjetissa.
Nuorisojaosto pyytää huomioimaan kasvavan nuorten määrän yli toimialarajojen. Nuorisojaosto kannustaa tekemään tiivistä yhteistyötä kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen suuntaan erityisesti toimitiloja sekä nuorisopalveluista kertovaa viestintää ja markkinointia koskien. Nuorisojaosto pyytää myös huomioimaan ruohonjuuritason nuorisotyön resurssit erityisesti jalkautuvassa nuorisotyössä, jolla on keskeinen rooli syrjäytymisen ja rikollisuuden ennaltaehkäisyssä.
Nuorisojaosto toivoo, että digitaalisten hankkeiden osalta erityisesti digitaalisten palvelujen helppokäyttöisyyteen, kuten nuorten aloitejärjestelmän kehittämiseen, kiinnitetään erityistä huomiota.
Nuorisojaosto pitää perustoimintaan keskittymistä erityisen kannatettavana haastavien koronavuosien jälkeen. On tärkeää, että yksinäisyyden sekä väkivallan torjumiseen haetaan sopivia työ- ja toimintamalleja.
Nuorisojaosto tarkasti pöytäkirjan tämän asian osalta heti.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli controller Sven Naerismägi. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Nina Miettinen: Lisätään lausunnon loppuun seuraava lausunto:
Nuorisojaosto kiittää mahdollisuudesta lausua vuoden 2023 tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta. Nuorisojaosto on tyytyväinen nuoriso-ohjaajien määrän kasvuun sekä siihen, että nuorten määrän kasvu on huomioitu sekä tavoitteissa että budjetissa.
Nuorisojaosto pyytää huomioimaan kasvavan nuorten määrän yli toimialarajojen. Nuorisojaosto kannustaa tekemään tiivistä yhteistyötä kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen suuntaan erityisesti toimitiloja sekä nuorisopalveluista kertovaa viestintää ja markkinointia koskien.
Nuorisojaosto toivoo, että digitaalisten hankkeiden osalta erityisesti digitaalisten palvelujen helppokäyttöisyyteen, kuten nuorten aloitejärjestelmän kehittämiseen, kiinnitetään erityistä huomiota.
Nuorisojaosto pitää perustoimintaan keskittymistä erityisen kannatettavana haastavien koronavuosien jälkeen. On tärkeää, että yksinäisyyden sekä väkivallan torjumiseen haetaan sopivia työ- ja toimintamalleja.
Kannattaja: Joona Haavisto
Vastaehdotus:
Hanna Kivimäki: Lisätään Nina Miettisen vastaehdotuksen 2. kappaleen loppuun seuraava huomio:
Nuorisojaosto pyytää myös huomioimaan ruohonjuuritason nuorisotyön resurssit erityisesti jalkautuvassa nuorisotyössä, jolla on keskeinen rooli syrjäytymisen ja rikollisuuden ennaltaehkäisyssä.
Kannattaja: Yuri Birjulin
Vastaehdotus:
Kamal Jafi
Perinteisen nuorisotyön resurssien lisääminen tulisi olla paremmin huomioitu. Aina kun on mahdollista, niin tulisi taloudellista tukea kohdistaa nuorisotyön ruohojuuritason työhön, jossa uusien vakanssien painopisteen tulisi olla nuorisotalojen ja jalkautuvan nuorisotyöntekijöiden lisäämisessä. Tämä on erittäin keskeinen kysymys syrjäytyneisyyden ja rikollisuuden ennaltaehkäisemisen selättämisessä.
Kamal Jafin vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Nuorisojaosto päätti yksimielisesti lisätä Miettisen ja Kivimäen ehdotukset lausunnon loppuun.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto antaa lausunnon, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyisi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2023 toimintasuunnitelman ja tulosbudjetin liitteen 1 mukaisesti.
Tulosbudjetin tulot pienenevät viime vuoteen verrattuna −0,8 miljoonaa euroa (−2 %). Tulojen vähentymiseen vaikuttaa merkittävästi Ham:in myyntituottojen poistuminen, joka on suurempi kuin toimialan hinnankorotusten tuoma kasvu.
Toimialan menobudjetti kasvaa 16,5 miljoonaa euroa (+6,8 %). Kaupungin vuokramallin uudistus tuo Kuvalle lisää vuokrakuluja 14,5 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi menoja kasvattavat palkkamenojen, palvelujen ja materiaaliostojen indeksikorotukset sekä uusien ja poistuvien tilojen vuokramuutokset. Toisaalta menokasvua pienentää 7,4 miljoonaa euroa Helsingin kaupungin taidemuseon säätiöittäminen vuoden alusta.
Tämän lisäksi palvelukokonaisuuksilla on omiin määrärahoihin vaikuttavia toiminnallisia muutoksia:
Kulttuuripalvelukokonaisuudessa on vahvistettu kulttuurikeskusten roolia kaupunkiuudistusalueilla.
Liikuntapalvelukokonaisuudessa on vahvistettu tilojen kunnossapitomäärärahan resurssia.
Nuorisopalvelukokonaisuuteen on kohdistettu määrärahoja nuorten määrän kasvun sekä oppivelvollisuuden lakimuutoksen aiheuttaman Ohjaamon vakanssien lisäyksen perusteella. Tämän lisäksi on resursoitu lisämenoja oirehtivien nuorten tukemiseen.
Kirjastopalvelukokonaisuudelle on varattu määrärahat uuden Kalasataman kirjaston perustamiseen ja sekä vahvistettu Oodin toimintaa.
Toimialan hallinnossa on vahvistettu toimialan digitaalisiin hankkeisiin liittyviä resursseja.
Näiden tulo- ja menomuutosten yhteisvaikutuksesta tulosbudjetin sitova toimintakate heikkenee viime vuodesta 17,2 miljoonaa euroa (8,4 %).
Palvelukokonaisuuksittain tämä katemuutos jakaantuu seuraavalla tavalla: kulttuuri 2,9 milj. (5,4 %), liikunta 14,3 milj. (24,3 %), nuoriso 2,1 milj. (6,8 %), kirjastopalvelut 1,3 milj. (3,5 %) ja toimialan hallinto 2,5 milj. (10,2 %)
Liikunnan laitosavustukseen sisältyvää vuokra-avustusta saa Stadion-säätiö sr, Jääkenttäsäätiö sr ja Helsinki Stadion Oy. Ainakin Stadion-säätiön vuokra on korottumassa 1.1.2023 alkaen merkittävästi, joka nostaisi myös säätiön saamaa vuokra-avustusta. Tarkat saajakohtaiset vuokrat eivät olleet vielä täsmentyneet, kun toimiala ja sen lautakunta valmisteli laitosavustuksia kaupungin vuoden 2023 talousarviota varten, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.11.2022. Täten vuoden 2023 talousarvioon sisältyvä Stadion-säätiön vuokra-avustus on liian pieni.
Stadion-säätiön lopullisen vuokra-avustuksen määrä on vielä varmistettava. Sama koskee muita vuokra-avustusta saavia tahoja. Koska valtuuston 23.11. hyväksymän sitovan talousarviotason ylittäviä määrärahoja ei voida lisätä, niin uusia, korkeampia vuokra-avustuksia ei voida huomioida tässä esityksessä. Lisäykset tulee todennäköisesti huomioida talousarvion ylitysprosessin mukaisesti. Toimiala on yhteydessä kaupunginkansliaan asian selvittämiseksi.
Toimialan irtaimen omaisuuden määräraha on 6,9 miljoonaa euroa. Se pienenee 0,5 miljoonaa euroa (−7,4 %) vuoden 2022 budjettiin nähden. Vähennys on kohdennettu kokonaisuudessaan ICT-irtaimeen, koska käyttötalouden esityksessä olevista teknisistä siirroista investointirahoista käyttötalouteen yhteensä 0,8 miljoonaa euroa valtaosa (0,6 miljoonaa euroa) on siirtoa ict-palveluun, joka pienentää näin ICT:n irtaimen investointien tarvetta.
Tämän lisäksi toimialalle on kohdennettu kaupunginhallituksen käyttövaroista kahdeksan miljoonaa euroa koronasta toipumisen toimenpiteisiin erillisen käyttösuunnitelman mukaisesti. Tämä kertaluonteinen erillismääräraha on käytettävissä vuosien 2022 ja 2023 aikana. Koko vuoden 2022 toteumaksi ennustetaan vuoden viimeisimmän ennusteen mukaan 4,2 miljoonaan euroa, joten koronapalautumisen käyttösuunnitelma 2022 ei toteudu täysimääräisesti. Toimiala tulee esittämään kaupunginhallitukselle käyttämättä jäävän koronapalautumisrahan siirtoa vuodelle 2023.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 17 luvun 4 §:n (Erityinen toimivalta kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla; Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston toimivalta) 2. kohdan mukaan nuorisojaosto antaa lausunnon toimialalautakunnalle tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan henkilöstötoimikunta käsitteli alustavan tulosbudjetin kokouksessaan 1.12.2022.
Kaupunginhallitus esitti 7.11.2022 kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi talousarvion vuodeksi 2023 ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2023–2025. Kyseessä on koko Helsingin kaupungin talousarvio ja taloussuunnitelma, johon kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala sisältyy.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.11.2022 (koko Helsingin kaupungin) talousarvion vuodeksi 2023 ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2023–2025.
Päätös tullut nähtäväksi 15.12.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Petteri Huurre, vs. hallintojohtaja, puhelin: 09 310 87791
Mika Malmberg, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: +358405823381