Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, projektiavustukset 2022-2023, Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry

HEL 2022-014072
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 31 §

Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry:n projektiavustushakemus vuosille 2022-2023

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi vuoden 2022 avustusmäärärahoista Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry:lle vuosille 2022-2023 yhteensä 38 750 euron projektiavustuksen pandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamien tuhoisien vaikutusten korjaamiseen tähtääviin toimenpiteisiin.

Avustus kohdistetaan seuraavasti: helsinkiläisten nuorisojärjestöjen kouluttamisen 8 000 euroa, yhdistysten yhteisen loma-aikojen leiriesitteen tekemisen 10 000 euroa (taitto, painatus, jakelu) sekä yhdistyksille lainattavien telttojen hankkimisen 20 750 euroa aiheuttamiin kustannuksiin.

Ohjeita avustuksen saajalle

Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettava 31.12.2023 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön projektiavustusselvityslomakkeella. Projektilla tulee olla kirjanpidossa oma kustannuspaikka, josta projektiavustuksen käyttöä voidaan seurata.

Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry tiedottaa helsinkiläisille varhaisnuoriso- ja nuorisojärjestöille koulutuksista, yhteisesitteestä sekä lainattavissa olevista teltoista nuorisopalvelujen kumppanikirjeessä sekä nuorisojaoston avustuksia koskevalla nettisivustolla.

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (www.hel.fi/nuorisonavustukset):

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Esteelliset:
Nina Miettinen
Esteellisyyden syy: palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi (hallintolain 28.1 § kohta 4)
Tiina Hörkkö
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 5)

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Tuulia Saves ja Virpi Talasmäki. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Projektiavustus on kertaluonteinen, nuorisotoiminnalliselle hankkeelle myönnettävä avustus, joka tähtää nuorten osallistamiseen ja sosiaaliseen vahvistamiseen. Sitä voi saada projektin, hankkeen, tapahtuman tai tilaisuuden toteuttamiseen tai siihen osallistumiseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Nuorisojaosto voi erityisistä syistä myöntää harkintansa mukaan projektiavustusta myös muille nuorisotyötä harjoittaville yhdistyksille. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Avustusta myöntäessään voi nuorisojaosto käyttää harkintaansa yleisten poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö).

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa. Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Uudenlainen haasteellinen tilanne ja toimintaympäristö

Helsinkiläinen varhaisnuoriso- ja nuorisotyö on ollut viime vuosista lähtien uudessa ja hyvin haasteellisessa tilanteessa. Korona-pandemia aiheutti kokoontumisrajoituksia ja lamautti harrastus- sekä leiritoiminnan. Se vaikutti erityisen paljon lasten ja nuorten hyvinvointiin, mielenterveyteen sekä perheiden taloudelliseen tilanteeseen ja hyvinvointiin. Pandemia sulki kouluja ja vapaa-ajantoimintoja, eristi lapset ja nuoret kavereistaan ja synnytti sekä pelkoa että ahdistusta.

Pandemia vaikeutti myös yhdistysten toimintaa. Sekä lapsia, nuoria että vapaaehtoisia putosi toiminnan piiristä pois. Toimijat joutuivat lomauttamaan ja jopa irtisanomaan työntekijöitä. Yhdistysten varainhankinta romahti, koska osallistumis- ja pääsymaksuja ei enää tullut. Samanaikaisesti kuitenkin esimerkiksi vuokra- ja muut tilakulut juoksivat. Vallitseva tilanne aiheutti myös työntekijöissä sekä vapaaehtoisissa toimijoissa ahdistusta, pelkoa ja taloudellisia ongelmia. Vapaaehtoisia putosi paljon pois yhdistyksistä, koska toimintaa ei saanut järjestää. Vapaaehtoisten toimijoiden määrän väheneminen on näkynyt viime vuosina erityisesti lasten ja nuorten leiritoiminnassa. Leirejä ei olla kyetty järjestämään tarpeeksi vapaaehtoisten koulutettujen ohjaajien puuttuessa.

Pandemian ja sen aiheuttamien rajoitusten hieman hellittäessä hyökkäsi Venäjä Ukrainaan ja toi mukanaan uudenlaisen epävarmuuden, turvattomuuden, pelon ja ahdistuksen. Suomeen ja erityisesti sen pääkaupunkialueelle virtasi sotaa pakenevia traumatisoituneita lapsia ja nuoria. Sota kaikkine vaikutuksineen lisäsi lapsien ja etenkin nuorien parissa näköalattomuutta ja samalla vähensi uskoa tulevaisuuteen.

Koronan ja sodan kaikille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille, aiheuttamia vaikeuksia lähdetään nyt korjaamaan. Se vaatii yhteistyötä ja lisäresursseja.

Toimenpiteet haastavassa toimintaympäristössä

Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry (jatkossa Helsinki-Team) on 21 helsinkiläisen nuoriso- ja varhaisnuorisopiirijärjestön muodostama yhdistys, joka edistää nuorisotyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja toimii niiden edunvalvojana. Helsinki-Teamin yhdistysten piiriin kuuluu yli 30 000 helsinkiläislasta ja -nuorta. Helsinki-Team on vaikuttavuutensa ja kokonsa vuoksi ainutlaatuinen toimija suomalaisessa järjestökentässä.

Projektista hyötyvät halutessaan Helsinki Teamin jäsenien lisäksi myös lapsille ja nuorille toimintaa järjestävät noin 200 yhdistystä, jotka kuuluvat Nuorisojaoston loma-aikojen leiriavustuksen sekä palkkaus- ja toiminta-avustuksen piiriin. Näissä yhdistyksissä toimii kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria.

Helsinki-Team jäsenjärjestöineen lähtee nyt ratkomaan esiin tulleita ongelmia projektirahoituksella. Se järjestää vuosien 2022-2033 aikana useita erilaisia koulutustilaisuuksia, jotka ovat avoimia ja joita markkinoidaan kaikille varhaisnuoriso ja-nuorisojärjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Koulutustilaisuuksien tarkoituksena on lisätä työntekijöiden ja vapaaehtoisten toimijoiden työhyvinvointia, voimaannuttaa ja motivoida heitä sekä etsiä yhdessä uusia keinoja ja menetelmiä toimia uudenlaisten haasteiden ratkaisemiseksi. Tilaisuuksia pyritään järjestämään noin kerran kuukaudessa kevät- ja syyskaudella.

Järjestöjen mukaan hyväksi havaitut keinot vähentää lasten ja nuorten pahoinvointia, yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä ovat erityisesti harrastus- ja leiritoiminta turvallisten aikuisten ohjaamana. Pandemian aikana leiritoiminnan kysyntä on kasvanut niin paljon, että osa lapsista jäi jonoon, vaikka yhdistykset pystyivät jopa tuplaamaan leiriosallistumispaikkojaan. Projektirahoituksella tuetaan leiritoiminnan järjestämistä sekä edellä mainituilla koulutuksilla että laajemmalla tiedottamisella ja konkreettisilla väline- eli telttahankinnoilla.

Projektiavustuksen avulla Helsinki-Team voi laajentaa leireistä tiedottamista. Perinteiseen kesäleiriesitteeseen odotetaan osallistuvan yhä enemmän leirejä järjestäviä yhdistyksiä, koska mahdollisuus esitteessä mukana olemiseen tehdään maksuttomaksi. Loma-aikojen leiriavustuksen piiriin kuuluu yli 30 yhdistystä, jotka järjestävät erilaisia leirejä taiteen, urheilun, kädentaitojen, sirkuksen, rullalautailun ja vaikkapa keppihevosten parissa. Monien mahdollisuuksien joukosta löytyy useammalle lapselle ja nuorelle tekemistä ja uusia ystäviä. Tiedotetta painetaan noin 37 000 kappaletta ja ne jaetaan koulujen kautta.

Projektirahoituksella myös mahdollistetaan konkreettisesti leiritoimintaa ja jopa lisätään osallistujamääriä siten, että Helsinki Team hankkii kaikkien järjestöjen yhteiseen käyttöön tarkoitettuja lainattavissa olevia isoja telttoja (Niger –telttoja ja ns. puolijoukkuetelttoja).

Yhdistystä on kuultu useaan otteeseen valmisteluvaiheessa ja todettu hankkeen vaikuttavuus. Helsingin Nuorisoyhteistyö Helsinki-Team ry hakee 23.11.2022 saapuneella hakemuksellaan 47 000 euron projektiavustusta.

Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 202)

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen yli 3 000 euron avustuksista. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021)

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.12.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Lisätietojen antaja

Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 09 310 23056

tuulia.saves@hel.fi