Esiopetus, Plommonets Oy Ab:n oikeus järjestää esiopetusta 1.1.2023 alkaen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2022-014449
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 41 §

Fastställandet av Plommonet Ab som verksamhetsställe för förskoleundervisning från och med 1.1.2023

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att fastställa Plommonet Ab, Madetojagränden 5 C, som verksamhetsställe för förskoleundervisning för barn med särskilda behov från och med 1.1.2023

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Enligt kapitel 15, § 2, moment 1, punkt 1, i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad är det den svenska sektionen som för de svenska förskolornas del fastställer de verksamhetsställen i vilka förskoleundervisning ges i daghem och skolor. Med stöd av moment 2, punkt 4 i samma paragraf beslutar sektionen om verksamhetstiderna inom förskoleundervisningen.

Förskoleundervisningen regleras i lagen om grundläggande utbildning (628/1998). Om förskoleundervisning anordnas i ett daghem, följs dessutom lagen om småbarnspedagogik (540/2018).

Plommonet Ab, Madetojagränden 5 C, erbjuder småbarnspedagogik för barn med särskilda behov genom köpavtal. Verksamheten förverkligas individuellt för varje barn. Barn som deltar i verksamheten får oftast beslut om förlängd läroplikt. Svenskspråkig kommunal förskoleundervisning för barn med särskilda behov kan anordnas i integrerad grupp eller i specialgrupp.

Förskoleundervisningen för barn med förlängd läroplikt har ordnats i Zacharias Topeliusskolans lokaler vid Stenbäcksgatan 14 och elevupptagningsområdet är hela staden. Gruppstorleken är maximalt sex barn. Enligt personaldimensioneringen borde det i gruppen arbeta en speciallärare inom småbarnspedagogik och fyra barnskötare. Under hela höstterminen har gruppen saknat två barnskötare. Rekryteringen av personal med behövlig specialpedagogisk kompetens har varit utmanande under hela den tid som gruppen verkat.

Med anledning av det ytterst svåra personalläget har det inte varit möjligt att rekrytera tillräckligt med personal till den kommunala specialgruppen, som därför inte kan erbjudas som service på längre sikt. Tillgången på vikarier till gruppen har också varit knapp, vilket försvårar tryggandet av den lagstadgade personaldimensioneringen. Med beaktande av att det dessutom rör sig om en grupp barn med särskilda behov är det ändamålsenligt att säkerställa tillgången till servicen på längre sikt.

Plommonet Ab har starkt specialpedagogisk kunnande inom området. De barn som fått sin förskoleundervisning i Zacharias Topeliusskolans lokaler under höstterminen 2022, har tidigare fått småbarnspedagogik i Plommonet.

Eftersom rekryteringen av personal till förskolegruppen inte lyckats enligt de krav som § 35 lagen om småbarnspedagogik förutsätter gällande dimensioneringen av daghemspersonalen, har kommunen bestämt att köpa tjänsten av Plommonet Ab. Sektorchefen för fostran och utbildning har 29.11.2022, §106 beslutat om anskaffningen av förskoleplatserna från Plommonet Ab under tiden 1.1.2023-30.6.2024. Vårdnadshavare för de barn som förändringen berör har kontaktats personligen. De barn i förskolegruppen som inleder årskurs 1 hösten 2023 stannar i den nuvarande förskolegruppen i Zacharias Topeliusskolan med den nuvarande personalen och får förskoleundervisning och kompletterande småbarnspedagogik där fram till 31.7.2023. De barn som får förskoleundervisning och kompletterande småbarnspedagogik fram till juni 2024, får det från och med 1.1.2023 i Plommonet.

Konsekvenser för barn

I Helsingfors tryggas för varje barn en lyckad start inom småbarnspedagogiken och en enhetlig lärstig från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och vidare till den grundläggande utbildningen. Övergångarna genomförs i samarbete med personalen i barnets nuvarande och kommande grupp samt med vårdnadshavarna. För varje barn i Helsingfors anordnas förskoleundervisning ett år innan läroplikten börjar. Förskoleundervisning för barn med förlängd läroplikt kan ges under två år. Förskoleundervisningen har stor betydelse för barnets självförtroende och hens sociala, matematiska och språkliga färdigheter. I samband med förskoleundervisningen får barnet erfarenheter av att höra till en grupp och av att bilda betydelsefulla kamratrelationer. Om barnets behov av stöd förutsätter det kan barnets förskoleundervisning också anordnas någon annanstans än i det egna elevupptagningsområdet.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 19.12.2022

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Nina Horsma, pedagogisk sakkunnig, telefon: 09 310 44802

nina.horsma@hel.fi