Katusuunnitelma, Hermanni, Sörnäistenkatu välillä Lautatarhankatu-Työpajankatu, nro 31885/1
Sörnäistenkatu välillä Lautatarhankatu–Työpajankatu, katusuunnitelman hyväksyminen, Hermanni
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Sörnäistenkatu välillä Lautatarhankatu–Työpajankatu katusuunnitelman nro 31885/1.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat projektinjohtaja Silja Hurskainen ja liikenneinsinööri Riikka Österlund. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Sörnäistenkatu on nykyinen tonttikatu välillä Lautatarhankatu–Hermannin rantatie, jolle suunnitellaan liikennejärjestelyjen muutoksia välillä Lautatarhankatu–Työpajankatu. Kadun liikennejärjestelyjä muutetaan siten, että moottoriajoneuvoliikenne katkaistaan Lautatarhankadun liittymässä. Jalankulun ja pyöräliikenteen yhteys säilyy. Lisäksi katuvihreää lisätään katuosuudelle istuttamalla useita katupuita sekä asentamalla istutusruukkuja.
Kadun suunnittelun tavoitteena on parantaa pyöräliikenteen ja jalankulun turvallisuutta erityisesti Lautatarhankadun ja Sörnäistenkadun liittymässä, joka on yksi Helsingin vaarallisimmista risteyksistä pyöräliikenteen kannalta.
Asemakaavassa nro 10900 Sörnäistenkatu on moottoriajoneuvoliikenteen läpiajettava katu, mutta nykyistä korotetun suojatien liittymäratkaisua pidetään Lautatarhankadun jyrkän alamäen ja huonojen näkemien johdosta edelleen vaarallisena pyöräilijöiden kannalta. Lautatarhankadulle suunniteltu ratkaisu on liikenne- ja katusuunnittelupalvelun laatiman liikennesuunnitelmaluonnoksen mukainen. Sörnäistenkadun katkaisusta moottoriajoneuvoliikenteeltä on laadittu erillinen vaikutusten arviointi. Vaikutusten arvioinnin perusteella liikenteen katkaiseminen moottoriajoneuvoliikenteeltä on mahdollista.
Suunnitelma
Sörnäistenkatu välillä Lautatarhankatu–Työpajankatu suunnitelmapiirustus nro 31885/1 (liite 2)
Sörnäistenkatu on nykyinen tonttikatu, jonka läpiajo katkaistaan moottoriajoneuvoliikenteeltä Lautatarhankadun liittymässä jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantamiseksi. Autojen läpiajo estetään korkealla reunatuella, istutettavalla katupuulla sekä isoilla istutusastioilla. Kadun länsipäähän rakennetaan kääntöpaikka. Työpajankadun liittymässä lyhennetään suojatietä ajoneuvoliikenteen hidastamiseksi. Kadun pohjoisreunalla, katualueen sisällä on LPA-tontti.
Laaditun vaikutusten arvioinnin 23.1.2023 perusteella kadun katkaisemisen vaikutukset moottoriajoneuvoliikenteeseen ovat vähäisiä. Liikenneturvallisuus paranee ratkaisun myötä.
Kadun eteläreunaa järjestellään uudelleen ja sinne istutetaan seitsemän uutta katupuuta. Nykyisin katualueella ei ole puita. Kadun eteläreunassa on jatkossakin kadunvarsipysäköintiä.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31885/1 (liite 1). Lisäksi on laadittu vaikutusten arviointi -dokumentti (liite 4).
Katu on suunniteltu siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat: Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy.
Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Katusuunnitelmaluonnos on ollut sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa ja kaupungin verkkosivuilla 14.−27.12.2022 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen kiinteistöille postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin Uutisissa.
Esillä olon aikaiset palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa ja kaupungin verkkosivuilla 8.–21.2.2023 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.
Suunnitelmasta ei ole jätetty muistutuksia.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 205 000 euroa, 70 euroa/m² (alv 0 %).
Kadun uusittavan osuuden vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 8 200 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 400 euroa kalliimmat kuin nykyisin.
Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Päätös tullut nähtäväksi 12.04.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Silja Hurskainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38939