Leikkipalveluiden järjestämisen periaatteet, kaupunkiympäristön toimiala
Leikkipalveluiden järjestämisen periaatteet
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli maisema-arkkitehti Maria Hyövälti. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Pöydällepanoehdotus:
Silja Borgarsdottir Sandelin: Pyydän asian pöydälle.
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Silja Borgarsdottir Sandelinin ehdotuksesta.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä toistaiseksi voimassa olevat Helsingin leikkipalveluiden järjestämisen periaatteet ohjeellisesti noudatettavaksi.
Helsingin kaupunkiympäristön ylläpitämät leikkipuistot ja leikkipaikat muodostavat leikkipalvelut, jotka ovat käytetyimpiä yleisten alueiden palveluista. Niiden verkoston ylläpitäminen ja laadullinen kehittäminen toteuttaa Helsingin kaupunkistrategiaa 2021–25.
Päämääränä ovat turvalliset ja hyvin saavutettavat leikkipalvelut kaikkialla Helsingissä. Keskeisenä periaatteena on turvata nykyinen palvelutaso tasapuolisesti. Selvitetyn verkoston ja nykytilanteen perusteella huolehditaan sen säilymisestä investoimalla paitsi uusien leikkipaikkojen rakentamiseen tarvittaessa, myös varautumalla olemassa olevien kunnostussykliin. Leikkipalveluiden kehittämistä priorisoidaan keskeisimmissä ja saavutettavimmissa sijaintipaikoissa sekä todetuilla verkostoselvityksen katvealueilla. Leikkipuistot ja -alueet ovat kaikille avoimia ja ilmaisia myös tulevaisuudessa. Leikkipalveluiden sijoittumisen osalta periaatteena on, että noin 600 metrin säteellä kotoa tulee löytyä alueleikkipaikka tai leikkipuisto tai tätä lähempänä lähileikkipaikka. Alueille on periaatteissa (liite 1) esitetty myös tavoitekokoja. Sisällöllisinä periaatteina leikkipalveluiden järjestämisessä ovat muun muassa sopivuus kaupunkikuvaan ja maisemaan, turvallisuus ja terveellisyys, käyttäjien monimuotoisuuden huomioon ottaminen, lasten kehityksen tukeminen sekä arjen hauskuus, vastuullisuus ilmaston ja ympäristön suhteen sekä luonnon yhdistäminen leikkipalveluihin kestävällä tavalla.
Leikkipuistot ja leikkipaikat tarjoavat elämyksellistä ympäristöä ja monipuolisia toimintamahdollisuuksia Helsingin viheralueilla. Ne ovat laadukkaita oppimisympäristöjä ja keskeisessä roolissa varhaiskasvatuksen ja alakouluikäisten fyysisen, henkisen ja sosiaalisen aktiivisuuden sekä hyvinvoinnin tukemisessa.
Kaupunkistrategian mukaan rakentamisinvestointien yhtenä tavoitteena on vähentää alueiden eriytymistä ja lisätä helsinkiläisten kaikkialla kokemaa viihtyisyyttä. Laadukkaiden leikkipuistojen ja leikkipaikkojen järjestäminen on tärkeää, koska ne lisäävät alueiden vetovoimaa ja luovat positiivista imagoa alueille lapsiperheiden keskuudessa. Leikkipalveluilla on lisäksi merkittävä rooli alueiden viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden sekä turvallisen kaupunkitilan kannalta. Ne tarjoavat harrastusmahdollisuuksia, luovat yhteisöllisyyttä ja tukevat lasten kehitystä. Tämän takia on tärkeää ylläpitää koko kaupungin kattavaa, laadukasta leikkipaikkojen palveluverkostoa. Lisäksi Helsinki on hyväksytty mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, joka tähtää Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen saamiseen vuonna 2024.
Palveluiden järjestämisen periaatteet ovat kaupunkiympäristön toimialalla yhteisesti sovittuja yleisten alueiden palvelujen järjestämisen ja laatutason määrittelyjä. Tavoitteena on selkeä ja yksinkertainen leikkipalvelujen järjestämisen määrittely ja yhteisesti sovittu toimintatapa. Leikkipalveluiden järjestämisen periaatteet on suunnattu kaupungin viranomaisille, päättäjille ja leikkipalveluja tarjoaville tahoille sekä palveluja käyttäville kaupunkilaisille.
Leikkipalveluiden järjestämisen periaatteiden tarkoituksena on määrittää Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tarjoamat ulkotilojen leikkipalvelut: leikkipuistot ja leikkipaikat. Leikkipaikat on työssä jaoteltu laajempiin alueleikkipaikkoihin ja pienempiin lähileikkipaikkoihin. Esteettömiä leikkipalveluita tarjotaan vähintään yksi jokaisessa kaupungin suurpiirissä ja niitä perustetaan myös uusille kaupunkikehityksen alueille. Tavoite on, että esteettömiä leikkivälineitä tarjotaan myös niissä puistoissa, joita ei ole määritelty esteettömiksi.
Leikkipalveluiden järjestämisen periaatteet on valmisteltu Helsingin kaupunkiympäristön toimialan koolle kutsumassa työryhmässä, ja ne perustuvat erilliseen taustaraporttiin ja verkostokarttaan, jota päivitetään säännöllisesti (Leikkipalvelulinjaus, Taustaraportti, Kaupunkiympäristön aineistoja 2022:1). Leikkipalveluiden järjestämisen periaatteiden jatkotyönä tarkastellaan leikkipalveluiden kärkikohteita, teemaleikkipaikkojen ja -puistojen verkostoa sekä niihin kytkeytyviä palveluita. Leikkipuistot ja -paikat ovat vetovoimatekijöitä erityisesti kaupunkiuudistusalueilla.
Helsingin nykyinen leikkipalveluverkosto kattaa palvelutarjonnallaan koko kaupungin alueen. Tässä työssä määriteltyä leikkipalveluverkostoa täydentävät koulupihojen ja päiväkotipihojen leikkipaikat sekä lähiliikuntapaikat, joissa on paikoin lapsille ja nuorille kohdistettuja palveluja. Lisäksi taloyhtiöt tarjoavat perusleikkipaikkoja tonteillaan.
Leikkipalvelujen pääkäyttäjiä ovat päivisin lapset, jotka eivät ole päiväkodissa tai koulussa sekä heidän seurassaan olevat aikuiset. Iltapäivällä koululaiset tarvitsevat leikkipalveluita ajanviettopaikoikseen. Lisäksi käyttäjiä ovat päiväkotien, perhepäivähoitoryhmien, puistotätien, erilaisten kerhojen, koulujen ja nuorisotalojen lapset ja nuoret sekä etenkin kaupungin keskustassa myös matkailijat.
Leikkipuistot ja -paikat ovat yksi taloudellisesti kalleimmista viherpalveluista, mutta samalla ne tuottavat asukkaille suurta arvoa. Leikkivälineiden keskimääräinen tavoitteellinen elinkaari on n. 15–20 vuotta edellyttäen huoltoa, mutta riippuen käyttäjämääristä sykli voi myös olla lyhempi. Tästä seuraa, että laskennallisesti Helsingissä leikkipuistoja tulisi kunnostaa vuosittain noin neljä kappaletta ja leikkipaikkoja noin 10–15 kappaletta. Kertyneen runsaan korjausvelan vuoksi leikkipalveluja tulisi kuitenkin kunnostaa laskennallista määrää suurempi määrä vuosittain, jotta velan kasvu saataisiin pysäytettyä. Tämän lisäksi on tarvetta myös rakentaa uusia leikkipalveluita kaupungin kasvaessa.
Päätös tullut nähtäväksi 23.01.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Maria Hyövälti, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 37494