Asemakaavan muutos, Yleisradion alue, Ilmala, Pasila
Yleisradion alueen asemakaavan muutosluonnos
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti
- hyväksyä 7.5.2024 päivätyn Yleisradion alueen asemakaavan muutosluonnoksen (liite nro 3) jatkosuunnittelun pohjaksi. Asemakaavan muutosluonnos koskee 17. kaupunginosan (Pasila) korttelin 17053 tontteja 3-9 ja 11-17 sekä katualueita (muodostuvat uudet korttelit 17149-17155).
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet esitettyihin mielipiteisiin ja kannanottoihin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
Lautakunta kehotti jatkosuunnittelussakin edistämään ratkaisuja, kuten asumisen käyttötarkoitusta, jotka säilyttävät Radiotalon eli Mediatalon rakennuksen ja pyytää harkitsemaan sitä kaupunginmuseon ehdotusta, että Mediatalon läntisen siiven kohdalla käytetään suojelumerkintää sr3.
Studiotalon osalta lautakunta pyytäisi vielä jatkosuunnittelussa selvittämään vaihtoehtoja, joissa Studiotalon kulttuurihistorian kannalta arvokkaimmat osat, sisäänkäynti, aula ja sen portaikot säilyvät osana tulevaa uudisrakentamista.
Lautakunta kehotti selvittämään jatkosuunnittelussa ratkaisuja, jotka sallisivat Postipuiston ratikan toteuttamisen suunniteltua nopeammin, mieluiten Eteläisen postipuiston toteutumisen yhteydessä.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat arkkitehti Outi Ruski ja liikenneinsinööri Aleksi Räisänen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus 1:
Anni Sinnemäki: Lisätään päätösehdotuksen loppuun: "Lautakunta kehottaa jatkosuunnittelussakin edistämään ratkaisuja, kuten asumisen käyttötarkoitusta, jotka säilyttävät Radiotalon eli Mediatalon rakennuksen ja pyytää harkitsemaan sitä kaupunginmuseon ehdotusta, että Mediatalon läntisen siiven kohdalla käytetään suojelumerkintää sr3."
Kannattaja: Mia Haglund
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen vastaehdotuksen 1 mukaan muutetun ehdotuksen.
Vastaehdotus 2:
Anni Sinnemäki: Lisätään päätösehdotuksen loppuun: "Studiotalon osalta lautakunta pyytää vielä jatkosuunnittelussa selvittämään vaihtoehtoja, joissa Studiotalon kulttuurihistorian kannalta arvokkaimmat osat, sisäänkäynti, aula ja sen portaikot säilyvät osana tulevaa uudisrakentamista."
Kannattaja: Mia Haglund
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen vastaehdotuksen 2 mukaan muutetun ehdotuksen.
Vastaehdotus:
Otso Kivekäs: Lisätään päätösehdotuksen loppuun: "Lautakunta kehottaa selvittämään jatkosuunnittelussa ratkaisuja, jotka sallisivat Postipuiston ratikan toteuttamisen suunniteltua nopeammin, mieluiten Eteläisen postipuiston toteutumisen yhteydessä."
Kannattaja: Mia Haglund
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Otso Kivekkään vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää
- hyväksyä 7.5.2024 päivätyn Yleisradion alueen asemakaavan muutosluonnoksen (liite nro 3) jatkosuunnittelun pohjaksi. Asemakaavan muutosluonnos koskee 17. kaupunginosan (Pasila) korttelin 17053 tontteja 3-9 ja 11-17 sekä katualueita (muodostuvat uudet korttelit 17149-17155).
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet esitettyihin mielipiteisiin ja kannanottoihin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
Kaavaratkaisun keskeinen sisältö
Asemakaavaluonnos koskee Yleisradion aluetta, joka sijaitsee Ilmalassa. Alueelle on laadittu kaavaluonnos, jotta sen kehittäminen vaiheittain pienemmissä osissa olisi mahdollista pitkän tähtäimen tavoite huomioiden. Kaavaratkaisu mahdollistaa Yleisradion alueen pitkän aikavälin kehittämisen yleiskaavan tavoitteet huomioiden sekä parantaa, vahvistaa ja yhdistää alueen ekologisia, maisema- ja viherarvoja. Kaavaratkaisu on tehty, koska nykyinen asemakaava ei tue alueen vaiheittaista kehittämistä eikä mahdollista uusia toimintoja ja alueen avaamista yleiseen käyttöön.
Yleiskaavan tavoitteiden mukaisesti aluetta kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena mm. asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen ja puistojen alueena. Kadulle avautuvat tilat osoitetaan ensisijaisesti liike- tai muuksi toimitilaksi. Alueella tulee olemaan vahva vihreä ja ekologinen luonne kutsuvine katutiloineen. Asemakaavaratkaisussa poistetaan studiotalon suojelumerkintä. Vanhan lähetyskeskuksen suojelumerkintä jätetään ja uusiksi säilytettäviksi ja suojeltaviksi kohteiksi kaavaluonnoksessa esitetään linkkitornia ja Iso Paja -rakennusta.
Kaavaluonnoksessa on erityisesti pyritty ratkaisemaan se, että Yleisradion toimintaedellytykset paranevat, toiminnot monipuolistuvat ja alue nivoutuu vehreäksi ja avoimeksi osaksi koko Ilmalan aluetta.
Alueelle suunniteltavien uusien katulinjausten vuoksi osalle jo toteutuneista tonteista tarvitaan uudet korttelinumerot. Tästä syystä kaavamuutosalue on laajempi kuin varsinainen suunnittelualue.
Uutta asuntokerrosalaa on noin 45 000 k-m² ja uutta toimitilakerrosalaa on noin 50 000 k-m². Televisio- ja radiotoiminnalle varattua kerrosalaa poistuu noin 75 000 k-m² ja jää noin 45 000 k-m². Tonttien keskimääräinen tehokkuusluku on e=2.5. Asukasmäärän lisäys on noin 1 000.
Yleisradion alueelle on suunniteltu katuverkkoa, joka mahdollistaa maankäytön kehittymisen ja liikkumisen keskeisten kohteiden välillä. Alueelle on esitetty uusia yleiselle kululle tarkoitettuja reittejä. Liikenteen suunnittelussa on myös varmistettu kulku alueella oleviin kiinteistöihin, sekä huomioitu kulku joukkoliikenteen pysäkeille ja reitit keskuspuistoon. Alueella tutkitaan Pohjois-Pasilan raitiotien linjausta Ilmalassa ja sen suunnittelua jatketaan kaavaehdotuksen valmistelun aikana, jolloin raitiotien tilavaraukset katualueella vahvistetaan. Raitiotien toteuttamisesta ei ole päätöksiä.
Kaavaratkaisun toteuttaminen vaikuttaa erityisesti siten, että alueen luonne muuttuu avoimemmaksi, kaupunkirakenne monipuolistuu, läpikulkureitit avautuvat ja asukasmäärä kasvaa.
Päätökset kaavaratkaisun pohjana
Kaavaratkaisu edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista siten, että Yleisradion alueen kaupunkirakennetta kehitetään kestävästi, uudistamalla ja täydentämällä olemassa olevaa ympäristöä huomioiden Yleisradion toiminnan ja sen lähiympäristön erityispiirteet. Lisäksi täydennysrakentamista toteutetaan olevan ja tulevan raideliikenteen varteen Ilmalan aseman välittömässä läheisyydessä.
Kaavaratkaisu on Helsingin yleiskaavan 2016 mukainen.
Alueen lähtökohdat ja nykytilanne
Yleisradion alue on osa Ilmalan alueen työpaikkakeskittymää, jossa radio- ja televisiotoiminnan keskus on vuosien saatossa tiivistynyt ja antanut tilaa myös muunlaiselle toimitilalle. Laajempaa maisemaa hallitsevat Ilmalan punatiiliset Vesilinnat sekä Yleisradion betoninen linkkitorni. Alueen keskellä on Yleisradion puistomainen piha-alue, jolla sijaitsee myös pysäköintialueita ja yleisiä kävelyreittejä. Osa Yleisradion alueesta on aidoin suljettu ulkopuolisilta. Pohjoisosaan on rakentumassa uutta toimitilaa. Radiokadun varrelle on rakennettu asuinkortteleita 2000-2010-luvuilla. Alueella on paljon katujen alaista kunnallistekniikkaa, yksityisiä putkia ja johtoja, maanalaisia tiloja ja niiden pystykuiluja.
Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 2006. Kaavan mukaan alue muodostuu suurkorttelista, joka on merkitty radio- ja televisiotoiminnan, toimitilarakennusten ja asuinkerrostalojen korttelialueiksi. Alueen sisällä on kaksi päättyvää katualuetta, Uutiskatu ja Radiokuja, muutoin korttelia halkovat yhteydet sijoittuvat tonteille.
Korttelialueet ovat yksityisomistuksessa. Kaavaratkaisu on tehty hakemuksen johdosta ja kaavaratkaisun sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa.
Kaavaratkaisun kustannukset
Kaavaratkaisu nostaa alueen arvoa. Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuvat kustannukset arvioidaan kaavaehdotusvaiheessa.
Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana
Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään yhteenvedot kaavan valmisteluaikana saaduista viranomaisten kannanotoista ja osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.
Viranomaisyhteistyö
Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien viranomaistahojen kanssa:
- Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vesihuolto
- kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
- kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Viranomaisten kannanotot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat alueella olevien johtolinjojen ja tunneleiden huomiointiin, uuden vesihuollon tarpeen selvittämiseen, joukkoliikenteen pysäkkien sijaintiin, erinomaisen saavutettavuuden tunnistamiseen ja yhteistyöhön raitiotien linjausvaihtoehtojen suunnittelussa sekä Studiotalon suojelun purkamiseen muiden laajamittaisten purkamistavoitteiden ohella ja uuden kookkaan mediakeskuksen rakentamiseen. Kannanotoissa esitetyt asiat on otettu huomioon kaavatyössä siten, että olevien johtolinjojen ja tunneleiden sijainti on selvitetty ja kaavaluonnoksen tarpeen mukaisen kapasiteetin suunnittelu on aloitettu. Raitiotielinjauksen vaihtoehtotarkastelu on aloitettu ja vaihtoehtoja on käyty läpi HSL:n kanssa. Kaupunginmuseon kanssa on keskusteltu kehittämisen tavoitteista ja tarpeista ja neuvoteltu suojelumääräyksistä.
Luonnosaineiston nähtävilläolo järjestettiin erikseen, jolloin viranomaisten kannanotot kohdistuivat alueella olevien vesihuoltolinjojen ja tunneleiden huomiointiin, hulevesien ja uuden vesihuollon tarpeen selvittämiseen, Mediatalon suojeluun, kerroslukuihin ja räystäskoroista määräämiseen. Kannanotoissa esitetyt asiat on otettu huomioon kaavoitustyössä siten, että alueelle laaditaan hulevesisuunnitelma sekä kunnallistekninen yleissuunnitelma, jonka yhteydessä selvitetään kaavamuutoksen edellyttämät johtotarpeet tilavaruksineen sekä mahdolliset johtosiirrot yhteistyössä johtojen omistajien kanssa. Jatkosuunnittelussa selvitetään Mediatalon suojelumerkintää, suunnitellaan tarkemmin uusia kortteleita ja niiden tehokkuutta sekä lisätään tarvittavia määräyksiä rakennusten korkeusasemiin liittyen.
Mielipiteet
Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat lintujen huomiointiin, rakentamisen laadukkaaseen toteutukseen, kulku- ja ajoyhteyksiin, olemassa oleviin rasitteisiin sekä tontin 13 harjakorkeuteen. Mielipiteet on otettu huomioon kaavoitustyössä siten, että läpiajoliikennettä rajoitetaan ja alueella jo olemassa olevien rakennusten yhteystarpeet huomioidaan. Kaavaehdotusvaiheessa tullaan määräämään lintujen törmäysriskin huomioimisesta sekä tulevan rakentamisen laadusta. Kirjallisia mielipiteitä saapui 4 kpl.
Luonnosaineiston erillisen nähtävilläolon yhteydessä saadut mielipiteet kohdistuivat Yleisradion tontilla olevien rasiteautopaikkojen uudelleen järjestämiseen sekä linkkitornin talviolosuhteiden huomioimiseen. Mielipiteet on otettu huomioon kaavoitustyössä siten, että maanomistaja käynnistää kaavaehdotusvaiheessa neuvottelut rasiteautopaikkojen uudesta sijainnista ja linkkitornin turvallisuus määrätään kaavamääräyksin varmistettavaksi ennen alueen avaamista yleiseen käyttöön. Kirjallisia mielipiteitä saapui 2 kpl.
Tarkemmat perustelut
Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.
Toimivalta
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella yleis- ja asemakaavoituksen, liikenne- ja katusuunnittelun sekä muun maankäytön ohjaamisesta.
Kaupunkiympäristölautakunta 07.05.2024 § 260
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 15.3.2024
13.03.2024 Käsitelty
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 31.3.2023
Päätös tullut nähtäväksi 23.05.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Outi Ruski, arkkitehti, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 15207
Aleksi Räisänen, liikenneinsinööri, liikennesuunnittelu, puhelin: 09 310 37229
Stefan Eklöf, projektinjohtaja, maisemasuunnittelu, puhelin: 09 310 52239