Yhteistyösopimus, Espoon kaupungin, Helsingin kaupungin, Uudenmaan liiton ja Vantaan kaupungin maahanmuuttajien yrityspalvelujen järjestäminen
Yhteistyösopimus, Espoon kaupungin, Helsingin kaupungin, Uudenmaan liiton ja Vantaan kaupungin maahanmuuttajien yrityspalveluiden järjestämisestä
Päätös
Elinkeinojohtaja päätti hyväksyä liitteenä (liite 1) olevan sopimuksen Espoon kaupungin, Helsingin kaupungin, Uudenmaan liiton ja Vantaan kaupungin yhteistyöstä maahanmuuttajien yrityspalveluiden järjestämisestä.
Tarkempi erittely yhteistyön tavoitteista, toimenpiteistä, kokonaiskustannuksista ja osapuolten kustannusjaosta on kirjattu sopimukseen ja sen liitteenä olevaan toimintasuunnitelmaan (liite 2).
Suunniteltu sopimuskausi on 1.1.-31.12.2023. Tarkemmat sopimusehdot on määritelty yhteistyösopimuksessa. Sopimus astuu voimaan, kun kaikki osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.
Yhteistyön kokonaiskustannukset ovat 256 000 euroa (alv 0), josta Helsingin kaupungin osuus on 39,2 %. Kustannukset maksetaan talousarvion kohdalta 1818100.
Samalla elinkeinojohtaja päätti valtuuttaa elinkeino-osaston yrityspalvelut-yksikön toimimaan yhteistyön hallinnoijana.
Yhteistyön toteutusta ja ohjausta varten asetetaan erillinen ohjausryhmä.
Päätöksen perustelut
Pääkaupunkiseudun kuntien yhteisiä maahanmuuttajien yritysneuvontapalveluita ja maahaanmuuttajapolitiikkaa yleensä on tehty vuodesta 2006 alkaen erilaisten projektien kautta. Maahanmuuttajien osuus yritysneuvonnan asiakkaista on kasvanut jatkuvasti ja on hetkellä jo 40 %.
Maahanmuuttajat ovat olleet aktiivisia yritysten perustajia. Tutkimusten mukaan maahanmuuttajien yrittäjyysaktiivisuus on suurempi kuin kantaväestöllä. Yrittäjyys on monelle maahanmuuttajalle väylä työelämään. Se auttaa myös paremmin ja nopeammin integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.
Suuri osa maahanmuuttajista, jotka ovat perustaneet yrityksen, ovat korkeasti koulutettuja ja tuovat Suomeen uusia innovatiivisia ideoita. Uudellamaalla on myös paljon ulkomaisia korkeakouluopiskelijoita.
Maahanmuuttajayrittäjät pitää ennen kaikkea nähdä yrittäjänä, mutta heillä on kuitenkin erilaisia tarpeita verrattuna kantaväestöön. Yleensä johtuu se puutteellisesta kielitaidosta sekä suomalaisen liikekulttuurin ja lainsäädännön heikosta tuntemisesta.
Maahanmuuttajataustaiset yrityksen perustajat tarvitsevat erilaisia palveluja mm. eri kielillä.
Vuonna 2014 tehtiin yhteistyösopimus Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien sekä Uudenmaan liiton välillä maahanmuuttajien yrityspalvelujen järjestämisestä. Yhteistyö on sujunut hyvin ja kysyntä palveluista on ollut suuri. Maahanmuuttajataustaisia asiakkaita on ollut palvelun piirissä vuosittain yli 2000 henkilöä ja he ovat perustaneet vuosittain yli 600 elinkelpoista yritystä.
Uudenmaan liitto irtisanoi sopimuksen kesällä 2022.
Tämä sopimus on jatko edelliselle sopimuksella uusin ehdoin. Tarkempi erittely sopimuksen ehdoista, yhteistyön tavoitteista, toimenpiteistä, kokonaiskustannuksista ja osapuolten kustannusjaosta on kirjattu sopimukseen ja sen liitteenä olevaan toimintasuunnitelmaan (Liite 2).
Päätös tullut nähtäväksi 30.12.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Toivo Utso, johtava asiantuntija, puhelin: 32628