Vahingonkorvaus, taloudellinen menetys, 19.12.2022

HEL 2022-015508
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 175
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 30.12.2022 esittänyt kaupungille määrältään 18,86 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakija ei päässyt uusimaan asukaspysäköintitunnustaan kaupungin verkkoasioinnin teknisen vian vuoksi ennen sen päättymispäivää 18.12.2022. Kaupungin verkkoasioinnin maksupalvelussa on ollut virhe 15.12.2022 eteenpäin. Hakija on joutunut maksamaan katuparkkiaikaa omalla asukaspysäköintialueellaan 19.12.2022. Hakijan vaatimus koskee näitä pysäköintikuluja.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli vahingonkorvausvastuun syntymiseksi korvausvelvollisen täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Korvausvastuu julkisyhteisöllä on kuitenkin vain, milloin toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettavia vaatimuksia ei ole noudatettu.

Vahingonkorvaus käsittää hyvityksen henkilö- ja esinevahingosta. Jos vahinko on aiheutettu rangaistavaksi säädetyllä teolla, julkista valtaa käytettäessä taikka milloin muissa tapauksissa on erittäin painavia syitä, käsittää vahingonkorvaus hyvityksen myös sellaisesta taloudellisesta vahingosta, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.

Siihen, milloin käsillä on erittäin painavia syitä puhtaan varallisuusvahingon korvaamiseen, on otettu kantaa oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa. Erittäin painaviksi syiksi on katsottu esimerkiksi hyvän tavan tai luottamuksensuojan rikkominen tai teon erityinen moitittavuus.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Asiassa on pyydetty selvitys kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta, jossa asukaspysäköintitunnusten käsittelyä ja uusimista tehdään.

Helsingin kaupunki antaa kantakaupungin alueella asuville kuntalaisille mahdollisuuden hankkia asukaspysäköintitunnuksen oman ajoneuvon pysäköimistä varten. Asukaspysäköintitunnuksella saa pysäköidä oman asuinalueen erikseen merkityille asukaspysäköintipaikoille kuukausimaksulla. Tunnus ei kuitenkaan takaa pysäköintipaikkaa.

Asukaspysäköintitunnusta ensimmäistä kertaa haettaessa annetaan tunnuksen liitteenä ohjeet pysäköintitunnuksen käyttöön ja siihen liittyviin seikkoihin. Ohjeiden kohdassa 9 kehotetaan huolehtimaan siitä, että tunnus on voimassa ja asianmukainen. Ohjeissa kerrotaan myös, että tunnuksen haltija vastaa siitä, että tunnus on voimassa.

Saadun selvityksen perusteella asukaspysäköintitunnus voidaan hakea ja uusia verkosta tai vaihtoehtoisesti paikan päältä kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina. Tunnus on mahdollista uusia myös toisen puolesta, jos tunnukseen ei tehdä muutoksia. Vuosiasiakkaat voivat uusia tunnuksen myös maksamalla laskun, joka lähetetään vuosiasiakkaille noin kaksi viikkoa ennen kuin tunnuksen voimassaoloaika päättyy.

Selvityksen mukaan kaupungin sähköisessä palvelussa on ilmennyt vika, joka on tullut ilmi saapuneen palautteen perusteella perjantaina 16.12.2022 iltapäivällä. Vika on saatu korjattua maanantaina 19.12.2022.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Asiassa saadun selvityksen perusteella kaupungin sähköisessä järjestelmässä on ollut yllättävä toimintahäiriö, joka on korjattu heti seuraavana arkipäivänä. Asukaspysäköintitunnuksia on voinut uusia häiriön aikana perjantaina ja maanantaina myös kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa. Asiassa ei näin ollen ole kaupungin toiminnassa vahingonkorvauslaissa tarkoitettua laiminlyöntiä, huolimattomuutta tai virhettä, joka olisi syy-yhteydessä hakijalle aiheutuneeseen vahinkoon.

Kaikki kaupungin toiminta ei ole julkisen vallan käyttämistä. Asukaspysäköintitunnusjärjestelmä ei perustu lakiin vaan asukaspysäköintitunnus on juridisesti hahmotettavissa sopimukseksi kaupungin ja asukaspysäköintitunnuksen saajan välillä. Kaupungilla ei siten ole erikseen lailla säädettyjä velvollisuuksia liittyen asukaspysäköintitunnusjärjestelmään. Asukaspysäköintitunnusten tarjoamisessa ei näin ollen ole kyse julkisen vallan käytöstä, sillä kyse ei ole laissa säädetyn tehtävän hoitamisesta eikä kaupunki asukaspysäköintitunnuksia halukkaille tarjotessaan käytä yksipuolisesti julkista valtaa.

Taloudellinen vahinko, joka ei liity henkilö- tai esinevahinkoon, olisi korvattava vain, jos se on aiheutettu rangaistavaksi säädetyllä teolla, julkista valtaa käytettäessä tai jos korvaamiselle on erittäin painavia syitä. Edellä esitetyin perustein asiassa ei ole kyse rangaistavaksi säädetyistä teoista tai julkisen vallan käytöstä, eikä asiassa ole myöskään erityisen painavia perusteita erillisen taloudellisen vahingon korvaamiselle.

Edellä mainituin perustein kaupunki katsoo, ettei asiassa ole kaupungin toimintaa koskevaa laiminlyöntiä, huolimattomuutta tai virhettä, eikä hakijalle ole myöskään syntynyt sellaista vahinkoa, joka olisi vahingonkorvauslain perusteella korvattavaa. Kaupunki ei näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 3 luku 2 §, 5 luku 1 §, 6 luku 1 §

Toimivalta päätöksenteossa

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 19.12.2022 tekemän päätöksen § 45 mukaan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 24.05.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö