Hankerahoitus, Co-Smart: Co-creating Safe and Inclusive District Regeneration with Smart Tools -hanke, EU:n EUI-haku, kaupunginkanslia
Osallistuminen eurooppalaisen kaupunkialoitteen alaiseen Innovative Actions (EUI-IA) -ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”CODIS - Co-creating inclusive districts with smart tools”
Päätös
Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen eurooppalaisen kaupunkialoitteen (European Urban Initiative) alaiseen Innovative Actions (EUI-IA) -ohjelman rahoitushakuun hankkeella "CODIS - Co-creating inclusive districts with smart tools”.
Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston aluerakentamisyksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat. Lisäksi kansliapäällikkö totesi, että hankkeen Helsingin osuuden kustannuksista 2 miljoonaa euroa varaudutaan kattamaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahasta talousarviokohdasta 1 50 04. Tälle määrärahalle saadaan tukea arviolta 1,6 miljoonaa euroa, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 400 000 euroa 3,5 vuoden aikana. Hanketoiminnan määrärahassa varaudutaan myös Forum Virium Helsinki Oy:n 160 000 euron maksuosuuteen. Lisäksi hankkeeseen sisältyy arviolta 500 000 euron investointiosuus, jonka omarahoitusosuus on 100 000 euroa ja johon varaudutaan kaupunkiympäristön toimialan infrainvestoinneissa.
Päätöksen perustelut
CODIS - Co-creating inclusive districts with smart tools -hankkeessa Helsingin tavoitteena on tukea kaupunkiuudistusta toteuttamalla kaupunkiuudistusalueilla konkreettisia ja innovatiivisia kokeiluita ja toimenpiteitä. Hankkeessa tuodaan positiivisia ja näkyviä elementtejä kaupunkitilaan, erityisesti lasten ja nuorten tarpeisiin ja näkökulmasta. Helsinki osallistuu hankkeeseen päätoteuttajana. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosina 2024–2027.
Helsingin kaupungin kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosasto on esittänyt Helsingin osallistumista päätoteuttajana eurooppalaisen kaupunkialoitteen (European Urban Initiative) alaiseen Innovative Actions (EUI-IA) -ohjelman rahoitushakuun hankkeella "CODIS - Co-creating inclusive districts with smart tools". Hanke kohdentuu haun “Regenerating Urban Spaces”-teemaan.
Hanke kohdistetaan kaupunkiuudistusalueille ja sen tavoitteena on tukea kaupunkiuudistuksen toteutusta konkreettisin, innovatiivisin ja ajallisesti nopein toimin. Hankkeessa tuetaan kaupunkiuudistuksessa tehtävää työtä sosiaalisten innovaatioiden kautta ja toteutetaan kaupunkitilaa kohentavia pieninvestointeja, kokeiluohjelmia ja yhteiskehittämistä, jotka lisäävät kaupunkitilan koettua turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Hankkeen erityisenä kohderyhmänä ovat kaupunkitilaa käyttävät lapset ja nuoret ja hankkeessa kehitetään kaupunkitilaa yhdessä heidän kanssaan, muun muassa lapsille suunnattujen digitaalisten työkalujen avulla. Hankkeessa kehitetään fyysinen ”lasten ja nuorten katulaboratorio”, jossa kohderyhmälle järjestetään erilaisia tapahtumia ja ohjelmaa. Tähän laboratorioon palkataan hankkeesta lasten ja nuorten parissa työskentelyn ammattilaisia. Kaikki tekeminen kytketään alueiden peruspalveluihin niitä täydentäen.
Hanke tuo kaupunkiuudistusalueiden kehittämiseen holistisen otteen, joka täydentää kaupunkiuudistuksessa tehtävää työtä. Hankkeen toteutusalueiksi on valittu Mellunkylä ja Malminkartano-Kannelmäki. Hankkeen toimia skaalataan mahdollisuuksien mukaan myös muille kaupunkiuudistusalueille. Hankkeessa tehtävät toimenpiteet ja uudet ratkaisut tukevat kaupungin panostuksia tuomalla perinteisen uudisrakentamisen ja peruspalveluiden oheen uusia innovatiivisia ratkaisuja. Kaikissa toimenpiteissä korostuu sosiaalinen ja ekologinen kestävyys sekä luontoyhteys.
CODIS-hanke toteuttaa useampaa Helsingin kaupunkistrategian kirjausta ja erityisesti painopistettä, jonka mukaan Helsingin kaupunginosien omaleimaisuutta ja turvallisuutta vaalitaan, sillä hanke kohdistetaan kaupunkiuudistusalueille ja se tukee kaupunkiuudistuksen kokonaistavoitteita. Lisäksi hankkeessa toteutetaan painopistettä yhdenvertainen ja kansainvälinen Helsinki; kaupunkiuudistusalueilla asuu kieli- ja kulttuurivähemmistöjä, joiden osallisuus ja toimijuus oman kaupungin kehittämisessä ovat erityisen tärkeitä tässä hankkeessa.
Hanketta hallinnoi Helsingin kaupunki ja se toteutetaan kaupungilla laajassa yhteistyössä. Hanketta koordinoidaan kaupungilla kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston aluerakentamisyksikössä. Tärkeisiin sisäisiin sidosryhmiin kuuluvat muun muassa kaupungin nuorisotyö ja varhaiskasvatus, kaupunginkanslian turvallisuus- ja valmiusyksikkö sekä asukasosallisuus (yhteiskuntatyöntekijät ja stadiluotsit), kirjastot (kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala laajemminkin) ja kaupunkiympäristön toimialan placemaking. Segregaation ehkäisytyöryhmän kanssa käydään myös tiivistä keskustelua, jotta hanke tavoittaa laajasti kaikista taustoista tulevia alueiden lapsia ja nuoria. Lisäksi hankkeeseen osallistuvat partnereina Forum Virium Helsinki Oy, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-Yliopisto sekä SpinUnit Oy. Lisäksi hankkeeseen osallistuu kolme eurooppalaista seuraajajäsentä. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 5 miljoonaa euroa, josta EU:n tuki on yhteensä 4 miljoonaa euroa. Helsingin osahankkeen kustannusarvio on 2,5 miljoonaa euroa, josta tuen osuus on 2 miljoonaa euroa ja omarahoitusosuus 500 000 euroa. Helsingin osuudesta arviolta 2 miljoonaa euroa on tarkoitus kattaa keskitetyn hanketoiminnan talousarviokohdalta ja tähän osuuteen kohdistuva tuki on 1,6 miljoonaa euroa. Lisäksi hankkeeseen sisältyy arviolta 500 000 euron investointiosuus, jonka omarahoitusosuus on 100 000 euroa ja johon varaudutaan kaupunkiympäristön toimialan infrainvestoinneissa. Lisäksi keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa varaudutaan Forum Virium Helsinki Oy:n maksuosuuteen, joka on enintään 160 000 euroa. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosina 2024–2027.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta.
Päätös tullut nähtäväksi 18.01.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Assi Rautanen, projekti-insinööri, puhelin: 09 310 31545
Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685