Vahingonkorvaus, kiinteistövahinko, Kaarenjalka 1, As Oy Kaarenjalka 3
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, kiinteistövahinko Kaarenjalassa talvella 2022 - 2023
Päätös
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että Asunto Oy Kaarenjalka 3:n jalkakäytävän ja kiinteistön raja-aidan väliset istutukset ovat vahingoittuneet talvikunnossapidon yhteydessä talvella 2022 – 2023. Hakijan mukaan Helsingin kaupungin rakennusvalvonta on vaatinut (metalli)aidan toimenpideluvassa pensaat istutettavaksi mm. kadunvarsien osuuksille metalliaidan eteen, kadun puolelle. Kyseinen metalliaita sijoitettiin tontin rajasta sisäänpäin istutuksien ja riittävän/vaaditun lumivaran verran.
Hakijan mielestä lunta on kasattu alusta asti myös istutusten päälle, aitaan asti, reilusti kiinteistön tontin puolelle. Lisäksi poistettaessa lumia, on samalla poistettu ja vaurioitettu myös istutuksia. Vahinko on toistunut tänä talvena (2022 – 2023) uudestaan, kesän 2022 korjausistutusten jälkeen. Hakija toteaa, että he joutuvat taas tarkistamaan mahdolliset vauriot keväällä 2023 seuraavaa korvausvaatimusta varten.
Hakijan kertoman mukaan pensaat on istutettu 2021 kesällä ja ne vahingoittuivat talven 2021 – 2022 kunnossapidon seurauksena, mutta niistä ei ole haettu korvausta kaupungilta. Taloyhtiö oli laittanut aurauskepit huomionauhoineen alueelle 20.8.2021 sekä ilmoittanut niistä sähköpostitse Staran toimitusjohtajalle, että istutuksia tulisi varoa auratessa. Nyt vireillä oleva asia koskee talvikauden 2022 – 2023 vahinkoa ja samoja pensasistutuksia.
Hakija on toimittanut laskun niistä kustannuksista, jotka on voitu todeta talvikunnossapidon aiheuttamiksi vaurioiksi. Kyseisen laskun mukaan korvausvaade on vahingon osalta 551,80 euroa (sis. alv 24 %). Hakemuksen mukainen korvausvaade on 375 euroa.
Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan kyseisen vahingon ajankohta ei käy ilmi hakemuksessa, ja sen perusteella Stara ei voi selvittää, onko se mahdollisesti aiheuttanut esitetyn vahingon sekä kuka kuljettaja tai työkone on ollut kyseessä. Lisäksi korvausvaatimus on selvittämätön korvausvastuun ja aiheutuneen vahingon osalta, kun vahingonaiheuttajaksi epäilty (Stara) ei aikanaan ole saanut mahdollisuutta todeta aiheutunutta vahinkoa korvausvaatimuksen laiminlyönnin vuoksi.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys.
Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei vahinko ole aiheutunut kaupungin tuottamuksesta eikä vahingon ja kaupungin toiminnan välillä ole syy-yhteyttä. Näin ollen kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.
Päätös tullut nähtäväksi 02.03.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943