Avustuksen hakeminen, valtionavustus, Osaamisella kasvua ja kansainvälistymistä - Talent Helsinki 2023-2024 -hanke, Hämeen ELY-keskus

HEL 2023-002967
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 32

Osallistuminen Talent Hub -valtionavustuksen hakuun hankkeella ”Osaamisella kasvua ja kansainvälistymistä − Talent Helsinki 2023-2024”

Rahoitusjohtaja

Päätös

Rahoitusjohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Talent Hub -valtionavustuksen hakuun hankkeella ”Osaamisella kasvua ja kansainvälistymistä - Talent Helsinki 2023-2024”. Samalla rahoitusjohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston maahanmuuttoyksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja maahanmuuttojohtajan allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat enintään 544 896 euroa, johon haetaan Hämeen ELY-keskuksen rahoitusta 381 427 euroa (70 %). Helsingin kaupungin osuus hankkeen kustannuksista on enintään 353 096 euroa, josta Helsingin kaupungin omarahoitusosuus on enintään 50 420 euroa. Ko. omarahoitusosuus on tarkoitus kattaa keskitetyn hanketoiminnan määrärahoista. Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuvat Helsingin kaupungin osahankkeen rahoitukseen.

Päätöksen perustelut

Osaamisella kasvua ja kansainvälistymistä − Talent Helsinki 2023-2024 -hankkeen tavoitteena on houkutella Helsinkiin erityisesti työvoimapula-aloilla työskenteleviä ulkomaisia osaajia, edistää työantajien ja yritysten kasvu- ja kansainvälistymispyrkimyksiä kansainvälisen osaamisen avulla sekä lisätä Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien ja tutkinto-opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia.

Hanke muodostuu kolmesta toiminnallisesta kokonaisuudesta: (1) kansainvälisten osaajien houkuttelu, (2) työnantajille suunnattu kansainvälisen rekrytoinnin ja asettautumisen tuki ja (3) kansainvälisten osaajien ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden asettautumisen ja työllistymisen tuki.

1) Kansainvälisten osaajien houkuttelu

Hankeosiossa Helsinkiin houkutellaan erityisesti julkisen sektorin työvoimapula-aloilla työskenteleviä kansainvälisiä osaajia yhteistyössä alueen työnantajien, yritysten, korkeakoulujen, Business Finlandin sekä muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Hankkeessa pilotoitavalla kansainvälisen rekrytoinnin palvelupolkumallilla lisätään rekrytointeja julkisen sektorin työvoimapula-aloille, kuten varhaiskasvatus- sekä sosiaali- ja terveysalalle. Lisäksi toteutetaan osaajien houkuttelutoimia, joilla vahvistetaan julkisen sektorin työvoimapula-alojen kansainvälistä houkuttelevuutta. Houkuttelutoimet kohdennetaan uusille työvoiman lähtöalueille, kuten Intiaan ja Vietnamiin. Tavoitteena on, että hankkeen päättyessä Helsinki on löytänyt uusia keinoja lisätä tunnettuuttaan hankkeen kohderyhmänä olevien kansainvälisten osaajien keskuudessa sekä työnantajien käyttöön on luotu palvelupolkumalli kansainvälisten osaajien rekrytoinnin tueksi.

2) Kansainvälisen rekrytoinnin ja asettautumisen tuki

Hankeosion tavoitteena on edistää työantajien ja yritysten kasvu- ja kansainvälistymispyrkimyksiä kansainvälisen osaamisen avulla. Hankkeen toiminnoilla lisätään kohtaantoa työantajien ja kansainvälisten osaajien välillä sekä madalletaan työnantajien kynnystä palkata kansainvälisiä osaaja. Hankkeessa vahvistetaan työnantajayhteistyötä suunnitelmallisella työnantajakontaktoinnilla ja kansainvälistä rekrytointia koskevalla työnantajaneuvonnalla. Hankkeen aikana pilotoidaan toimintamalli kansainvälisestä työllistämisestä sekä konseptoidaan yhdessä yritysten kanssa uusi kansainvälisten osaajien työpaikoille kiinnittymistä räätälöidysti tukeva palveluseteli, joka voidaan myöntää rekrytoiville yrityksille Helsinki-lisän yhtenä muotona. Lisäksi työnantajille ja kansainvälisille osaajille suunnattuja palveluja tehdään tunnetuksi viestinnän, markkinoinnin, tapahtumatuotannon ja koulutuksen keinoin.

3) Kansainvälisten osaajien ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden asettautumisen ja työllistymisen tuki

Hankeosiossa vahvistetaan kansainvälisten osaajien puolisoiden sekä pääkaupunkiseudun korkeakouluissa opiskelevien kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työelämäyhteyksiä. Hankkeen aikana näille ryhmille tarjotaan matching-palvelua sekä työllistymistä tukevia tapahtumia yhteistyössä yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Hankeosiossa luodaan pysyvä toimintamalli, jossa puoliso-ohjelman ja korkeakoulujen osaajapoolit saadaan työnantajien käyttöön. Pääkaupunkiseudun korkeakouluyhteistyötä kehitetään yhdessä Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa.

Talent Helsinki 2023-2024 -hanke tukee Helsingin kaupunkistrategian (2021–2025) sekä siitä johdettujen elinkeinopolitiikan painopisteiden (2022-2025) toteutumista. Strategiassa todetaan, että Helsinki on houkutteleva ja vetovoimainen niin kansainvälisille osaajille kuin heidän perheilleen. Helsinki ottaa entistä aktiivisemman roolin ulkomaisten yritysten, yrittäjien ja työntekijöiden houkuttelussa ja Helsinkiin asettautumisen tukemisessa. Helsingin kaupungin sekä monien yritysten onnistuminen rekrytoinnissa edellyttää, että kaupunkimme tarjoaa myös englanninkielisiä palveluita ja kehittää digitaalisten palveluiden saatavuutta myös vieraskielisille. Helsinki tukee ulkomaisten työntekijöiden puolisoiden työllistymistä ja kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä alueen elinkeinoelämään. Yhteistyötä alueen korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa tiivistetään osaavan työvoiman ja korkean osaamisen saatavuuden turvaamiseksi. Strategian mukaan Helsinki on yritysmyönteinen kaupunki, jossa palveluhenkisyys toteutuu kaikilla toimialoilla ja välittyy kaikille toimijoille yhtenäisesti.

Hankkeen toteutukseen osallistuvat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari, ja Helsinki Partners. Hanke tekee lisäksi tiivistä yhteistyötä mm. Espoon ja Vantaan kaupunkien, pääkaupunkiseudun yliopistojen (Aalto-yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingin yliopisto) ja ammattikorkeakoulujen (Haaga-Helia, Laurea, Metropolia), Uudenmaan TE-toimiston ja ELY-keskuksen, International House Helsingin toimintaan osallistuvien kumppaniorganisaatioiden, Business Finlandin, Teknologiateollisuus ry:n ja muiden hankkeen kannalta tärkeiden sidosryhmien kanssa. Hanketta johtaa Helsingin kaupunki. Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023−30.4.2024.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 544 896 euroa, johon haetaan Hämeen ELY-keskuksen rahoitusta 381 427 euroa. Helsingin osahankkeen kustannusarvio on 353 096 euroa, johon haetaan 70 prosenttia Hämeen ELY-keskuksen rahoitusta. Lisäksi Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuvat Helsingin kaupungin osahankkeen rahoittamiseen. Hämeen ELY-keskuksen ja muun ulkopuolisen rahoituksen osuus Helsingin kustannuksista olisi siten 302 676 euroa, ja Helsingin omarahoitusosuudeksi jäisi 50 420 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 15.03.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Johannes Hirvelä, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 82535

johannes.hirvela@hel.fi

Mirkka Henttonen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38873

mirkka.henttonen@hel.fi

Päättäjä

Tuula Saxholm
rahoitusjohtaja
Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja

Liitteet (pdf)

1. Hankesuunnitelma
2. Kustannuserittely ja rahoitussuunnitelma

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.