Katusuunnitelma, Nallenrinteen alue, piirustusnumero 31287/2, 31445/1-2, 31446/1, 31447/1, 31448/1, 31449/1 ja 31450/1, Malmi
Ilmasillantie, Gustafsberginkatu, Oskarsberginkatu, Lepistönkatu, Suistolankatu, Vanha Viipurin maantie, Nallenrinteenaukio, katusuunnitelmien hyväksyminen, Malmi, Malmin lentokenttä
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:
- Ilmasillantie välillä Tattariharjuntie-Nallenrinteenpuisto suunnitelmapiirustus nro 31287/2 (liite 2)
- Gustafsberginkatu suunnitelmapiirustus nro 31445/1 (liite 4)
- Oskarsberginkatu suunnitelmapiirustus nro 31446/1 (liite 7)
- Lepistönkatu suunnitelmapiirustus nro 31447/1 (liite 9)
- Suistolankatu suunnitelmapiirustus nro 31448/1 (liite 11)
- Vanha Viipurin maantie välillä Tattariharjuntie-Ilmasillantie suunnitelmapiirustus nro 31449/1 (liite 13)
- Nallenrinteenaukio suunnitelmapiirustus nro 31450/1 (liite 15)
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat tiimipäällikkö Anni Tirri ja projektinjohtaja Jere Saarikko. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Katusuunnitelmat ovat Malmin lentokenttäalueen eteläpuolelle laaditun Nallenrinteen asemaakaavan mukaisia. Ilmasillantie on uusi alueellinen kokoojakatu ja muut kadut ovat uusia asuinalueen tonttikatuja. Vanha Viipurin maantie on asuinalueen läpi kulkeva yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie, joka on sallittu huolto- ja pelastusliikenteelle. Nallenrinteenaukio on asuinalueen uusi oleskelu- ja tapahtuma-aukio.
Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa olevaan asemakaavaan nro 12577 (tullut voimaan 11.1.2023). Suunnitellut ratkaisut ovat periaatteiltaan liikennesuunnitelman 6964/1 mukaisia (päivätty 26.11.2019).
Katujen rakentaminen mahdollistaa asemakaavan mukaisen asuntorakentamisen Nallenrinteen alueella sekä pikaraitiotien rakentamisen Viikki-Malmi-raitiovaunuyhteydelle.
Suunnittelualue on osittain rakentamatonta sekametsää. Alueella on käytöstä poistuva lumenkaatopaikka sekä purettavia rakennuksia.
Suunnitelma
Ilmasillantie välillä Tattariharjuntie-Nallenrinteenpuisto piirustus nro 31287/2 (liite 2)
Ilmasillantie on uusi katu, joka liittyy Malminkentän alueelle rakentuviin uusiin asuinalueisiin. Kadun länsipuolelle rakentuu uusi Nallenrinteen asemakaava-alue ja itäpuolelle Lentoasemankorttelien asemakaava-alue. Katu sijoittuu osittain rakentamattomaan metsämaastoon ja osittain alueella on nykyisiä kentän huoltoteitä ja rakennuksia.
Ilmasillantie on alueellinen kokoojakatu, johon liittyvät valo-ohjatulla liittymällä uudet tonttikadut Oskarsbergintie ja Malmin lentoaseman katu sekä pelastusasema. Ilmasillantie liittyy eteläpäästään valo-ohjatulla liittymällä Tattariharjuntielle ja pohjoispäässä Ilmasillantie jatkuu tulevaisuudessa uusille asemakaavoitettaville asuinalueille.
Gustafsberginkatu piirustus nro 31445/1 (liite 4)
Gustafsberginkatu on asuinalueen tonttikatu. Eteläpäässä kadun poikki kulkee korotettuna Vanha Viipurin maantie -nimellä kulkeva jalankulun ja pyöräilyn yhteys. Gustafsberginkatu liittyy eteläpäästään valo-ohjatulla liittymällä Tattariharjuntiehen ja pohjoispäässä Nallenrinteenaukioon. Gustafsberginkadulle on tulossa päiväkoti lähelle Nallenrinteenaukiota ja kadulla tulee olemaan päiväkodin saattoliikennettä. Päiväkodin edessä on lyhytaikaisia paikkoja saattoliikenteelle.
Oskarsberginkatu piirustus nro 31446/1 (liite 7)
Oskarsberginkatu on asuinalueen tonttikatu, johon liittyy uusi Suistolankatu. Oskarsberginkatu liittyy länsipäästään suunniteltuun Nallenrinteenaukioon. Itäpäässä Oskarsberginkatu liittyy valo-ohjatulla liittymällä suunniteltuun Ilmasillantiehen. Kadulle tulee jalkakäytävät sekä kadunvarsipysäköintiä. Kadulle istutetaan katupuita kohtiin, joihin se kunnallistekniikan ja tilavarausten puolesta on mahdollista.
Lepistönkatu piirustus nro 31447/1 (liite 9)
Lepistönkatu on asuinalueen tonttikatu. Lepistönkatu liittyy eteläpäästään Tattariharjuntielle. Pohjoispäässä Lepistönkatu liittyy korotettuna Vanhan Viipurin maantien kautta Nallenrinteenaukioon. Lepistönkadun korotetulle osuudelle liittyvä Vanha Viipurin maantie toimii jalankulun, pyöräilyn ja huoltoajon väylänä. Kadulle tulee jalkakäytävät sekä kadunvarsipysäköintiä. Kadulle istutetaan neljä katupuuta kohtiin joihin se kunnallistekniikan ja tilavarausten puolesta on mahdollista.
Suistolankatu piirustus nro 31448/1 (liite 11)
Suistolankatu on asuinalueen tonttikatu. Suistolankatu liittyy eteläpäästään valo-ohjatulla liittymällä Tattariharjuntielle ja pohjoispäässä Oskarsberginkatuun. Kadulle tulee jalkakäytävät sekä kadunvarsipysäköintiä. Kadulle istutetaan neljä katupuuta kohtiin joihin se kunnallistekniikan ja tilavarausten puolesta on mahdollista.
Vanha Viipurin maantie välillä Tattariharjuntie-Ilmasillantie piirustus nro 31449/1 (liite 13)
Vanha Viipurin maantie on asuinalueen läpi kulkeva yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie. Väylä on sallittu myös pelastus- ja huoltoajolle. Väylä liittyy länsipäässä Tattariharjuntielle ja Itäpäässä Ilmasillantielle. Vanha Viipurin maantie kulkee Gustafsberginkadun yli korotetulla liittymällä ja jatkuu Oskarsberginkadun poikki Ilmasillantielle. Väylän varressa on kolme eri aukiota. Tattariharjuntien puoleisessa päässä sijaitsee pienin, toimivasta kaivosta teemansa saanut aukio, väylän keskivaiheille sijaitsee suurin aukio, Nallenrinteenaukio, ”kylän” kokoontumispaikka, ja Ilmasillantien puoleisessa päässä sijaitsee kolmas aukio, joka levittäytyy Oskarsberginkadun molemmille puolille.
Nallenrinteenaukio piirustus nro 31450/1 (liite 15)
Nallenrinteenaukio on asuinalueen oleskelu- ja tapahtuma-aukio, joka liittyy Vanhaan Viipurin maantiehen, Oskarsberginkatuun, Gustafsberginkatuun sekä Nallenrinteenpuistoon. Aukion läpi tulee huolto- ja pelastusajoyhteys Oskarsberginkadun, Gustafsberginkadun ja Lepistönkadun välille. Aukiolle on suunniteltu kasvillisuutta ja pienimuotoista toiminnallisuutta leikkivälineiden avulla.
Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista katusuunnitelmaselostuksista (liitteet 1, 3, 6, 8, 10, 12 ja 14). Koostepiirustus on liitteenä 5.
Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat: Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 1.−14.2.2023 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin Uutiset sanomalehdessä.
Esillä olon aikana ei saatu palautetta suunnitelmiin.
Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 5.−18.4.2023 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.
Muistutusten käsittely
Suunnitelmista jätettiin kuusi muistutusta, joista kaksi oli keskenään saman sisältöisiä ja samalta taholta. Muistutukset käsittelivät mm. huolta liito-oravien ydinalueiden ja liikkumisreittien säilymisestä, alueella esiintyvien muinaisjäännösten tilanteesta sekä tulevien katujen kasvillisuuden monimuotoisuudesta.
Liito-oravat
Liito-oravien ydinalueiden ja niiden välisten liikkumisyhteyksien säilyminen on turvattu Nallenrinteen asemakaavan laatimisen yhteydessä. Liito-oravien tilannetta on inventoitu alueella vuosittain ja viimeisimmät tarkastukset ydinalueiden rajauksiin on tehty vuonna 2022. Katusuunnitelmilla ei ole vaikutusta liito-oravien ydin-alueisiin eikä tulevia katuja sijoitu liito-oravien ydinalueille tai niiden välittömään läheisyyteen. Ydinalueiden väliin jää puistoalueella säilyvä metsäinen reittiyhteys. Puiston yksityiskohdat esitetään Nallenrinteenpuiston puistosuunnitelmassa.
Muinaisjäännökset
Asemakaavan laadinnan yhteydessä järjestettiin muinaismuistolain 13 § mukainen kokous koskien asemakaava-alueen linnoituslaitteita. Nallenrinteen asemakaava-alueen kohteissa IX:4 ja IX:5 suoritettiin syksyllä 2018 arkeologiset tutkimukset Museoviraston toimesta asemakaavapalvelun tilaamana. Kaupunginmuseo totesi, että tehty arkeologinen tutkimus on kohteiden poistamisen kannalta riittävä. Museovirasto totesi tutkimusten perusteella, että Nallenrinteen asemakaava-alueella sijaitsevat tukikohdat IX:5 ja IX:4 voidaan poistaa. Poistettavat muinaisjäännökset on merkitty asemakaavaan smd-merkinnällä. Nämä sijoittuvat osittain tulevan Ilmasillantien, Nallenrinteenaukion ja Vanhan Viipurin maantien kohdille.
Muistutukset on käsitelty ja niihin annetut vastineet löytyvät liitteenä 16 olevasta muistiosta. Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin. Rakennussuunnitelmien yhteydessä on tarkoitus toteuttaa kasvillisuuden monimuotoisuustavoitetta. Tämä oli myös yhtenä muistutusten aiheena.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 7 741 000 euroa, 240 euroa/m² (alv 0 % ). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:
yht. euroa (alv. 0 %) | euroa/m² (alv. 0 %) | |
Ilmasillantie välillä Tattariharjuntie-Nallenrinteenpuisto | 3 880 000 | 295 |
Gustafsberginkatu | 645 000 | 138 |
Oskarsberginkatu | 921 000 | 294 |
Lepistönkatu | 290 000 | 244 |
Suistolankatu | 345 000 | 210 |
Vanha Viipurin maantie | 810 000 | 221 |
Nallenrinteenaukio | 850 000 | 240 |
Kadun/Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 185 300 euroa (alv 0 %).
Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 08 02 Projektialueiden kadut.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Päätös tullut nähtäväksi 12.06.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 26.5.2023 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Anni Tirri, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 38335