Rakennuskiellon pidentäminen, nro 12854, Karhusaaren pohjoisosa

HEL 2023-003505
Asialla on uudempia käsittelyjä
10. / 268 §

Karhusaaren eräiden kiinteistöjen rakennuskiellon pidentäminen (nro 12854)

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti pidentää 58. kaupunginosan (Karhusaari) eräitä kiinteistöjä koskevaa rakennuskieltoa kahdella (2) vuodella. Rakennuskieltoalue ilmenee liitteenä olevasta piirustuksesta nro 12854. Rakennuskielto on voimassa 8.6.2025 asti.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta päätti määrätä, että päätös tulee voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Päätöksestä tulee kuuluttaa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Taustaa

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 8.6.2021 (§ 626) asettaa 58. kaupunginosan (Karhusaari) eräät kiinteistöt rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi 8.6.2023 saakka maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n 1 momentin nojalla (piirustus numero 12730, päivätty 8.6.2021).

Karhusaaren pohjoisosan asemakaavan muutos käynnistettiin osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla 14.5.2018. Kaavamuutos käynnistettiin sekä kaupungin että yksityisten maanomistajien aloitteesta. Kaavamuutoksen tavoitteena on ollut, että Karhusaaresta kehittyy pientalovaltainen ja kaupunkimaisen tiiviisti rakennettu kaupunginosa, josta on hyvät liikenneyhteydet ympäröiville alueille. Alun perin asemakaavan muutos pohjautui työn alla olleeseen Östersundomin yhteisen yleiskaavaratkaisuun. Yhteisen yleiskaavan kaaduttua korkeimmassa hallinto-oikeudessa kaavamuutoksen tavoitteet sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma päivitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma päivitettiin toisen kerran 21.11.2022 kaavarajauksen laajenemisen vuoksi, ja samassa yhteydessä oli nähtävillä kaavaluonnosaineistoa.

Kaavamuutoksella mahdollistetaan täydennysrakentaminen Karhusaaren pohjoisosassa väljästi rakennetulla pientaloalueella, jonka taajamarakenne pohjautuu Sipoon aikaisiin 1990-luvun asemakaavoihin. Karhusaaren pohjoisosan alue on nykyisin pääosin pientalo- ja lähivirkistysaluetta. Rakennuskieltoalue sijaitsee kolmen eri voimassa olevan asemakaavan (1993, 1994 ja 1999) alueella.

Östersundomin alueella on voimassa maakuntakaava, joka sai lainvoiman 10.5.2021. Östersundomissa ei ole voimassa oikeusvaikutteista yleiskaavaa. Östersundomin osayleiskaavan laatiminen käynnistyi vuoden 2022 alussa. Karhusaareen on laadittu suunnitteluperiaatteet v. 2010 ja Karhusaaren kaavarunko v. 2015.

Asemakaavan muutos ja rakennuskielto kaavamuutosta varten ovat tarpeellisia, jotta turvataan asemakaavamuutoksen laatiminen ja sen toteuttaminen, sillä voimassa olevien asemakaavojen mukainen rakentaminen estäisi Karhusaaren koillisosan katu- ja siltayhteyden toteutumisen myöhemmin. Voimassa olevassa kaavassa uuden yhteyden kohdalle on nimittäin osoitettu pientaloja.

Karhusaaren pohjoisosa on ollut rakennuskiellossa kuntaliitoksen jälkeen Östersundomin yhteisen yleiskaavan valmistelua varten vuosien 2009–2021 välillä. Yhteinen yleiskaava kumottiin korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 10.5.2021. Tätä ennen Karhusaaren pohjoisosa on ollut rakennuskiellossa kaavoitusta varten Sipooseen kuulumisen aikoina vuodesta 1999 lähtien. Tavoitteena on, että asemakaavan muutoksen myötä alueelle saataisiin voimaan sellainen asemakaava, jonka myötä tarve rakennuskiellolle poistuu.

Rakennuskieltoa esitetään jatkettavaksi alueilla, joilla on vireillä asemakaavan muuttaminen ja joilla voimassa oleva, monin osin toteutumaton asemakaava mahdollistaisi alueen kaavoitusta haittaavaa rakentamista. Rakennuskiellolla mahdollistetaan alueen kehittyminen ja turvataan tulevat liikenneyhteydet uusine katuine ja siltoineen.

Rakennuskieltoalueen kiinteistöt ovat yksityisessä omistuksessa.

Rakennuskiellon pidentäminen

Alueelle, jolle asemakaavan laatiminen tai muuttaminen on vireillä, kunta voi määrätä rakennuskiellon. Rakennuskielto on voimassa enintään kaksi vuotta kerrallaan. Karhusaaren asemakaavan muutosehdotus esitellään lautakunnalle aikataulun mukaan vuonna 2024. Asemakaavan laatimisen keskeneräisyyden vuoksi tulisi rakennuskieltoa pidentää kahdella vuodella maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n 2 momentin perusteella.

Kaupunkiympäristön asemakaavoituspalvelu on laatinut rakennuskieltoalueesta 16.5.2023 päivätyn piirustuksen nro 12854.

Hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n mukaisen rakennuskiellon määräämisestä alueelle, jolla asemakaavan laatiminen tai muuttaminen on vireillä, ja kiellon voimassaolon pidentämisestä.

Sovellettavat oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 53 § 2 momentti, 202 §Maankäyttö- ja rakennusasetus 93 §Hallintosääntö 16 luku 1 § kohta 5

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 22.05.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen saa hakea muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä päivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, joko alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Sanna Jauhiainen, arkkitehti, puhelin: 09 310 36950

sanna.p.jauhiainen@hel.fi