Avustuksen myöntäminen, liikuntapalvelut, muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustukset vuodelle 2023

HEL 2023-003512
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 9 §

Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustukset vuodelle 2023

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

Päätös

Kulttuuri ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto myönsi muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta 13 liikuntaseuralle ja kahdelle muulle liikuntaa järjestävälle yhdistykselle yhteensä 100 000 euroa, liitteen 1 mukaisesti.

Avustusta ei myönnetty seuraaville kahdelle seuralle:

  • Helsingin Hapkido Ry: Seuran aktiiviharrastajamäärä ei täytä avustukselle asetettuja kriteerejä: 8 aikuista sekä 17 alle 20-vuotiasta.
  • Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry: Seuran aktiiviharrastajamäärä ei täytä avustukselle asetettuja kriteerejä: 30 aikuista sekä 9 alle 20-vuotiasta.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Ohjeet avustuksen saajille

Avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten kohdalla avustusta saa käyttää ainoastaan yhdistyksen harjoittamaan yleishyödylliseen liikuntatoimintaan.

Avustuksen käyttö tulee selvittää vuoden 2024 muiden liikuntaa edistävien yhdistysten haun yhteydessä. Mikäli seura ei hae vuoden 2024 muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta, tulee avustuksen käyttö selvittää 31.12.2024 mennessä.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Janne Rissanen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti vuoden 2023 liikunnan avustusten tarkoista myöntöperusteista, avustusmuodoista ja hakuajoista kokouksessaan 6.10.2022, § 22. Liikuntajaosto ositti liikuntajaoston yhteensä 8 821 000 euron avustusmäärärahasta enintään 100 000 euroa jaettavaksi muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksiin 24.1.2023, § 3.

Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta voidaan myöntää liikuntaseuroille sekä muille liikuntaa järjestäville yhdistyksille, joiden sääntöjen mukainen kotipaikka on Helsinki, ja joiden toiminta on avointa kaikille helsinkiläisille. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua pääosin helsinkiläisiin ja yhdistyksen tulee olla ollut toiminnassa yhden kokonaisen kalenterivuoden ennen avustuksen hakemista. Yhdistyksellä tulee olla ohjattua säännöllistä liikuntatoimintaa, johon osallistuu vähintään 50 helsinkiläistä aktiiviharrastajaa tai vaihtoehtoisesti vähintään 20 alle 20-vuotiasta helsinkiläistä aktiiviharrastajaa. Aktiiviharrastajaksi luetaan ne harrastajat, jotka ovat osallistuneet samalle ryhmälle järjestettyyn säännölliseen ohjattuun harjoitustoimintaan vähintään kymmenen kertaa, vähintään kolmen kuukauden yhtäjaksoisen ajan sisällä. Seuran tulee noudattaa kaikessa toiminnassaan hyvän hallintotapaa sekä Urheiluyhteisön eettisiä periaatteita.

Avustusta haettiin lähettämällä hakemus liitteineen 15.2.2023 mennessä Helsingin kaupungin sähköisessä asioinnissa tai toimittamalla hakemus kaupungin kirjaamoon. Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustus on harkinnanvarainen avustus. Avustuksen myöntämisessä painotetaan lasten ja nuorten liikuntaa sekä toiminnan volyymia. (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 6.10.2022, § 22)

Määräaikaan mennessä avustusta haki 14 liikuntaseuraa. Näissä seuroissa harrastetaan mm. sirkusta, capoeiraa, lacrossea, joogaa ja itämaisia kamppailulajeja. Muita liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä hakijoissa oli 3 kappaletta ja näissä säännöllistä harjoitustoimintaa oli koripallossa, jalkapallossa, joogassa ja salibandyssa.

Avustuspäätöksessä painotetaan vahvasti junioreiden aktiiviharrastajamääriä. Suurimmat avustukset myönnetään Circus Helsinki Association ry:lle (42 000 euroa) sekä Linnanmäen Sirkuskoulun kannatusyhdistys ry:lle (25 000 euroa). Näissä seuroissa juniorien aktiiviharrastajamäärät ovat suurimpia. Pienin avustus myönnetään Natha ry:lle sekä Helsingin Lacrosse Club ry:lle (1 000 euroa).

Liikuntalaissa (390/2015) säädetään liikunnan ja urheilun edistämisestä sekä valtionhallinnon ja kunnan vastuusta ja yhteistyöstä, valtion hallintoelimistä ja valtionrahoituksesta liikunnan toimialalla. Yleisten edellytysten luominen liikunnalle paikallistasolla on kuntien tehtävä. Kunnan tulee luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle muun muassa tukemalla kansalaistoimintaa mukaan lukien seuratoiminta (390/2015, § 5). Helsingin kaupunki tukee liikuntaseurojen toimintaa sekä liikuntatapahtumia vuosittain yhteensä noin kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Helsingin kaupunkistrategian 2022–2025 mukaan Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa edellytykset liikkuvaan elämään kohentuvat. Strategiassa mainitaan, että kaupungin myöntämien liikunta-avustusten avulla luodaan edellytyksiä monimuotoisille vapaa-ajan toiminnoille sekä turvataan helsinkiläisten urheiluseurojen ja muiden järjestöjen edellytykset harrastustoiminnan järjestämiselle. Liikunnan palvelustrategiassa seurojen toiminta-avustusten myöntämisessä painotetaan lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksen tukemista (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 207).

Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia. Avustukset edistävät helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä. Avustuksin edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla: vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa, vahvistetaan helsinkiläisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää toimintaa. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.12.2021, § 202)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksen 15.3.2022 § 47 mukaan avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita.

Hallintosäännön 2. luvun 16 § mukaan liikuntajaosto huolehtii liikuntatoimintaan ja liikuntapolitiikan toteuttamiseen tarkoitettujen avustusten jakamiseen liittyvistä tehtävistä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 20.04.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö
Tuuli Salospohja

Lisätietojen antaja

Janne Rissanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37159

janne.rissanen@hel.fi