Maksuperusteiden määrääminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, asukaskäytön tilavuokrien ja majoitushintojen muutos 1.8.2023 alkaen
Toimialan tilojen asukaskäytön tilavuokrien ja majoitushintojen muutos 1.8.2023 alkaen
Päätös
Kasvatus ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä toimialan tilojen päivitetyt asukaskäytön tilavuokrat ja majoitushinnat käyttöönotettavaksi 1.8.2023 alkaen liitteen mukaisesti. Päätös kumoaa aiemmat hinnastot.
Jo tehdyt tai ennen 1.8.2023 toteutuvat tilavaraukset laskutetaan vanhojen hinnastojen mukaan.
Päätöksen ulkopuolelle jää kaupunkiyhteisen tilavarausjärjestelmän pilottihankkeessa mukana olevat Kankarepuiston peruskoulun, Leikkipuisto Kankarepuiston ja Päiväkoti Kankarepuiston tilat. Näiden tilojen osalta Kasvatus ja koulutuslautakunta on siirtänyt toimivaltansa Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hallintojohtajalle. Toimivallan siirto koskee ajanjaksoa 1.12.2021-31.12.2023. (Kkl 23.11.2021 § 375).
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala luovuttaa hallinnassaan olevia koulujen, oppilaitosten, päiväkotien ja leikkipuistojen tiloja asukaskäyttöön iltaisin ja viikonloppuisin. Lisäksi yhdistykset ja yritykset voivat hakea koulu- ja oppilaitostiloja myös majoituskäyttöön lapsille, nuorille ja majoitusta tarvitseviin suuriin tapahtumiin loma-aikoina sekä poikkeustilanteissa lukuvuoden aikana. Kaupunkistrategian mukaan Helsingissä tuetaan vapaata kansalais- ja järjestötoimintaa mahdollistamalla niille maksuttomien tai edullisten tilojen käyttö ympäri kaupunkia. Tilojen maksullisesta ja maksuttomasta asukaskäytöstä aiheutuvat kustannukset ja toimintaprosessit eivät saa kuitenkaan rasittaa toimialan perustehtävää ja toimialan tiloja käytetään ensisijaisesti siihen tarkoitukseen, johon tilat on alun perin tarkoitettu. Ulkopuolisen käytön lisääntyessä hinnoittelua ja maksuttomuusperusteita on tarve yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa toimialan sisällä sekä pääkaupunkiseudulla.
Maksuperusteet
Kaupungin hallituksen 20.8.2018 hyväksymän kaupungin tilojen asukaskäytön periaatteiden mukaisesti toimialalautakunnat päättävät hallinnoimiensa tilojen käytöstä perittävistä maksuista.
Käyttö on maksutonta itsenäiseen käyttöön soveltuvissa tiloissa, mikäli kyseessä on kaupungin oma toiminta, koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta sekä luokkatoimikuntien, johtokuntien, vanhempainyhdistysten ja vastaavien toiminta, yleishyödyllinen järjestö- ja kansalaistoiminta, aktivismi tapauskohtaisesti kaupungin arvojen mukaisesti, omaehtoinen järjestäytymätön harrastustoiminta sekä taiteen perusopetuksen ryhmä- ja yksilöopetus. Samoja maksuttomuuden perusteita sovelletaan jatkossa kaikissa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hallinnoimissa asukaskäytön tiloissa. Itsenäisessä käytössä toimipisteen henkilökunta ei lähtökohtaisesti ole paikalla asukaskäytön aikana ja tilan varaaja on itse vastuussa tilojen valvonnasta ja siistimisestä varauksen aikana.
Maksullista käyttöä on kaikki asukaskäyttö sellaisissa tiloissa, jotka edellyttävät ostopalveluna hankittavaa valvontaa ja aiheuttavat tällöin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle ylimääräisiä kuluja. Lisäksi maksullista käyttöä on toiminta, johon liittyy yritystoimintaa tai kilpailun vääristymisen mahdollisuus tai jos toiminta on suunnattu pääasiassa muille kuin helsinkiläisille. Uskonnollinen toiminta katsotaan maksulliseksi, mikäli samassa tilaisuudessa ei ole avoimeen kutsuun pohjautuen edustettuna useampia uskonnollisia vakaumuksia tai jos toiminnan päätarkoitus on uskonnon opettaminen. Samoin pääasiassa uskonnon harjoittamiseen liittyvä toiminta kuuluu maksullisen käytön piiriin. Yksittäisen puolueen tai ehdokkaan järjestämistä vaalitilaisuuksista peritään aina maksu voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Kaupungin tiloja luovutetaan vaalitilaisuuksiin tasapuolisuutta noudattaen siten, että yhdelle poliittiselle toimijalle samasta toimipisteestä voidaan vuokrata tilat yhden kerran omaa vaalitilaisuutta varten yhtä järjestettävää vaalia kohden.
Varhaiskasvatuslautakunnan päätöksellä 16.12.2014 päiväkodinjohtaja ja johtava leikkipuisto-ohjaaja voivat harkintansa mukaan luovuttaa toimipisteidensä tiloja tilapäisesti asukaskäyttöön. Näiden tilojen varaamiseen ei ole vielä käytössä sähköistä järjestelmää, vaan varaaminen tapahtuu ottamalla yhteyttä päiväkotiin tai leikkipuistoon. Varhaiskasvatuksen tilojen asukaskäyttö tapahtuu itsenäisesti, eli varaaja huolehtii vuoronsa aikana itse tilojen valvonnasta ja siivouksesta. Päiväkotien ja leikkipuistojen tuntihinnoittelua yksinkertaistetaan, samaa hintaa käytetään sekä arkena että viikonloppuna. Hintaan lisätään voimassa oleva arvonlisävero. Erillisistä varhaiskasvatuksen henkilökunta-alennuksista luovutaan.
Niiltä osin, kuin lautakunnan hyväksymässä asukaskäytön tilahinnastossa ei ole määritelty jonkin tilan hintaa, on hallintojohtajalla oikeus hinnan määrittämiseen. Hallintojohtajalla on lisäksi oikeus tarveharkintaisesti päättää maksuttomuudesta, muuttaa ja soveltaa tila- ja majoitushintoja sekä allekirjoittaa vuokrasopimukset.
Toimiala on kaupunkiympäristön toimialan mukana kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan vetämässä Helsingin tilavarauksen palvelukehitys kulunhallinnan ratkaisut-pilottihankkeessa, jossa Kannelmäki-Kaarela alueella kehitetään tilavarausvarausjärjestelmän sujuvuutta ja avaimetonta kulkua.
Vaikutusten arviointi
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilojen asukaskäytöllä on myönteisiä fyysisiä ja psyykkisiä terveysvaikutuksia. Tiloja käytetään muun muassa lasten- ja aikuisten liikunta- ja taideharrastuksiin. Lisäksi toimiva ja helposti tavoitettava asukaskäyttö lisää Helsingin vetovoimaisuutta ja viihtyvyyttä.
Päätös tullut nähtäväksi 25.04.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 86860
Elina Dahlström, projektisuunnittelija, puhelin: 0408359890