Tarveselvitys, uudisrakennus, Vartiokylän peruskoulu ja Vartiokylän päiväkoti, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös osoitteessa Kiviportintie 10 sijaitsevan Vartiokylän ala-asteen ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Vartiokylään osoitteeseen Kiviportintie 10 toteutettavan ala-asteen ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Vartiokylän ala-asteen koulun koulurakennus on huonokuntoinen ja opetus on jouduttu siirtämään väistötiloihin osoitteeseen Kiviportintie 10. Vartiokylän ala-asteen koulussa on tällä hetkellä noin 445 lasta. Uudisrakennus toteutetaan niin, että siellä on tilaa noin 700 oppilaalle. Lisäksi rakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja noin 210 lapselle. Päiväkoti Vartiokylässä osoitteessa Sauramatie 3 on tällä hetkellä 70 lasta. Uudishanke korvaa Vartiokylän ala-asteen tilat sekä nykyisin käytössä olevat väistötilat osoitteissa Kiviportintie 10 ja Kukkaniityntie 2 sekä päiväkoti Vartiokylän tilat osoitteessa Sauramatie 3.
Vartiokylän alueelle osoitteeseen Kiviportintie 10 toteuttava uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna tammikuuhun 2026 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Uudisrakennuksen valmistuttua nykyisistä koulun tiloista osoitteessa Kiviportintie 10 ja päiväkoti Vartiokylä osoitteessa Sauramatie 3 on mahdollista luopua.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Vartiokylän peruspiirissä 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa noin 60 lapsella. Uuden päiväkodin rakentaminen tukee lähipalvelun järjestämistä alueella. Uudisrakennus mahdollistaa Vartiokylän ala-asteen koulun laajentamisen yhtenäiseksi peruskouluksi, josta päätetään myöhemmin erikseen. Vartiokylän alueella 7–15-vuotiaiden määrä kasvaa 120 lapsella vuosina 2021–2036. Lasten määrän ennustetaan lähtevän Vartiokylän peruspiirissä voimakkaaseen kasvuun 2030-luvulle tultaessa ja kasvun ennustetaan jatkuvan ennustekauden jälkeen, mikä on huomioitu hankkeen mitoittamisessa.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Vartiokylän alueen palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan päiväkodille ja perusopetukselle pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun.
Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen metsiin ja puistoihin.
Vartiokylän peruskoulun uudishankkeen ja päiväkodin tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Vartiokylän peruskoulun uudishankkeen ja päiväkodin tilat ovat laajuudeltaan 10965 htm2 (6180 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 28,38 euroa/m²/kk eli noin 3 733 960 euroa/vuosi.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 750 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Kovien materiaalien kädentaitotilojen laitehankinnat ovat noin 40 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 116 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 254 760 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 3 733 959 euroa/vuosi.
Päiväkodin ja peruskoulun sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, kädentaitojen tilat ja liikuntasali.
Koulun toiminta siirrettään väistötiloihin osoitteeseen Rusthollarintie 4. Väistötilojen vuokra-arvio on 22,80 euroa/m²/kk eli noin 1 329 106 euroa/vuosi. Väistötilat tarvitaan uudishankkeen valmistumiseen saakka.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin ja koulun henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Päätös tullut nähtäväksi 25.04.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 09 310 25897