Vahingonkorvaus, autovaurio, ajoneuvojen siirtokeskus

HEL 2023-004524
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 285
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hyväksyä osittain hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan 1 200 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 28.3.2023 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen ajoneuvon korjauskustannuksista. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui ajoneuvojen siirtokeskuksessa 6.3.2022 ja 10.3.2022 välisenä aikana.

Hakijan marras-joulukuun vaihteessa 2022 varastettu ajoneuvo oli siirretty ajoneuvojen siirtokeskukseen. Hakija oli käynyt katsomassa ajoneuvoa 2.3.2023 ja seuraavan viikon alkupuolella, ja ajoneuvo oli ollut kunnossa. Hakijan tullessa hakemaan ajoneuvoa 10.3.2023 ajoneuvon etuovi ja sivupeili olivat vaurioituneet. Siirtokeskuksen henkilökunta oli kertonut hakijalle, että vahinko oli tapahtunut joko viereisen ajoneuvon pois siirron tai viereen tuomisen yhteydessä.

Hakija on täsmentänyt vaatimustaan 30.5.2023 ilmoittaen kaupungille hakevansa lisäksi seisonta-ajan korvausta ajoneuvosta 10.3.2023 lähtien, koska auto ei ole vaurioiden takia liikennekelpoinen. Hakija on pyynnöstä täydentänyt vaatimustaan 8.8.2023 toimittamalla kaupungille 2 587,21 suuruisen korjauskustannuslaskelman ajoneuvosta.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Virheellisesti pysäköity ajoneuvo voidaan siirtää varastoon kahden vuorokauden kuluttua virheellisen pysäköinnin alkamisesta. Kunta voi kuitenkin siirtää ajoneuvon välittömästi, jos samalla ajoneuvolla on viisi maksamatonta pysäköintivirhemaksua, pysäköinti aiheuttaa huomattavaa haittaa tien käytölle tai muulle liikenteelle, tai ajoneuvo on pysäköity pelastuslain vastaisesti pelastustielle. Varastosiirrosta tehdään kirjallinen päätös, joka annetaan tiedoksi ajoneuvon omistajalle tai haltijalle. Siirrosta on lain mukaan laadittava pöytäkirja.

Siirtokeskuksessa ylläpitopalveluita tuottavan palvelutuottajan velvollisuuksiin kuuluu tarkkailla siellä varastoitavien ajoneuvojen kuntoa ja siirtokeskuksessa tehtäviä toimenpiteitä. Ajoneuvojen siirrot varastossa suoritetaan kaupungin toimeksiannosta.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen.

Vahingonkorvausvelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Ajoneuvojen siirtoyksiköstä on pyydetty selvitys ajoneuvon siirrosta. Saadun selvityksen mukaan hakijan ajoneuvo on varastosiirretty 7.2.2023 klo 13.21 virheellisen pysäköinnin takia osoitteesta Juhannustie 25 osoitteeseen Autotallintie 22. Siirronvalvoja on valokuvannut ajoneuvon ennen siirtoa. Valokuvista ja selvityksistä käy ilmi, että ajoneuvossa ei ole ollut vaatimuksessa esitettyjä vaurioita ennen siirtoa.

Ajoneuvojen varastointialue Autotallintie 22:ssa on aidattu alue eikä siellä ole yleistä liikennettä. Saatujen selvitysten mukaan ajoneuvon vauriot ovat syntyneet ajoneuvon varastoinnin aikana. Siitä, mikä ajoneuvon vauriot on aiheuttanut, kaupungilla ei ole tietoa.

Hakija on toimittanut kaupungille pyynnöstä ajoneuvon korjauskustannuslaskelman, jonka mukainen ajoneuvon korjauskustannus ylittää ajoneuvon arvon. Kaupunki on tämän takia ehdottanut hakijalle kertakorvauksen maksamista ajoneuvosta sen arvioidun arvon mukaan. Kun vahinko korvataan kertakorvauksella, vaurioitunut ajoneuvo jää asiakkaalle ja vaurioista maksetaan rahakorvaus. Kertakorvauksen määrä on yleensä lunastuskorvausta vastaava määrä vähennettynä auton jäännösarvolla eli sillä arvolla, joka autolla on vaurioituneena. Hakijan ajoneuvon lunastuskorvausta vastaava summa on 300 euroa.

Kaupunki on ehdottanut hakijalle 1 200 euron kertakorvauksen maksamista ajoneuvon vaurioista. Hakija on hyväksynyt kaupungin ehdotuksen.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Hakijan ajoneuvo on saadun selvityksen perusteella vaurioitunut kaupungin siirtojen valvonnan laiminlyönnin vuoksi ajoneuvon ollessa varastoituna kaupungin varastolla. Kaupunki korvaa hakijalle sovitun mukaisesti 1 200 euron kertakorvauksen ajoneuvon vaurioista hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §

Laki ajoneuvojen siirtämisestä (1508/2019) 5 §, 10 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 19.12.2022 tekemän päätöksen § 45 mukaan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 23.08.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö