Selvitys ympäristöministeriölle Helsingissä vuonna 2022 tehdyistä pilaantuneen maaperän puhdistamispäätöksistä

HEL 2023-005268
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 95 §

Selvitys ympäristöministeriölle ja Uudenmaan ELY-keskukselle Helsingissä vuonna 2022 tehdyistä pilaantuneen maaperän puhdistamispäätöksistä

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi selvityksen ympäristöministeriölle ja Uudenmaan ELY-keskukselle Helsingissä vuonna 2022 tehdyistä pilaantuneen maaperän puhdistamispäätöksistä.

Päätösten määrä, käsittelyajat ja maksu

Ympäristöpalveluiden ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö, jolle ilmoituksista tehtävien puhdistamispäätösten toimivalta on siirretty, teki vuonna 2022 päätöksen 20:sta pilaantuneen maaperän puhdistamisilmoituksesta. Ympäristö- ja lupajaostolle ei tullut yhtään pilaantuneen maaperän käsittelyyn liittyvää ympäristölupahakemusta päätettäväksi, mutta jaosto antoi yhden pilaantuneen maaperän kunnostusalueeseen liittyvän kynnysarvomaiden hyötykäyttöä koskevan ympäristölupapäätöksen. Ilmoitusten käsittelyajat olivat 26–146 päivää, keskimäärin 49 päivää. Päätöksistä käsiteltiin 60 % alle 45 vrk:ssa. Pilaantuneen maaperän puhdistamispäätöksestä perittävä maksu oli 1 560 euroa.

Puhdistamiskohteet

Vuonna 2022 puhdistamisilmoitukset koskivat suurelta osin päiväkoti- tai koulukäyttöön sekä asuinkäyttöön tulevia alueita. Lisäksi ilmoituksia tehtiin useille jakeluasemille ja teollisuusalueille sekä raitiotielinjalle. Maaperän puhdistaminen johtui yleensä alueen maankäytön muutoksesta.

Ilmoitukset ja maaperän puhdistaminen

Puhdistettavien alueiden maaperän pilaantuneisuus on alustavasti selvitetty yleensä kaavoitusvaiheessa ja tarkemmin kunnostussuunnittelun yhteydessä. Puhdistamisilmoituksissa on sovellettu valtioneuvoston asetusta maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007), jonka mukaan pilaantuneisuus ja puhdistustarve arvioidaan jokaiselle kohteelle erikseen soveltaen säädettyjä pilaantuneisuuden ohjearvoja tai riskinarvioinnin avulla määritettyjä puhdistustavoitteita.

Kuten edellisinä vuosina, vuonna 2022 riskinarvioinnilla määritetyt puhdistustavoitteet ovat lisääntyneet ilmoituksissa. Kunnostustavoitteet on määritelty eri käyttötarkoitukseen tulevilla alueilla joko kokonaan riskiperusteisesti tai tavoitepitoisuuksina on käytetty Vna (214/2007) eri ohjearvoja. Vuoden 2022 päätösten mukaisissa puhdistamisissa kunnostusmenetelmäksi on edelleen esitetty yleensä pilaantuneen maan poistamista kaivamalla. Vuonna 2022 kohteista poistettiin viranomaiselle toimitettujen raporttien perusteella pilaantunutta tai kynnysarvot ylittävää maa-ainesta yhteensä 249 275 tonnia. Kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältäviä pilaantumattomia maa-aineksia on myös käytetty kunnostusalueilla hyödyksi ilmoituspäätösten määräysten mukaisesti. Pilaantuneet kaivumaat on toimitettu käsittelyyn vastaanottopaikkaan, jolla on lupa käsitellä ko. maa-aineksia.

Puhdistustavoitteiden saavuttaminen on varmistettu tutkimalla kaivualueen pohjan ja reunojen jäännöspitoisuudet. Maaperään jääneet pilaantuneet maa-ainekset on merkitty joko huomio- tai eristysrakenteella ja dokumentoitu karttoihin. Viranomaiselle toimitetussa loppuraportissa esitetään kunnostuksen toteutuminen, johon viranomainen ottaa kantaa valtiohallinnon Maaperän tietojärjestelmän (MATTI) -kohderaportissa.

Rekisteritiedot

Ympäristönseuranta- ja -valvontayksikkö ylläpitää osaltaan valtakunnallista Maaperän tilan tietojärjestelmää (MATTI), jossa on tällä hetkellä noin 900 Helsingin kohdetta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Ympäristöministeriön 25.4.2019 päättämän toimivaltasiirron mukaisesti ympäristölautakunta päättää Helsingin alueen pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamisen ilmoituksista ja ympäristöluvista. Päätökset on delegoitu ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikölle. Em. päätöksen mukaisesti ympäristö- ja lupajaoston tulee toimittaa tieto ympäristönsuojelulain 14. luvun mukaisista ilmoituksista ja tehdyistä päätöksistä Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukselle, joka valvoo osaltaan ympäristönsuojelun yleistä etua. Lisäksi jaoston tulee toimittaa vuosittain ympäristöministeriölle yhteenveto käsitellyistä ilmoituksista ja ympäristöluvista, niiden lukumääristä, käsittelyajoista, käsittelymaksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.05.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Katariina Serenius

Lisätietojen antaja

Saija Rautakorpi, vs. johtava ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32037

saija.rautakorpi@hel.fi