Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio, 27.3.2023, Nilsiänkatu 3
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, autovaurio 27.3.2023 Nilsiänkadulla
Päätös
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että hakijan auto oli pysäköitynä Nilsiänkatu 3 kohdalle ja vahinko on tapahtunut sunnuntai-illan 26.3.2023 ja lauantaiaamun 1.4.2023 välisenä aikana. Hakija on ilmoittanut vahingon tapahtuma-ajankohdaksi 27.3.2023. Auton koko kylki oli painunut kasaan ja auto oli siirtynyt osittain jalkakäytävän puolelle. Tapahtuma-aikaan tai ennen sitä satoi runsaasti lunta. On ilmeistä, että lumenaurauksen yhteydessä lumiaura ja/tai sen siirtämä lumi ja jää on vaurioittanut autoa. Vauriot eivät ole tulleet esim. ohiajavasta autosta. Hakija epäilee vahinkoa Staran aiheuttamaksi.
Hakija vaatii korvausta vahingoista toimittamansa korjauskustannuslaskelman mukaisesti 5784,41 euroa sekä korvausta ajoneuvon seisonta-ajalta 500 euroa. Hakijan korvausvaade on kokonaisuudessaan 6284,41 euroa.
Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan 27.3.2023 Staran toimesta on aurattu vain bussilinjat, jotka eivät sijaitse Nilsiänkadulla. Päiväkirjatietojen mukaan auraus/hiekoitus aloitettiin pääväylillä kello 06:00 ja ajoratojen suolaus aloitetiin kello 03:00. Vastaavasti GPS-tietojen mukaan kyseisenä ajankohtana Nilsiänkatu 3:ssa on ainoastaan hiekoitettu jalkakäytävää.
Hakijan toimittamien valokuvien perusteella ajoneuvon vauriot sijaitsevat auton vasemmanpuoleisessa kyljessä ja vasemmassa takakulmassa ajoradan puolella, ei jalkakäytävän puolella. Näin ollen suoritetut kunnossapitotoimet sekä ajoneuvoon syntyneet vauriot eivät täsmää keskenään. Kyseinen vahinko ei voi olla Staran aiheuttama. Staralla ei ole tietoa vahingon aiheuttajasta.
Staran työkoneiden kuljettajien ja työntekijöiden velvollisuus on ilmoittaa työssä sattuvista vahingoista välittömästi työnjohdolle ja vahingonkärsijälle. Vahingosta ei aiheudu sanktiota kuljettajillemme. Staran ajoneuvot ovat liikennevakuutettuja.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys.
Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, että kyseinen vahinko ei ole aiheutunut Staran toimesta, eikä vahingon ja kaupungin toiminnan välillä ole syy-yhteyttä. Näin ollen kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.
Päätös tullut nähtäväksi 06.07.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943